SEO

SEO Uyumlu 14 Görsel Optimizasyon Önerisi

Görseller artık hayatımızda çok daha önemli bir yere sahip olmaktadırlar. Bunu göz ardı edemezsiniz. Görseller sitenizi çok daha çekici kılarlar. İster inanın ister inanmayın sitenizin her sayfasında bir görsel olmalıdır.

Doğru iyileştirme çalışmalarını yapmadığınız zaman SEO açısından çok önemli bir değeri kaybetmiş olursunuz. Görsel boyutlarının çok yüksek olması sayfalarınızın açılma süresinin daha uzun olması ve daha fazla hemen çıkma oranına sahip olmanız anlamına gelecektir.

Görselleri optimize ettiğiniz zaman görsel varlıklarınızı avantajlı bir biçimde kullanabilme şansını elde edersiniz. Kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunar, sayfaların daha hızlı bir biçimde açılmasını sağlar ve sıralamalarda üst kısımlarda yer alabilme şansını elde edersiniz. Üstelik üst kısımlarda yer alma durumu sadece görsel arama sonuçları için değil klasik arama sonuçları için de geçerlidir.

Görsel arama teknolojilerinde son dönemde çok fazla gelişme yaşanmış olmasına rağmen arama motorları görselin içeriğini anlayabilecek noktaya henüz ulaşamamıştır. Arama motorları görsel ile bağlantılı olan metni göz önünde bulundurarak ona bir anlam yüklemektedir. Görselin ne olduğunu ve görselin içerikle bağlantısını bu şekilde tanımlamaktadırlar.

Görsellerin bulunabilir olmasını sağlamak için neler yapmalısınız? Görsellerin sitenizi yavaşlatmasına engel olabilmek için nelere dikkat etmelisiniz? Tüm bu sorulara aşağıda yer alan 14 görsel SEO önerisiyle çeşitli cevaplar bulabilirsiniz.

1. Stok Görseller SEO’ya Yardımcı Olmaz

Sitenizde fotoğraflarınızın ön plana çıkmasını istiyor olabilirsiniz. Sitenizi stok fotoğraflarla doldurursanız siteniz orijinal gözükmeyecektir. Çünkü bu fotoğrafları aynı zamanda binlerce site kullanabilmektedir.

Jenerik stok fotoğrafları değerlendiren çok fazla site bulunmaktadır.

Kurumsal bir site, danışmanlık firması, müşteri hizmetlerinde iyi olan bir firma gibi çeşitli farklı varlıkları düşünebilirsiniz. Tüm bu sitelerin hepsi gülümseyen bir insan resmi kullanabilecektir. Genelde hepsi aynı stok fotoğrafı kullanma yoluna gitmektedir. Sonuç olarak karşınıza birbirinin aynısı çeşitli fotoğraflar çıkmaktadır.

Her ne kadar stok fotoğraflar en iyi şekilde optimize edilmiş olsa dahi SEO faydaları açısından orijinal yüksek kaliteye sahip fotoğraflar kadar etkiye sahip olmayacaktır.

2. Yüksek Kaliteli Orijinal Görseller Kullanmalısınız

Ne kadar fazla orijinal görsele sahip olursanız kullanıcı deneyiminiz bir o kadar yüksek olacak ve arama sonuçlarında daha iyi yerlerde bulunabileceksiniz.

Orijinal görseller şirketinizde yer alan tasarımcılar tarafından oluşturulabileceği gibi kaliteli bir kamerayla çekilmiş görsellerden de oluşabilecektir.

Müşterilerinize şirketinizden birkaç görüntü sunup bunun yüksek kaliteye sahip görsellerden oluşmasını sağlayarak onların ilgisini çekmeyi başarabilirsiniz.

Birçok kullanıcı stok fotoğrafları es geçmektedirler. Yüksek kaliteli orijinal görseller arama motorlarında ön plana çıkmanızı sağlamakta, markanızın kişiliğini yansıtmakta ve birçok kişiyi sitenize çekmeyi başarmaktadır.

3. Görseller İçin Bir Sebebe Sahip Olmalısınız

Görseller bir hikaye veya bir fikir anlatmalıdır.

Birçok insan görsel olarak öğrenmeye çalışır. Görseller kullanıcıların duygularına büyük metin bloklarından çok daha etkili bir biçimde hitap edebilmektedirler.

Her ne kadar oluşturduğunuz içeriklere birkaç görsel eklemek durumunda olsanız bile bir nedene sahip değilseniz bunu yapmamalısınız.

Ekran görüntülerini kullanarak görsel oluşturmak değer katmanın, hikaye anlatmanın ve blog yazılarınız veya açılış sayfalarınız için ilgi çekici bir şeyler bulmanın bir diğer yoludur. Ekran görüntüleri anlatmak istediklerinizi daha kolay bir biçimde anlatmanıza yardımcı olur. Özellikle bir konu hakkında farklı fikirleri yansıtmak istiyorsanız bunlardan faydalanmayı denemelisiniz.

İçerikleri tamamlayıcı bir unsur olarak görsellerden faydalanmak istiyorsanız onları uzun yazıları parçalara ayırmak için kullanmalısınız. Böylece kullanıcılara dikkatlerini toplayabilmek için bir fırsat tanımış olur ve aynı zamanda ürünlerinizi daha net bir biçimde anlatmayı başarabilirsiniz.

4. Telif Haklarına Dikkat Etmelisiniz

Hangi tür görsel kullanmayı seçerseniz seçin ortada bir telif hakkı probleminin olmamasına dikkat etmelisiniz. Getty, Shutterstock, DepositFiles veya diğer ücretli stok fotoğraf servislerine ait görselleri kullanıyorsanız bu durumda bunlara yönelik kullanım lisanslarının olduğundan emin olmalısınız.

Digital Millennium Copyright Act kuralları gereği bu tür bir telif hakkını ihlal etmeniz durumunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. İçeriğin sahibi içeriği sitenizde gördüğü zaman bir DMCA Takedown uygulayarak sitenizin arama sonuçlarından çıkarılmasını sağlayabilecektir.

İnternet ortamında ücretsiz görsel bulabilmenin çok çeşitli yolları bulunmaktadır. Google’da görselleri ararken yeniden kullanılma uygun bir arama gerçekleştirebilirsiniz. Bu görseller her zaman ihtiyacınızı karşılayabilecek görseller olmayacaktır ancak bu görselleri ücretsiz bir biçimde sitenizde kullanabilirsiniz.

5. Görselleri Araçlarla Geliştirmelisiniz

Shutterstock veya DepositPhotos adreslerinden görsel indirmeyi tercih ediyorsanız bunları düzenleyebilme fırsatına sahip olduğunuzu bilmelisiniz.

Canva gibi araçlardan faydalanarak görselleri kişiselleştirebilir, onlara metinler ekleyebilir ve görsellerin eşsiz olmasını sağlayabilirsiniz.

Birçok stok fotoğrafı bu araçlarla daha özgün bir hale dönüştürerek onları stok fotoğraf olmaktan çıkartabilirsiniz. Canva gibi bir araç kullanarak görsellerin üstlerine bir şeyler yazabilir ve çeşitli filtreler kullanarak onların daha farklı görünmesini sağlayabilirsiniz.

Bu tür araçlar sayesinde sosyal medya görselleri ve diğer görseller için daha farklı şablonlar elde edebilirsiniz. Ek olarak Easel.ly, Visual.ly ve Pablo by Buffer gibi araçları kullanarak görsellerin çok daha güzel ve göz alıcı olmasını sağlayabilirsiniz.

6. JPEG Biçiminin Tercih Edilmesi

Üzerinde çalıştığınız dosyanın ne olduğunu bilmelisiniz. Genellikle JPEG biçimini tercih edersiniz.

JPEG biçimi sıkıştırılma veya yeniden boyutlandırma işlemi gerçekleştirildiği zaman görselin kalitesini muhafaza edebilecek en iyi seçenektir. Yüksek çözünürlüğe sahip görsellerde yer alan renkler, gölgeler ve desenler bu dosya biçiminde korunabildiği için dijital ortamda en popüler fotoğraf türlerinden birisi budur.

Daha düzgün bir biçimde sıkıştırılma olanağına sahip olduğu için dosyalar küçük boyutlarda olsa bile JPEG biçimi görselin kalitesinin korunmasını sağlamaktadır.

JPEG biçiminin en sıkıntılı yanı ise sıkıştırma işleminde veri kaybı yaşatmasıdır. Görsel kaliteniz tamamen kullandığınız ayarlara göre değişiklik gösterecektir. GIF ve PNG biçimlerinde olduğu gibi bu biçimde transparan arka plan desteği bulunmamaktadır.

JPEG biçimini kullanmayı tercih etmenizde en önemli etken dosya boyutunu olabildiğince küçük tutması ve global anlamda desteklenen bir biçim olmasıdır.

7. PNG Biçiminin Tercih Edilmesi

PNG biçimi genellikle Adobe Photoshop kullanılarak düzenlenen veya indirilen dosyalar için geçerlidir. PNG biçimi transparanlık sunduğundan genellikle logolar için kullanılan bir görsel biçimidir. Çünkü transparanlık sunarken aynı zamanda görselin kalitesini korumaktadır.

PNG görselleri PNG-8 veya PNG-24 biçimde kaydedilmektedir. PNG-8 biçimi renk paletini 256 renkle sınırlandırırken, PNG-24 çok daha kaliteli bir görüntü ortaya çıkartmaktadır. Nitekim PNG-24 şeklinde kaydedilen görsellerin boyutu çok daha yüksek olmakta ve görselin eklendiği sayfanın performansını etkilemektedir.

8. GIF Biçiminin Tercih Edilmesi

PNG biçimi gibi GIF biçimi de küçük görsel boyutları için önemli bir biçimdir. PNG-8 biçiminde olduğu gibi bu görsel biçiminde de görseller 256 renkle sınırlı olacaktır. Özellikle ürün fotoğrafları için GIF biçimini kullanmaktan uzak durmalısınız.

GIF genellikle basit animasyonlar için kullanılan bir görsel biçimidir. Transparan arka planları desteklediği için genellikle firma logoları ve çeşitli sayfa elementleri için tercih edilen görsel biçimlerinden birisidir.

Ancak bu biçim görseller ve fotoğraflar için tavsiye edilen bir görsel biçimi değildir.

9. Kaliteyi Kaybetmeden Uygun Dosya Boyutlarını Tercih Etmelisiniz

Görseller genellikle sayfaların yavaş açılmasına neden olmaktadır. Site hızının iyileştirilmesi gerekiyorsa bu durumda görsellerin boyutlarını düşürmeli ve onları sıkıştırmaya çalışmalısınız. Sayfa hızı şirketinize ait olan sitenin açılış hızını önemli ölçüde etkileyebilecektir.

Görsellerinize ait boyutların çok yüksek olmaması gerekmektedir. Bunun için ideal bir görsel boyutu belirlemeniz gerekmektedir. Bir görselin dosya boyutunu kaliteyi kaybetmeden düşürmek istiyorsanız Adobe Photoshop’un “Web İçin Kaydet” seçeneğinden faydalanmayı denemelisiniz.

Görseller büyük dosyalardır ve bu büyüklük kullanıcı deneyimi açısından ciddi bir sorundur. Dosya boyutlarının yüksek olması demek arama motoru sonuç sayfasındaki sıralamanızın etkilenmesi anlamına gelecektir.

Photoshop kullanarak görselleri kaydetmeden önce onların dosya boyutunu düşürmeyi başarabilirsiniz. Görseli sıkıştırmak istediğiniz zaman kaliteyi muhafaza etmeye çalışmalı ama aynı zamanda sayfa hızının daha iyi olabilmesi için çaba göstermelisiniz.

Photoshop kullanma fırsatına sahip değilseniz bu durumda işinizi görebilecek diğer araçlardan faydalanmaya çalışmalısınız. Görsellerin kalitesini çok fazla düşürmeden onların boyutunu azaltmaya çalışmalısınız.

Görsellerin boyutlarını yeniden ayarlamak ve onları sıkıştırmak için birbirinden farklı araçlardan faydalanabilirsiniz. Photoshop kullanma fırsatınız yoksa PicMonkey ve Pixlr gibi araçlar kullanarak bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Görsellerin iyileştirilmesi çoğunlukla görselin boyutu, görsel kalitesi ve ilişkili sayfanın yüklenme hızıyla alakalıdır. Görsellere ait kalitenin çok fazla yitirilmesine izin vermeden onları sıkıştırdıktan sonra sitenize yüklemeyi düşünmelisiniz.

10. Anlamlı Başlıklar Eklemelisiniz

Görsellerinize anlamlı başlıklar eklemek görsel optimizasyonu çalışmaları sırasında uygulayabileceğiniz en önemli yöntemlerden birisidir.

Başlıklar genellikle görselin alt kısmında gri bir kutu içerisinde yer alan metinlerdir. Bu metinler görselde yer alanların ne olduğunu anlatmaktadır. Sayfanın metin içeriğini okumayı reddedecek bir kullanıcı olsa bile görselin altında yer alan metin mutlaka okunacaktır.

Başlıklar oldukça faydalıdır çünkü görsele belirli bir bağlam eklerler. Arama motorları bu bağlamsal içeriği değerlendirerek görselin ne olduğunu anlamaktadırlar. Başlıklar içerikte yer alan metinlerden çok daha kolay bir biçimde fark edildiklerinden okuyuculara daha fazla değer katmaktadırlar.

Bazı görseller tek başına kaldıklarında dahi kendilerini anlatma potansiyeline sahip olmaktadırlar. Bazılarına ise başlıklar ekleyerek onları daha anlamlı kılmak gerekmektedir. Bu tür görseller için başlıkları kullanarak hem kullanıcılara hem arama motorlarına ekstra değer katmayı başarabilirsiniz.

11. SEO İçin Görselleri İsimlendirmeyi Unutmamalısınız

SEO söz konusu olduğu zaman açıklayıcı, anahtar kelime açısından zengin dosya isimleri belirlemek son derece önemlidir. Görsellerin isimleri Google’ın ve diğer arama motorlarının anında dikkatini çeken unsurlar arasında yer almaktadır.

Kamerayla çektiğiniz bir görseli sitenizde kullanmak istiyorsanız bu durumda dosya adını iki kez kontrol etmeniz gerekmektedir. Genelde kamera ile çekilen dosyaları bilgisayara kaydederken IMG_123456 gibi bir isim ortaya çıkmaktadır. Bu dosya ismini görsele uygun olacak şekilde değiştirerek arama motorlarının görselleri anlamasına yardımcı olmalı ve sitenizin SEO değerini yükseltmelisiniz.

Burada biraz çaba harcamanız gerekebilecektir. Elinizde ne kadar fazla görsel varsa üzerinde çalışmanız gereken süre bir o kadar fazla olacaktır. Her ne olursa olsun varsayılan görsel isimlerini değiştirmek oldukça iyi bir fikirdir.

Bir çikolata görseline isim vermek isterken sadece “çikolata” diyerek geçmemelisiniz. Sitenizde birbirinden farklı çikolata resimleri yer alacaksa bunun bir sonu olmayacaktır. Bunun yerine resimde yer alan çikolatayı en iyi şekilde tanımlamanız gerekmektedir. Örneğin, “sütlü çikolata” gibi daha detaylı bir tanımlama gerçekleştirmeyi deneyebilirsiniz.

Dosya isimlerinin basit bir dille yazıldığından emin olmalısınız. Onları olabildiğince kısa tutmalısınız. İsimlendirme yaparken anahtar kelimeleri kullanmaya çalışmalısınız. Tüm bunları yaparken elbette her yüklemeden sonra görsele ait HTML bilgilerini düzenlemelisiniz.

12. SEO Dostu Alt Metin Yazmalısınız

Tarayıcılar görselleri doğru bir biçimde anlamlandıramadığı için alt metinler görsellere alternatif metinlerdir. Başlıkla benzer şekilde alt niteliği bir görsel dosyasının içeriğini tanımlamak için kullanılmaktadır.

Görsel yüklenmediği zaman görsel kutucuğunun sol üst kısmında alt metin yer alacaktır. Bu metinlerin görselle iyi bir biçimde eşleşmesini sağlamalısınız. Buna ek olarak yazdığınız alt metnin resimle alakalı olmasına dikkat etmelisiniz.

Alt metinlere dikkat etmek site içi SEO stratejisinden daha fazla verim almanıza yardımcı olacaktır. Sitenizde yaptığınız optimizasyon çalışmasının yerli yerinde olmasını isteyebilirsiniz ancak görseller yüklenmediği zaman kullanıcılara sunulabilecek bir şeyin bulunmasını sağlamalısınız. Bunun için alt metinleri kullanmanız yeterli olacaktır.

Sitenizde yer alan görseller için uygun alt metinleri kullanmak aynı zamanda sitenizin arama motorlarında daha iyi sıralamalara sahip olmasını sağlayacaktır. Görsellerde hedeflediğiniz anahtar kelimeleri kullanmanız durumunda Google bunları fark edecek ve onları değerli gördüğü için ön plana çıkartmaya çalışacaktır.

Alt metinler Google’a görselle ilgili bilgi vermektedir. Google bu bilgileri kullanarak kullanıcının gerçekleştirdiği sorgulara uygun olması durumunda onu kullanıcının önüne getirmektedir. Ayrıca alt metinler görme konusunda problem yaşayan kullanıcılara görsellerde ne yer aldığını göstermektedir. Bu nedenle alt metinleri en açıklayıcı bir biçimde yazmak gerekmektedir.

Alt metinler sayfanın önbelleklenmiş halinde görüntülenmektedir. Bu durum kullanıcılara ve arama motorlarına ekstra değer katmaktadır. Daha fazla SEO değeri istiyorsanız görsellere link eklemiş olmanız durumunda alt metni çapa metni olarak kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız.

13. Görsel Site Haritası Oluşturmalısınız

Tüm görsellerin bir arada yer almasını sağlamak için görsel site haritası oluşturmalı ve buna sitenizde yer vermelisiniz. Bu sayede Google ve diğer arama motorlarının sitenizde yer alan görselleri daha hızlı ve etkin bir biçimde keşfetmelerini sağlayabilirsiniz. Bu sayede sitenizdeki görsellerin görsel arama sonuçlarında çıkmasını kolaylaştırırsınız.

Bir “image-sitemap.xml” dosyası oluşturarak Google’a görsel yüklediğinizi bildirebilir ve bunların taranmasını sağlayabilirsiniz. Sitenizde yer alan görseller için ayrı bir site haritası oluşturmalı veya mevcut XML site haritasına görsellerle ilgili bilgi ekleyebilirsiniz.

WordPress siteleriniz için görsel site haritası oluşturmayı kolay bir biçimde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için “Google XML Sitemap for Images” eklentisini kullanabilirsiniz. Bu eklenti sayesinde WordPress ortam kütüphanesine yüklediğiniz görselin otomatik bir biçimde site haritasına eklenmesini sağlayabilirsiniz.

Görsellerin keşfedilmesi ve onların daha hızlı bir biçimde Google dizinine eklenebilmesi için Google’a yardımcı olmalısınız. Bir XML site haritası oluşturmak size bu konuda yardımcı olacaktır.

14. Open Graph ve Twitter Cards Kullanmalısınız

Kitlenize değerli içerik ve bilgi sunabiliyorsanız bu içerikler sosyal medyada daha kolay bir biçimde paylaşılır olacaktır. Facebook’tan Twitter’a kadar pek çok yerde içeriğiniz paylaşılacaktır.

Open Graph ve Twitter Cards için uygun HTML kodlarını sitenize ekleyebilirseniz görsellerin sosyal platformlarda doğru bir biçimde gözükmesini sağlayabilirsiniz. Sitenize ait bir linkin otomatik ve düzgün bir biçimde sosyal medya paylaşımlarında yer almasını istiyorsanız buna ihtiyacınız olacaktır.

Open Graph etiketlerini WordPress’te yer alan görsellerde doğru bir biçimde ayarlayabilir veya HTML kodları içerisinde “meta property” niteliklerini ayarlayabilirsiniz. Sayfanızın <head> kısmına bu şekilde bir kod ekleyebilirsiniz: <meta property=”og:image” content=”https://example.com/image-meta-property.jpg”/>

Twitter Cards, Twitter’da paylaşılan linkler için benzer bir role sahiptir. Twitter’dan çok fazla trafik elde ediyorsanız bu yapılandırmanın doğru bir biçimde yapıldığından emin olmalısınız. Söz konusu yapılandırmayı Yoast eklentisi ile kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Görseller için bu nitelikleri tamamlarsanız kalabalık sosyal medya sitelerinde daha fazla dikkat çekmeyi başarabilirsiniz.

Görsel Optimizasyon İçin Önemli Notlar

Buradaki önerileri dikkate alarak sitenizdeki görsellerle kullanıcıların daha fazla etkileşim kurmasını sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte sayfa yüklenme hızını düşürebilir, görsel arama sonuçlarında görünümünüzü iyileştirebilir ve anahtar kelime performansını geliştirebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken en önemli durum görsel ve alternatif metnin birbiriyle uyumlu olmasını sağlamaktadır. Buna ek olarak aşağıdaki göz önünde bulundurmalısınız:

  • Sayfaların daha hızlı yüklenebilmesi için dosya boyutunu düşürmelisiniz.
  • JPEG biçiminde görseller kullanmaya özen göstermelisiniz.
  • Büyük ürün görselleri için GIF biçimini kullanmamalısınız.
  • Stok görselleri Canva gibi araçlarla geliştirmelisiniz.
  • Alt metinde anahtar kelime doldurma gerçekleştirmemeli görselin en iyi şekilde tanımlanmasını sağlamalısınız.
  • Görselin sayfayla uyumlu olduğundan emin olmalısınız.
  • Tarama problemleri yaşamamak için bir site haritası oluşturmalısınız.
  • Open Graph ve Twitter Cards yapılandırmaları konusunda gerekli iyileştirmeleri yapmalısınız.

Görsel optimizasyon çaba gerektiren bir iştir. Sitenizde yer alan görsellerin dikkat çekici olmasını ve kullanıcılara hitap etmesini istiyorsanız görsellerin optimize edilmesini sağlamalısınız. Bu SEO çalışmalarınızın çok daha verimli olmasını sağlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu