PazarlamaSosyal Medya

Az Bütçe ile Sosyal Medya Pazarlamacılığı Nasıl Yapılır?

Sınırlı bütçeye sahip küçük işletmeler ve diğer organizasyonlar için sosyal medya pazarlamacılığı hedef pazar ve diğer insanlarla kurulan etkileşim yöntemiyle etkili biçimde dengelenmektedir. Sosyal medya pazarlamacılığı müşterilerin ilgisini çekebilecek güçlü içerikler ortaya çıkarmakta, arama motoru optimizasyonu çalışmalarını desteklemekte, müşterilerle doğrudan etkileşim kurmayı sağlamakta ve kısa sürede sadık müşteriler elde etmenize olanak tanımaktadır. Sosyal medya pazarlamacılığı çalışmalarının en önemli sorunlarından birisi ise anlık değil zaman içerisinde sonuç vermesidir.

Az Bütçe ile Sosyal Medya Pazarlamacılığı Üzerine 10 Soru

Belirli bir bütçeye sahipseniz ve bunu aşamayacak durumdaysanız bütçe dahilinde sosyal medya pazarlamacılığı çalışması gerçekleştirmelisiniz. Bu çalışmalar bütünü öncelikle işletmenizi ve pazarlama stratejinizi düşünmenizi gerekli kılmaktadır. Aşağıda yer alan 10 farklı sorudan yararlanarak kendinize bir çalışma taslağı oluşturabilirsiniz.

  • Üst düzey işiniz ve pazarlama hedefiniz tam olarak nedir? Müşteri havuzunu genişletmek mi istiyorsunuz? Satışları mı yükseltmek istiyorsunuz? Sadık bir hayran kitlesine mi sahip olmak istiyorsunuz?
  • Bulunduğunuz organizasyonun güçlü ve zayıf noktaları nelerdir? Sizi rakiplerinizden farklı kılabilecek sosyal medya içerikleri açısından müşterilere ve diğer insanlara neler sunabileceksiniz?
  • Sosyal medya pazarlama çalışmalarını gerçekleştirmek için insan gücü ve ekonomik güç açısından durumunuz nedir? Sosyal medya pazarlamacılığı içeriğini kim oluşturacak? İlgili teknolojiyle ve onun dağıtımıyla kim ilgilenecek?
  • Çalışmaları gerçekleştirmek için ne kadar süreye sahipsiniz? Kaynaklar açısından bir sınırlama var mı? Farklı bir projeyle ilgilenmeniz gerekiyor mu? Bütçe dahilinde bir çalışma yapacaksanız çalışanlarınızın boş boş beklememesini sağlamalısınız. Eğer sosyal medya çalışmaları çalışanların boş zamanlarında yapacakları bir iş olarak sunulursa hiçbir zaman tamamlanamayacaktır.
  • Çevrimiçi ortamlarda en iyi etkileşim ve iletişim kuracak kişi kimdir? Sosyal medya ortamında markanızın yüzü olacak kişiyi iyi seçmelisiniz çünkü bu kişi her şeyi yapabilecek kapasiteye sahip olan kişi değil sizi en iyi şekilde yansıtacak kişi olmalıdır.
  • Organizasyon içerisinde gönüllü olarak bu çalışmaları yapmak isteyen birileri var mı? Bu kişi belki beklediğiniz veya umduğunuz kişi olmayabilir. Bu nedenle beklentinizi çok yüksek tutmamalısınız.
  • Sosyal medya pazarlamacılığı çalışmalarını gerçekleştirebilmek için kaynak tasarrufu yapabileceğiniz alanlar var mı?
  • Ne tür bir sosyal medya denetimi gereklidir? Bir sosyal medya kılavuzuna sahip misiniz? Ekstra destek veya yönetim ihtiyacı var mıdır?
  • Tanıtım amacıyla kullanmayacağınız ne tür içeriklere sahipsiniz? Sosyal medyada tanıtım oranıyla diğer içerikler arasında bir denge kurmalısınız. Durmadan tanıtım yaparsanız sahip olduğunuz okuyucuları kaçırmış olursunuz.
  • Müşterilerin veya diğer insanların görsellerini ve diğer materyallerini kullanma iznine sahip misiniz? Bu konuda kendinizi güvence altına almış olmalısınız çünkü gerekli izinlere sahip değilseniz yasal konularda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Kullanacağınız görseller konusunda atıf yapmayı ihmal etmemelisiniz.

Bütçe Dahilinde Etkileyici 7 Sosyal Medya Çalışması

Sosyal medya çalışması açısından elinizde çok fazla seçenek olması durumunda nereden başlayacağınızı bilemeyebilirsiniz. Arkanıza yaslanın, derin ve derin bir nefes alın. Sosyal medyada yapabileceğiniz çalışmalar için en iyi yöntemi belirlemek için çaba gösterin.

  1. Blog açarak bir yayıncı olun. Sosyal medya pazarlamacılığı çalışmalarının merkezinde bloglar yer almaktadır. Blog adresiniz üzerinden metin, fotoğraf ve grafik, video, sesli içerik veya slayt paylaşımı yapabilirsiniz. Üstelik bunların hepsini arama dostu bir biçimde gerçekleştirebilirsiniz. Blog adresleri güçlü içerikler ve iyi yazım bilgisi gerektirse bile işletmeniz için en iyi platformlardan birisidir. Blog adresiniz üzerinden ürünleriniz ve hizmetleriniz hakkında müşterilerinize kullanışlı bilgiler sunabilirsiniz.
  2. YouTube ile bir yayıncı olabilirsiniz. Hikayelerinizi en iyi biçimde sunmak istiyorsanız bunun en iyi yolu hiç kuşkusuz video yayıncılığı yapmaktır. Bu sayede işletmenizi destekleyebilir ve daha fazla satış yapma şansı elde edebilirsiniz. Bununla birlikte YouTube’un Google’ın ardından ikinci büyük arama motoru olduğunu unutmamalısınız. YouTube aynı zamanda bir sosyal paylaşım platformu olduğundan burada yorumlar üzerinden müşterilerinizle etkileşim kurabilirsiniz.
  3. Facebook’a katılıp çevrimiçi trafiğin merkezine yolculuk edin. Facebook kullanıcılarının arkadaşları, ailesi ve iş arkadaşları ile iletişim kurmak isteyen milyonlarca insana ev sahipliği yapmaktadır. Burada tanıtım amacıyla mesaj oluşturmak ve bu mesajları başkalarıyla paylaşmak son derece önemlidir. İşletmeniz için muhakkak bir Facebook sayfasına sahip olmalısınız. Müşterileriniz ile diyalog kurmalı, onların size ulaşmasını sağlamalısınız. Onların ilgili içeriklerle tanışmalarını sağlayarak işletmenizin otoritesini yükseltebilirsiniz. Fakat sürekli çok fazla paylaşım yapmak iyi değildir çünkü haber kaynağı aşırı dolmaya başlayan kişiler sizi takipten çıkabileceklerdir.
  4. Twitter’da aktif olmaya çalışmalısınız. Twitter modern iletişim araçlarından en önemlilerinden birisidir. Burada mesajınızı müşterilerinize iletebilir ve onlarla etkileşim kurabilirsiniz. Twitter’ın en büyük dezavantajı ise gizli bir dilinin olmasıdır. Bir hedef kitlesi oluşturmaya çalışırken bu dili bilmeniz gerekmektedir. İşletmeler için Twitter müşteri hizmeti sunmak ve müşterilere anlık yerinde bilgiler ulaştırmak için bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendirmeyi ihmal etmemelisiniz.
  5. Instagram’a merhaba diyebilirsiniz. Ürünleriniz fotojenik bir yapıya sahipse Instagram kullanmanız gereken ilk adreslerden birisidir. Burada müşterileriniz ile etkileşim ve iletişim kurabilirsiniz. Fotoğraflarla anlatacağınız güçlü hikayeleriniz ile müşterilerinizi etkileyebilirsiniz. Arama motorunda ön plana çıkmak istiyorsanız burada yapacağınız paylaşımlarda ilgili anahtar kelimeler tercih etmeye çalışmalısınız.
  6. LinkedIn’de resmiyetten öteye geçmeye çalışabilirsiniz. Sosyal medyanın ilgi çekici parçalarından birisi olsa bile LinkedIn genelde aşırı resmi bir yer olarak görülmektedir. LinkedIn’de aktif olarak belirli bir alanda uzman olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz. LinkedIn’in soru ve cevap özelliğinden ve gruplarından yararlanarak kendi işletmeniz etrafında bir hedef kitle oluşturabilirsiniz.
  7. MeetUp ile toplantılar gerçekleştirin. Müşterilerinizle bir araya gelip onlardan geri bildirim alabileceğiniz bir etkinlik düzenlemek istiyorsanız bu sosyal ağa katılmayı düşünebilirsiniz. Eş zamansız olarak yorumlar üzerinden gerçekleştireceğiniz diyaloglarda müşterilerinizi dinleyebilir ve onlara yakın olduğunuzu ispat edebilirsiniz.

Hangi sosyal medyayı seçerseniz seçin müşterilerinizin tercih edeceği türden içerikler oluşturmanız gerekmektedir. Her sosyal medyanın kendine özgü yapısı vardır ve bu yapıyı keşfetmeden harekete geçmemelisiniz. Elinizde bulunan tüm sosyal medya seçeneklerini değerlendirmeyi düşünmelisiniz. Bütçe dahilinde bir çalışma yapacak olmanız sizin için en değerli yatırımın zaman ve çaba olmasını sağlayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu