Dijital Pazarlama

TBÖ (Tıklama Başına Ödeme) Uzmanına Sorulması Gereken 21 Soru

Aşağıda yer alan 21 soruya cevap veremeyen TBÖ (Tıklama Başına Ödeme) uzmanına kısaca hayır demelisiniz. Bu sorular içerik ve yeniden pazarlamayla ilgili sorulardır. Bu sorulara doğru cevaplar veremeyen kişilerle çalışmamalısınız.

Tıklama başına ödeme yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmalar söz konusu olduğunda genellikle en sağlıklı yolu uzmanlarla çalışmaktır. Ancak bazı durumlarda uzmanların dahi test edilmesi gerekmektedir.

Aşağıda yer alan çeşitli sorularla uzmanları test edebilirsiniz. Google ve Facebook gibi güçlü adresler göz önünde bulundurularak oluşturulmuş olan önemli sorular sayesinde onların uzmanlıklarını kontrol edebilirsiniz. Birisi size uzman olduğunu söylediği zaman TBÖ çalışmaları için onunla anlaşmadan aşağıdaki sorulara cevap vermesini istemelisiniz.

TBÖ Uzmanına Sorulması Gereken Google Adwords Soruları


1. Google Kalite Puanını Nasıl Yöneteceksiniz?

Google’ın kalite puanı üç farklı unsura dayalıdır: anahtar kelime, reklam metni ve açılış sayfasının uygunluğu. En yüksek puan elde edebilmek için daha az anahtar kelime kullanarak küçük hedefli reklam gruplarından faydalanmaya çalışmalısınız. Bu yolu takip ederek hedeflenmiş metni nişine uygun olacak şekilde daha kolay bir biçimde yazabilirsiniz. TBÖ (Tıklama Başına Ödeme) uzmanları kalite puanı hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıdırlar. Kalite puanının nasıl çalıştığını ve sizin kalite puanınızın nasıl iyileştireceklerini bilmelidirler.

2. Google Açık Artırmalarının Nasıl Çalıştığını Açıklayabilir Misiniz?

Açık artırma süreci şu şekilde işlemektedir:

  • Bir kullanıcı bir arama gerçekleştirir, AdWords gerçekleştirilen sorguya uygun anahtar kelimeleri getirir.
  • Getirilen reklamlarda coğrafi durumlardan veya farklı nedenlerden ötürü uygunsuz olanlar es geçilir.
  • Geriye kalan reklamlardan sadece yeteri kadar yüksek kalite puanı değerine sahip olanlar sonuçlarda gösterilir.

Bu noktada kampanyanız için oldukça değerlidir. Açık artırma sürecinin nasıl gerçekleştiğini bilen ve ondan ekstra verim alabilecek kişilerle çalışmalısınız.

3. Kalite Puanı Tıklama Başına Maliyeti Nasıl Etkiler?

Tıklama başına maliyet söz konusu olduğunda reklam pozisyonunuzu muhafaza edebilmek için en az miktarda ödeme yapmayı istersiniz. Arama Ağı içerisinde reklamlar arama sonuçlarının üst kısmında çıkmakta ve genelde burada yüksek tıklama başına maliyete sahip reklamlar yer almaktadır.

4. Tıklama Oranı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

CTR (Click To Rate), reklamı gören kişilerden kaçının bu reklama tıkladığını gösteren bir veridir. Toplam tıklanma miktarının toplam görüntülenme miktarına bölünmesiyle elde edilmektedir. Tıklama oranının iyi olması reklamların işe yaradığını göstermektedir.

5. Google AdWords API Kullanarak Neler Yapabilirsiniz ve Bunu Kullanmayı Tavsiye Eder Misiniz?

AdWords API reklamını yayınlamak isteyen kişilere çok farklı araçlar ve fonksiyonlar sunabilmektedir. Ancak genellikle teknik bilgi gerektirdiği için bir uzmana ihtiyaç duyulmaktadır. Her kampanyada bunun kullanılması gerekmez. İşinin uzmanı olan kişi AdWords API tarafından sunulan imkanlardan ne zaman yararlanması gerektiğini bilen kişidir.

6. Anahtar Kelime Keşfi İçin Hangi Üçüncü Parti Araçları Kullanıyorsunuz?

Google’ın kendi arama sorgularının dışında yeni ve ilgili anahtar kelimeler keşfetmenizi sağlayacak pek çok farklı araç bulunmaktadır. Kendini uzman olarak nitelendiren kişilerin bunlardan haberdar olduğundan emin olmalısınız:

  • Google Anahtar Kelime Planlayıcısı
  • SpyFu
  • SEMrush
  • Bing Keyword Research Tool

TBÖ Uzmanına Sorulması Gereken Google Görüntülü Reklamcılık Ağı Soruları

Google Görüntülü Reklamcılık bilgilerinizi test edebileceğiniz kapsamlı bir test sunmaktadır. Kendini uzman olarak nitelendiren kişileri bu testi sunmalısınız.

7. Arama Ağı ile Görüntülü Reklamcılık Kampanyaları Neden Ayrı Ayrı Ele Alınmalıdır?

Cevap kampanyalara göre değişiklik gösterecektir. Google farklı kampanya ayarlarının farklı ağlarda daha etkili olabileceğini belirmektedir.

8. Programlı Gösterge Nedir?

Programlı gösterge, kampanyanın rezerve edilen tüm gösterimleri sunma olasılığının yüzdesidir.

9. Reklam Verenler, Yeni Bir Görüntülü Reklam Kampanyası Oluşturduktan Sonra Onun Performansını Analiz Etmeden Önce Ne Kadar Beklemeli?

Google’ın buna verdiği cevap iki veya üç hafta şeklindedir. Buna benzer cevaplar almaya çalışmalısınız. Biz de analizlerimizi bu doğrultuda yapıyoruz.

10. Yönetilen Yerleşimler Reklam Verenlere Ne Gibi İmkanlar Sunmaktadır?

Google Görüntülü Ağı’nda belirli yerleşimler için farklı teklifler sunmalısınız.

TBÖ Uzmanına Sorulması Gereken Yeniden Pazarlama Soruları

11. Yeniden Pazarlamanın Faydaları Nelerdir?

Bir TBÖ uzmanının yeniden pazarlama konusunda bilgili olması ve yeniden pazarlamanın faydaları konusunda aşağıdakilerden bahsetmesi gerekmektedir:

  • Kullanıcıları satın almaya en yakın oldukları zamanda hedeflemek.
  • Belirli amaçlar için listeler oluşturmak.
  • Büyük ölçekli erişimler.

12. Yeniden Pazarlama Kampanyasının İşe Yaradığından Emin Olmak İçin Sitem İzleme Gereksinimlerini Karşılayacak Şekilde Donatılmış Mı?

Yeniden pazarlama kampanyasına başlamadan önce sitenizin bu tür gereksinimleri ve kodları karşıladığından emin olmalısınız.

13. Başarıyı Ölçebilmek İçin En Önemli Anahtar Performans Göstergeleri Nelerdir?

Yeniden pazarlama diğer tüm kampanyalarda olduğu gibi takip edilmesi gereken belirli metriklere sahiptir. Bunlar tıklama oranı, tıklama başına maliyet, edinim başına etkin maliyet ve yatırım getirisi gibi veriler şeklinde özetlenebilecektir. Başlamadan önce hedefinizin ne olduğunu belirlemeli ve hangi anahtar performans göstergelerinin bu hedefi yansıtacağını bilmelisiniz.

14. Yeniden Pazarlama Türleri Neledir ve Kampanyam İçin En İyisi Hangileridir?

Yeniden pazarlama tek parçalı bir çalışma değildir. Reklam türüne göre çeşitli seçenekleri bulunmaktadır:

  • Siteler için yeniden pazarlama
  • Aramalar için yeniden pazarlama
  • E-postalar için yeniden pazarlama
  • Sosyal medya için yeniden pazarlama

15. Hangi Kitle Segmenti Hedefim Olmalıdır?

Yeniden pazarlama türüne karar verdikten sonra bir sonraki adımızın bir segment seçmek olmalıdır. İşinin ehli olan bir uzman genel ziyaretçiler, belirli ürün ziyaretçileri, eski müşteriler ve buna benzer kitle türleri konusunda size bilgi verebilmeli ve kampanyanız için hedeflenmesi gereken en doğru kitleyi bulabilmeniz konusunda size yardımcı olabilmelidir.

16. AdWords Tarafından Otomatik Olarak Oluşturulan Bir Liste Kullanmalı Mıyım?

Bir yeniden pazarlama kampanyası oluşturduğunuz zaman AdWords kullanabilmeniz için size bir varsayılan liste sunmaktadır. Dilerseniz kendi siteniz için daha doğru olabilecek bir yeniden pazarlama listesi oluşturabilirsiniz.

TBÖ Uzmanına Sorulması Gereken Facebook Soruları

17. Facebook’ta Ne Tür Bütçeler Bulunmaktadır?

Facebook’ta günlük ve ömür boyu olmak üzere iki farklı bütçe bulunmaktadır.

18. Bütçeler Kampanya ve Hesap Harcama Seviyeleriyle Ne Kadar İlgilidir?

Para ve bütçe söz konusu olduğunda sizin ve TBÖ (Tıklama Başına Ödeme) uzmanının bunları nasıl değerlendirebileceğini bilmesi gerekmektedir. Facebook’un kampanya bütçeleri ve harcama seviyeleriyle ilgili yeterli bilgiye sahip olmalısınız.

19. Reklamında Görüntülenme Miktarını Nasıl Yükseltirim?

Düşük görüntülenme miktarı aşağıdaki sorunlardan birisine işaret edebilmektedir:

  • Bütçenin düşük olması.
  • Reklamları sürekli aynı kişilerin görmesi.
  • Hedef kitlenin reklama uygun olmaması.

TBÖ uzmanınız bu problemleri değerlendirip bunlara bir çözüm bulabilme kapasitesine sahip olmalıdır.

TBÖ Uzmanına Sorulması Gereken Metin Yazarlığı Soruları

20. Bir Reklam Metni Yazarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Reklam metinlerini yazma söz konusu olduğunda harekete geçirici mesaj, görsellik, ilgi yakalayan başlıklar ve buna benzer şey duymak istemelisiniz.

21. Reklam Metnini Nasıl Test Edersiniz?

İyi bir TBÖ uzmanı test etmenin değerli olduğunu bilir. Bir reklam metni fiyat, noktalama, duygusal alakalı ve harekete geçirici mesaj gibi konularda test edilmelidir.

TBÖ kampanyalarının büyük bir kısmı karmaşıktır ve en ufak detaylar dahi elde edilecek sonuçlarda büyük etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilecektir. Kampanyaları oluşturma konusunda sıkıntı yaşıyorsanız buradaki sorulara en uygun cevapları verebilecek uzmanlarla çalışmayı düşünmelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu