SEO

SEO Rakip Analizi Rehberi: Rakiplerinizin Önüne Geçin!

SEO Rakip Analizi rekabet ortamında öne çıkmanızı sağlayacak çalışmaları kapsar. İlgili çalışmaların tamamı rakipleri geçmek ve arama sayfası sonuç sıralamasında üst sıralarda yer almanızı hedeflemektedir. Hizmet verdiğiniz endüstri alanı fark etmeksizin potansiyel müşteriler bulmak, satışları arttırmak ve marka bilinirliğini yükseltmek için rakip analizine ihtiyacınız vardır. Peki, SEO rakip analizi nasıl yapılmalı?

İçeriğimizi incelerek rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlayacak ipuçlarını keşfedin! Üstelik her bir ipucu, denenen ve başarısı kanıtlanan tekniklerden oluşuyor.

SEO Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

SEO rakip analizi web sitenizi öne çıkarmanızı sağlayacak güçlü bir strateji oluşturularak yapılır. Ancak çoğu zaman, firmalar/şirketler/girişimciler veya e – ticaret siteleri kendi gelişimlerine odaklanırken rakiplerinin ne yaptığından habersizdir. Peki, bu hangi durumlara sebep olur? Hemen cevap verelim: müşterilerinizin nelerden hoşlandığını, hangi konuları aradığını ve sizi nasıl bulacağını öğrenmenizi engeller. İşte, bu yüzden de SEO rakip analizi stratejinizin temel taşlarından biri olmalıdır.

İnternette arama yapan kullanıcıların %69’u ilk beş sayfayı tercih ediyor. Siteniz, hizmet verdiğiniz alanlarla ilgili yapılan aramalarda ilk beş sayfada yer almıyorsa emeklerinizin karşılığını alamazsınız.

SEO Rakip Analizi ile rakiplerinizin neler yaptığını, hangi stratejide ilerlediğini, hangi anahtar kelimelere yöneldiğini kısacası nasıl güçlendiğini öğrenmeniz için gereklidir. Gelin, birlikte rakiplerinizi tanırken onları geçmenizi sağlayacak ipuçlarına göz atalım!

SEO Rakip Analizi: Rakipleriniz Kimler?

SEO-rakip-analizi-rakiplerinizi-arastirarak-güclenin

Herkes, rakipleri hakkında az veya çok bir fikir sahibidir. Ancak internetteki rakiplerinizi ne kadar tanıyorsunuz? İnternet, dipsiz bir kuyudur ve yüksek rekabet birçok firmanın kayıplara karışmasına neden olmuştur. Kimlerle rekabet ettiğinizi öğrenmek, markanızın güçlenmesini sağlayacak en önemli adımlardan biridir!

Google’da arama yapan kullanıcıların, sadece %0.4’ü, ikinci sayfaya geçerek araştırmasına devam eder. Oysa ki, Google, küresel trafiğin %98’ine sahiptir. Açıklamak gerekirse, organik trafik elde etmek ve müşteri kazanmak için ilk beşi veya ilk sayfayı hedeflemelisiniz.

Rakiplerinizi öğrenmek için ücretli veya ücretsiz araçları kullanabilirsiniz. Ücretsiz rakip analizi için Google en iyi araçlardan biridir. Örneğin, sporcular için protein tozu sattığınızı düşünelim. Protein tozu araması yaptığınızda sıralanan ilk beş site, sizin gerçek rakiplerinizdir. Bu sıralamada sizin gibi protein tozu satan siteler, haber siteleri, sağlık siteleri, bloglar yer alabilir. Sitenin hizmet verdiği alan fark etmeksizin organik sıralamadaki ilk beşin gerçek rakibiniz olduğunu unutmamalısınız.

SEO Rakip Analizi için kullanabileceğiniz ücretli araçlar da bulunuyor. Başta Ahrefs olmak üzere MoZ, SemRush vb. araçlarla rakiplerinizin dijital varlıklarıyla ilgili pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz SEO rakip analizi aracı Screaming Frog ile anahtar kelime analizine başlayın! 

Rakip Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılmalı?

Rakiplerinizi belirledikten sonra ikinci adımınız, anahtar kelimelere yönelik olmalıdır. Anahtar kelimeler, kullanıcıların sizi veya rakip siteleri bulmasını sağlar. SEO rakip analizi için en önemli adımlardan biri olduğunun da altını çizmek gerekiyor. Peki, anahtar kelime analizini nasıl yapmalısınız?

Rakiplerinizin anahtar kelime analizini yapmak için Google’ı kullanabilirsiniz. Ancak yeterli olmadığını söylemek mümkün. Doğru bir strateji için Ahrefs gibi SEO araçlarını kullanmak gerekiyor. Bu SEO araçları, rakiplerinizin hangi anahtar kelimelerle roganik trafik elde ettiğini görmenizi sağlayacaktır. Örneğin, yine protein tozu sattığınızı varsayalım. Rakipleriniz için anahtar kelime analizi yaparken şu kelime gruplarını görmeniz mümkün: şekersiz protein tozu, vücut geliştirenler için protein tozu, en iyi protein tozu vb. Bu kelimeler, rakiplerinizin üst sıralarda yer almasını sağlayan birkaç anahtar kelimedir.

Google’da yapılan sorguların %15’inin ilk defa arandığını biliyor musunuz? Bu kelimeler, rakiplerinizin ilgisini çekmeyen ancak potansiyel müşteri bulmanızı sağlayacak terimler olabilir! O yüzden, farklı varyasyonlarla anahtar kelime üretmeyi ihmal etmeyin.

SEO Rakip Analizi İçin Kullanıcı Deneyimini Araştırın!

Müşterilerin veya kullanıcıların, rakiplerinizi nasıl bulduklarını öğrendik. Peki, sıradaki adım ne? Elbette rakiplerin, kullanıcıları nasıl sitede tuttuğunu öğrenmek. Kullanıcı deneyimini araştırmak SEO Rakip Analizi aşamalarının temellerinden biridir. Site içi hız, okunabilirlik, kolay kullanım, sade arayüz ve mobil uyumluluk kullanıcı deneyimini iyileştirmenizi sağlar.

Arama motorlarında ilk sayfada yer alan sitelerin ortalama 1,70 saniyede yüklendiğini biliyor musunuz? O halde, sitenizi hızlandırmak kullanıcı deneyimini iyileştirmenizi sağlayacak ve hemen çıkma oranlarını düşürecektir.

Backlink Analizi ile Rakiplerinizin Gücünü Öğrenin!

SEO-rakip-analizi-backlink-arastirmasi

Google için en önemli sıralama faktörlerinden biri backlink kalitesidir. Backlink, sitenizin veya içeriğinizin diğer sayfalardan aldığı linklerdir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, otorite değeri yüksek sitelerden backlink almaktır. SEO rakip analizi için backlinkler önemli bir etkendir.

İlk sayfada yer alan sitelerin, 2 – 10. sayfalar arasında bulunan sitelere oranla 4 kat daha fazla backlinke sahip olduğunu biliyor musunuz? Google, kaliteli siteleri bulurken arama motoru botları aracılığıyla backlinkleri inceler.

Rakiplerinizin, kaliteli sitelerden aldığı backlinkleri takip edin, ilgili site ile görüşün ve siteniz için de bir talepte bulunun. Bu sayede, kaliteli backlink almanın kolay bir yolunu kullanabilirsiniz. Backlinklerin hangi kaynaktan geldiğini öğrenmek için manuel bir yöntem bulunmuyor. Dolayısıyla bu noktada ücretli SEO araçlarından faydalanmalısınız.

Rakiplerinizin Ücretli Reklamlarına Göz Atın!

Google’da organik olarak üst sıralarda yer alabildiğiniz gibi, reklamlarla da sıralamanızı yükseltebilirsiniz. SEO rakip analizi yaparken PPC: Pay Per Click Türkçe ismiyle, Tıklama Başına Ödeme stratejinizi incelemeyi unutmayın. Bu inceleme sonucunda, rakiplerinizin hangi anahtar kelime ve hangi tür içeriklerle reklam verdiğini öğrenebilir ve bu stratejiyi güçlendirerek uygulayabilirsiniz.

Rakiplerinizin hangi anahtar kelimelerle reklam verdiğini öğrenmek için kısa bir Google araştırması yapmanız mümkün. Ancak ayrıntılı bir çalışma için ücretli SEO araçları kullanılmalı. Bu araçlar, rakiplerinizin reklamlardan elde ettiği dönüşüm oranlarını ayrıntılı olarak görmenizi sağlayacaktır. Örneğin, SemRush veya Ahrefs kullanarak rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeleri öğrenebilirsiniz.

Google Ads reklamlarıyla ilgili detayları keşfedin!

SEO Rakip Analizi ile İçeriklerinizde Fark Yaratın!

Hizmet verdiğiniz alan fark etmeksizin, organik web trafiğini yükseltmek ve internet kullanıcılarını potansiyel müşterilerinize dönüştürmek için kaliteli içeriklere ihtiyaç vardır. Rakiplerinizin, sitede kullandığı içeriklere mutlaka göz atın. Kategori yazılarından blog yazılarına kadar yaptığınız incelemelerde rakiplerinizin kullandığı dil, anahtar kelimeler, görsel seçimi vb. birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sitenizde, blog kısmı yoksa bir blog oluşturabilir ve sıralamada üstlerde yer almanızı sağlayacak kaliteli içeriklere yoğunlaşın. İyi bir içerik analizi ile, rakibinizin en fazla trafik elde ettiği içerikleri öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda siteniz için ilgi çekici konuları bulmak için de iyi bir fırsattır.

Rakiplerinizin sitesine girin, içeriklerini inceleyin ve daha iyisini yapmak için güçlü bir strateji oluşturun. Bu sayede kullanıcılarınızı harekete geçirebilir ve sıralamanızı yükseltmek için önemli bir adımı başarıyla tamamlarsınız!

Neden SEO Rakip Analizi Yapılmalı?

SEO Rakip Analizi yapmak rekabet ortamını tanımak ve daha iyi bir strateji oluşturmak için gereklidir. Bu sayede, rakiplerinizin güçlü ve eksik yanlarını keşfederken daha iyisini yapmak için önemli bir fırsata sahip olursunuz. Rekabet ortamı ile ilgili hiçbir araştırma yapmamak, potansiyel müşterilerinize ulaşmanızı geciktirir ve çoğu zaman ulaşmanızı doğrudan engeller.

Ücretsiz SEO rakip analizi nasıl yapılır?

Ücretsiz SEO rakip analizi yapmak için Google’da rakiplerinizle ilgili anahtar kelimeleri araştırın, rakiplerinizin sitesinde yer alan içerikleri inceleyin ve müşterileri ile kurduğu iletişimi görmek için sosyal medya hesaplarına göz atın. Ancak yoğun bir vakit harcamanız gerektiğini unutmamalısınız.

E – ticaret rakip analizi nasıl yapılır?

E – ticaret rakip analizi için müşteri hedef kitlesini öğrenin, piyasa araştırması yapın, kargo anlaşmalarına göz atın ve güçlü/eksik yanlarını araştırın. Sosyal medya hesapları, web siteleri, reklam araçları ve düzenlenen etkinliklere göz atarak e-ticaret rakip analizi için iyi bir başlangıç yapabilirsiniz.

SEO rakip analizi araçları nelerdir?

Rakip analizi boyunca Google, Google Analytics, MoZ, Ahrefs ve Screaming Frog araçlarından faydalanabilirsiniz. Google araçları ve Screaming Frog ücretsizken diğer araçlar ücretlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu