Dijital PazarlamaPazarlama

Mobil Pazarlama Nedir? Mobil Pazarlama Türlerini Keşfedin!

Müşterilerinizle doğal bir iletişim kurmak ve yüksek dönüşüm oranları elde etmek için mobil pazarlama strateji oluşturmanız gerekir. Mobil pazarlama, akıllı telefon, tablet vb. cihaz kullanıcılarını doğrudan hedef alan ve farklı reklam türlerini kullanan etkili bir pazarlama türüdür. Ayrıca günümüzde mobil kullanıcılar, masaüstü cihaz kullanıcılarına oranla daha fazla alışveriş yapıyor. Eğer henüz bir mobil pazarlama stratejiniz yoksa, kazanç sağlamayı geciktiriyorsunuz demektir!

Mobil pazarlama; zaman, konu ve hedef kitle gibi birçok faktöre göre kişiselleştirilebiliyor, bu da daha kısa sürede yüksek dönüşüm oranlarına sahip olmanızı sağlayacaktır. Gelin, mobil pazarlama stratejisi ve reklam türlerini kullanarak işletmenizi öne çıkaracak tekniklere göz atalım!

Mobil Pazarlama Nasıl Yapılır?

Yeni nesil pazarlama türü; mobil pazarlama QR kod, oyun içi reklam, SMS, e – posta, push bildirim gibi farklı yöntemlerle yapılır. Dünya nüfusunun %72’si bir telefona sahiptir, dolayısıyla müşterilere ulaşmanın en etkili yöntemlerinden biri mobil pazarlamadır. Üstelik, bu oran Türkiye’de %93’tür ve ortalama bir kullanıcı mobil cihazlarda yaklaşık 2.5 saatini harcar. Etkili bir mobil pazarlama stratejisi ile müşterilerinizi evde, okulda, işte yakalayabilir ve alışveriş yapmalarını sağlarsınız!

Akıllı telefon kullanıcılarının son 6 ay içinde en az bir kere online alışveriş yaptığı kanıtlanmıştır. Bu oran, mobil pazarlamaya giriş yapmanız için yeterli bir sebep olarak kabul edilebilir. Sizin için yeterli değil mi? O zaman e – ticaret alışverişlerinin %52’sinin mobil cihazlardan gerçekleştiğini de söyleyelim!

Hizmet/ürün/endüstri alanınız fark etmeksizin mobil pazarlama türleri ile satışlarınızı yükseltmeniz mümkündür. İşte, en fazla kazanç elde etmenizi sağlayacak mobil pazarlama yöntemleri!

Mobil Pazarlama: Hedef Kitleniz Kimlerden Oluşuyor?

Mobil pazarlama stratejinizin yüksek dönüşüm oranlarına sahip olması için hedef kitle belirlemeniz gerekir. Hedef kitlenizi belirlemek için şu soruları cevaplandırabilirsiniz:

  • Sattığınız/hizmet verdiğiniz ürün kimler için daha ilgi çekici?
  • Bir şehre veya bölgeye hitap eden bir hizmet mi sunuyorsunuz, yoksa her yerde hizmet sağlayabilir misiniz?
  • Ürünleriniz hangi yaş grubuna hitap ediyor?
  • Hedef kitleniz hangi sosyal medya platformlarında daha aktif?
  • Ürünleriniz yaş, konum, cinsiyet vb. kriterlere göre en çok hangi gruptan talep ediliyor?

Kullanıcı personaları belirlemek, ürünlerinizin doğru kitleye ulaşmasını sağlar. Örneğin, ürünlerinizin genç kitleye hitap ettiğini varsayalım. Genç kitleye ulaşmak için Instagram, Tiktok ve Twitter gibi sosyal medya platformlarını etkin bir şekilde kullanmanız gerekir.

Profesyonel dijital pazarlama uzmanları ve ajanslar, bütçelerinin %52’sini mobil kullanıcılar için harcıyor. Spesifik bir kitleye hitap etmek ve yatırımınızın karşılığını almak için mobil pazarlama alanlarını kullanmanız son derece önemlidir.

SMS’leri Etkili Bir Stratejiyle Kullanın!

mobil-pazarlama-sms-pazarlamasi-ile-guclenin

Mobil pazarlama türleri arasında en etkili ve en kolay yöntemlerden biri elbette, SMS’lerdir. SMS kullanmak, her yaşa ve her hedef kitleye hitap etmeyi başaran nadir yöntemler arasında yer alıyor. Ancak son yıllarda SMS reklamlarının yoğunlaşması, tüketicilerin birçok reklam SMS’ini okumadan silmesine sebep olabiliyor. Peki, bu durumu nasıl etkili bir pazarlamaya dönüştürebilirsiniz?

SMS ile mobil pazarlama özellikle yeniden pazarlama (reMarketing) için önem teşkil eder. Dolayısıyla isim, soy isim ve iletişim numarası aldığınız müşterilerinize düzenlediğiniz kampanyalar hakkında bilgi verebilirsiniz. Ancak, bu kadarla sınırlı değil.

Türkiye’de Doritos tarafından uygulanan SMS kampanyası en efektif mobil pazarlama örnekleri arasında yer alıyor. Geçtiğimiz senelerde uygulanan bu kampanya ile Doritos, cips paketlerinde yer alan şifrelerin ‘aşk’ ya da ‘para’ yazarak gönderilmesi üzerine bir SMS pazarlaması düzenledi. Kampanya sonucunda, satışlar bir önceki yıla göre yaklaşık %90 oranında arttı.

Günümüzde SMS pazarlamasının etkili olması için tüketicileri harekete geçirmek gerekiyor. Örneğin, müşterileriniz için tanımladığınız kuponları SMS ile duyurarak satışlarınızı kısa sürede yükseltebilirsiniz.

Anlık Bildirimlerden Faydalanın!

Mobil pazarlamanızın güçlü olmasını istiyorsanız, bir mobil uygulamaya ihtiyacınız var demektir. Akıllı telefon ve tablet kullanıcılarıyla etkileşimi yükseltmek, satışların da artmasını sağlayacaktır. Mobil uygulamalar üzerinden göndereceğiniz anlık bildirimler sayesinde müşterilerinizi alışveriş yapmaları için teşvik edin.

Özellikle e – ticaret siteleri için anlık bildirimler, güçlü bir satış stratejisidir. ‘Sınırlı indirime son 1 gün, sepete eklediğiniz ürün 10 kişinin daha sepetinde, size özel kampanyalar’ vb. metinler, müşterilerinizin doğrudan ilgisini çekecektir.

Oyun İçi Mobil Pazarlama ile Hedef Kitlenize Doğrudan Ulaşın!

Akıllı telefon ve tabletler sayesinde her yaş grubu oyun oynuyor. Anneler, babalar veya gençler. Hedef kitlenizin türü fark etmeksizin, oyun içi mobil pazarlama ile etkili bir kampanya oluşturabilirsiniz. Oyunlarda açılan afişler, izleyince jeton/altın kazandıran reklamlar doğrudan hedef kitlenizi bulmanızı sağlar.

Google Ads reklamları sayesinde oyun içi mobil pazarlama stratejinizi başlatabilirsiniz. Üstelik, bu mobil pazarlama türü düşük maliyet ve yüksek dönüşüm oranları için idealdir.

Google Ads bütçe optimizasyonu detaylarını inceleyin!

Uygulama Tabanlı Mobil Pazarlama

Bir mobil uygulamanız yok mu? Mobil uygulamanız yoksa, diğer uygulamaların gücünü kullanarak ürün/hizmet tanıtımınızı kolayca yapabilirsiniz. Seyahat, ev, haber, fotoğraf, sohbet vb. farklı uygulama alanlarını kullanarak tanıtım yapmak son derece kolaydır.

İnternet kullanıcılarının %42’si sadece mobil cihaza sahiptir. Dolayısıyla birçok internet kullanıcısı, mobil cihazlarda daha fazla vakit geçirir. Güçlü bir reklam oluşturmak mobil kullanıcılara doğrudan ulaşmanızı sağlayacaktır.

Uygulama tabanlı mobil pazarlama için Google Ads reklamlarından faydalanabilirsiniz.

E – Posta Pazarlama Hala Etkili!

Mobil pazarlama türleri farklı etki alanlarına sahiptir, e-posta pazarlama ise hala en etkili yöntemlerden biri. Yapılan bir araştırmaya göre, e – posta pazarlaması, sosyal medya pazarlamarına oranla 4 kat daha fazla kazanç sağlıyor. E – posta pazarlamanın en zorlu tarafıysa, müşterileri harekete geçirmek ve maili açmalarını sağlamaktır.

Kullanıcılara, neredeyse her gün onlarca pazarlama maili gelir. Bu mailler, arasından öne çıkmak için hedef kitlenizin ilgisini çekecek ve onları heyecanlandıracak bir metin hazırlamalı veya görsel kullanmalısınız. Örneğin, konu satırını kişiselleştirmenin mail açma oranını %54 daha fazla arttırdığı kanıtlanmıştır. Ayrıca emoji kullanmak da fark yaratmanızı sağlayan küçük ama etkili bir yöntemdir.

Mobil pazarlama hakkında daha fazla bilgi edinin!

QR Kodları Kullanın!

mobil-pazarlama-qr-kodlari-kullanmak

Çevrimiçi mobil pazarlama teknikleri arasında QR kodlar yer alır. QR kodları, billboardlara, broşürlere kısacası reklamların yayınlandığı birçok yere yerleştirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, müşterilere bir hediye vadetmektir. Aksi takdirde QR kodlar, ilgi çekmeyebilir.

QR kodların en iyi kullanım yöntemlerinden birini THY gerçekleştirmiştir. QR kodlar, farklı noktalara yerleştirildi ve tüketicilerin QR kodu okutarak mobil siteyi ziyaret etmesi gerekiyordu. En fazla QR kod okutan kullanıcılar, hediye uçak biletine sahip oldu.

Mobil Pazarlama Avantajları Nelerdir?

Mobil pazarlama avantajları doğru hedef kitlesine ulaşmak, marka bilinirliğini arttırmak ve satışları yükseltmektir. Doğru bir strateji ile, küçük işletmelerden uluslararası markalara kadar her işletme, yüksek kazanç oranlarına sahip olur. Özellikle mobil kullanıcıların, e-ticarette daha etkin olması ve satışa yönelik kampanyaların başarıyla sonuçlanması nedeniyle mobil pazarlamaya ihtiyaç vardır.

Mobil pazarlamanın amaçları nedir?

Mobil pazarlamanın amaçları arasında düşük maliyet ve yüksek dönüşüm oranları yer alır. Diğer pazarlama türlerine oranla daha az maliyet gerektirir ve kişiselleştirilebilir özelliği sayesinde kazanç oranları daha yüksektir.

Mobil pazarlama türleri nelerdir?

Mobil pazarlama türleri SMS pazarlaması, uygulama içi pazarlama, oyun tabanlı pazarlama, konuma bağlı pazarlama, e – posta pazarlaması ve QR koddur.

Neden mobil pazarlama yapılır?

Mobil pazarlama tüketicilere daha kısa sürede ulaşmak, düşük maliyetle reklam kampanyası oluşturmak ve satışları arttırmak için yapılır. Ayrıca mobil pazarlama, ölçülebilir bir yapıya sahiptir ve reklam başarısı net olarak belirlenebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu