Dijital PazarlamaSEO

Yeni Search Console’a Yeni Araç : URL Denetleme Aracı

Google, Yeni URL Denetleme Aracı’nı Duyurdu!

Bir kaç aydır Search Console Beta sürümü piyasada. Bir hafta kadar önce Google, blogu üzerinden yeni aracını duyurdu. URL Denetleme Aracı, yeni Search Console içerisinde kullanılabilecek olan bir denetleme aracı olacak. Kontrol ettiğiniz sayfanın dizindeki hali üzerinden bilgiler verecek. AMP hataları, dizine ekleme problemleri ve yapılandırılmış veri hataları hakkında alacağımız bilgiler sayfamızı optimize ederken çok fazla işe yarayacak.

URL Denetleme Aracı Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? 

URL Denetleme Aracı, tam olarak dizine eklenmeyen bir sayfanın neden indexlenmediği hakkında detaylı bilgiler vermeye yarayacak. Sayfanın ne zaman index aldığını ve en son ne zaman google botları tarafından tarandığını ve canonical url denetlemesini yapacak. Ayrıca tarama yaptığınız bağlantının geçici olarak kaldırılmış olması veya manuel spam durumlarını incelemez.

Denetleme yapacağınız URL mülkünüze ait olmalıdır. Mülkünüze ait olmayan linkleri URL Denetleme Aracı’nda tarayamayacağız. AMP ve AMP olmayan sayfaları tarayabilirsiniz. Araç AMP sayfaların iki sürümünü de ayrı ayrı denetleyecektir.

Not: Kullanırken sayfanın alternatif sürümü olup olmadığını yani hreflang etiketi kullandıysanız işaretlemelisiniz

URL Denetleme Aracı’nın temel işlevi bağlantınızın Google arama sonuçlarında görünüp görünmediğini sonucunu gösterir. Sayfanızın önünde “site:” ön eki ekleyerek de bu sonuca ulaşabilirsiniz. Fakat bunun Search Console üzerinden detaylı bir şekilde denetlenebilecek olması daha mutlu edici bir haber.

URL Denetleme Aracı Sonuçları 

Aracı kullanarak link denetlemesi yaptığımızda karşımıza 4 farklı sonuç çıkabilir.

“URL Google’da mevcut “

Herhangi bir problem olmadığını. Sayfanızın düzgün bir şekilde taranıp google dizinine eklendiğini ve arama sonuçlarında çıktığını gösterir. Sayfanız hakkında detaylı bilgileri inceleyerek bilgi edinebilirsiniz.

“URL Google’da mevcut, ancak sorunları var”

Sayfanızın indexlenmesinde bir problem olmadığını ancak kullanmış olduğunuz zengin kartlarda ya da AMP sayfası kodlarında bir problem olduğunu gösterir. Bu durum ile karşılaştığınızda size verilen önerileri uygulayarak sorunları kaldırabilirsiniz.

” URL Google’da yok: Dizine ekleme hataları “

Denetleme yaptığınız sayfada indexlenmeyi engelleyen ciddi bir problem olduğunu gösterir. Böyle bir sonuç aldığınızda Google’ın dizin kapsamı sorunları yönergelerini inceleyerek sorununuzu çözmeye çalışabilirsiniz.

“URL Google’da yok”

Sayfanın Google dizininde bulunmadığını ve bu durumun sizin isteğiniz doğrultusunda olduğunu gösteren sonuçtur. Taranan sayfada “noindex” etiketi bulunması gibi durumlarda bu sonuç ile karşılaşabilirsiniz.

“URL alternatif bir sürüm”

Sayfanızın çift sürümleri olduğunu gösterir yani hem AMP hem de standart sayfanızın ya da hem mobil hem de masaüstü sürümleri olduğunu gösterir. Google’ın dizine aldığı standart sayfanın hangisi olduğunu görebilirsiniz. Bu durumda herhangi bir işlem yapmadan sayfanızın indexlenen sürümünde bir problem olup olmadığını inceleyebilir ve taranma zamanı bilgilerine ulaşabilirsiniz.

URL Denetleme Aracı : Dizin Kapsamı

Taradığınız URL’nin dizin durumunu ve bu bağlantının dizine eklenme süreci hakkında kapsamlı bilgiyi bulabileceğimiz biz dizin kapsamı bölümü yeni URL Denetleme Aracı ile geliyor.

Dizin kapsamı durumu, site haritaları, yönlendirilen sayfa, son tarama zamanı, taramaya izin verilip verilmediği, sayfa getirme, dizin ekleme izinleri, canonical etiket, kullanıcının belirttiği alternatif URL ve Google’ın kabul ettiği standart URL bilgileri gibi bir çok bilgiye Dizin Kapsamı bölümünde ulaşabileceğiz.

URL Denetleme Aracı : Geliştirmeler

Yeni URL Denetleme Aracı’nın bir diğer özelliği olan Geliştirmeler bölümünde URL’nizin son olarak dizine eklendiğinde tespit edilen arama geliştirmeleri yer alır. Eğer bağlantınız dizine eklenmediyse bu bölüm boş kalacaktır.

Geliştirmeler bölümünde sayfanızın AMP sürümü mevcut ise buna dair hataları ve geliştirme önerilerini size sunacaktır. Aynı zamanda yapılandırılmış veri ile ilgili bilgileri ve hataları geliştirmeler bölümünde bulabilirsiniz.

Search Console Beta birçok yenilik ile birlikte geleceğe benziyor.  Yeni Seach Console için Yeni URL Denetleme Aracı’na dair yayınlanan bilgileri, ne işe yaradığını, nasıl kullanıldığını daha detaylı bir şekilde öğrenmek için aşağıdaki Support Google bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

https://support.google.com/webmasters/answer/9012289?hl=tr

 

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. “kullanmış olduğunuz zengin kartlarda ya da AMP sayfası kodlarında bir problem olduğunu gösterir.” cümlesinde, sitemde AMP olmadığına göre zengin kartlar dediğiniz şeyden kaynaklanıyor anlamı çıkıyor. Peki bu zengin kartlar nedir acaba?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu