E-Ticaret

En Önemli 5 E-Ticaret Stratejisi

E-Ticaret sektörü sürekli gelişmektedir. Bu gelişime ayak uydurmayanlar ve yeniliklere karşı kapalı olan kişiler rekabet ortamında geriye düşmektedirler. E-Ticaret pazarında sağlıklı bir büyüme gerçekleştirmekten uzak olan işletmeler kalabalığın arasında kaybolmakta ve ürünlerini potansiyel müşterilere göstermekte sıkıntı çekmektedirler.

Bu yılın içerisinde ve gelecekte bu sıkıntılar var olmaya devam edeceklerdir. Müşteri kazanabilmek eskisine göre çok daha zor olacaktır. Çevrimiçi bir mağazaya sahipseniz artık çok ciddi rekabetlerle karşı karşıya kalacağınızı bilmelisiniz. Bu rekabetten kazançlı olan taraf olarak çıkmak istiyorsanız yapmanız gereken E-Ticaret alanında kazanmanızı sağlayacak stratejilere odaklanmaktır.

Ortaya çıkan yeni trendler ve değişen teknolojiler E-Ticaret stratejilerine yön veren etkenlerdir. Bu yıl hangi E-Ticaret stratejisinin daha fazla işe yarayacağını merak ediyorsanız bu yazının devamında yer alan en önemli stratejileri inceleyebilirsiniz.

1. Omnichannel (Çok Kanallı) Pazarlamacılığı

Omnikanal pazarlamacılığı dijital pazarlamacılar arasında oldukça tartışılan bir konudur. Omnikanal pazarlamacılığı artık tüm E-Ticaret siteleri için gerekli bir olgudur. Müşterilere cihazlar ve kanallar arası tartışılmaz bir biçimde en iyi deneyimi sunabilmek için bu yöntemi kullanmalısınız.

İhtiyaç Duyulma Sebebi: Müşteri davranışları sürekli değiştiği için pazarlamacılar pazarlama stratejilerinde değişikliğe gitmek zorundadır. Mobil kullanıcıları, masaüstü kullanıcıları ve tablet kullanıcılarını ayrı insanlar olarak düşünmek yerine artk onları tek bir kişi gibi düşünmeniz gerekmektedir. Çünkü pek çok koşulda aslında onlar aynı kişilerdir. Bir müşteri ürünlerinizi mobil cihazlardan görüntüleyip satın alım gerçekleştirmek için masaüstü ortama geçiş yapabilmektedir. Bu dönüşüm döngüsünü müşteri için eşsiz hale getirmek sizin elinizdedir.

Uygulanma Biçimi: Omnikanal stratejisini uygulayabilmek için ilk olarak çoklu kanal stratejisinin ne olduğunu anlamalısınız.

Bir çoklu kanal stratejisi büyük oranda bugün sahip olduklarınızdır. İşletmenizin bugün bir sitesi, bir blogu, bir sosyal medya varlığı, bir mobil pazarlama stratejisi ve diğer kanalları vardır. Ancak tüm bu kanallar birbirinden bağımsız olarak faaliyet göstermektedirler.

Bir omnikanal deneyimi oluşturmak istiyorsanız tüm kanalları ve cihazları uygun bir biçimde bir araya getirmelisiniz. Hedeflerinizi belirlemeli ve işletmenizdeki her departmanın bu hedefin peşinden gitmesini sağlamalısınız.

Tüm bunları kısa sürede tek başınıza yapmak zorlayıcıdır. Bir omnikanal stratejisi geliştirmek kolay değildir. Ancak pazarlamacılar için bu işin parlak tarafı çeşitli otomasyon platformlarından faydalanarak pazarlama gerçekleştirebilme avantajının olmasıdır. Yenilikçi pazarlama araçlarından yararlanarak teknolojiyi avantajlı bir biçimde değerlendirerek müşterilerinizin her kanalda sorunsuz bir satın alım sürecinden ilerlemesine sağlamalısınız.

Uygulama Örneği: Omnikanal pazarlamacılığını en iyi biçimde yapanlardan birisi Starbucks’tır. Kahve zincirinin omnikanal stratejisi oldukça başarılıdır çünkü bu stratejisi ödül uygulamasının bir parçasıdır. Bu ödül uygulaması kart sahiplerinin ödüllerini Starbucks mağazalarında kullanbilmelerini sağlamaktadır.

Uygulama yakınlardaki Starbucks mağazalarının konumunu bulmakta ve kart sahiplerine arkadaşları için hediye kartları satın alabilmelerini sağlamakta ve aynı zamanda ileri bir tarihe sipariş geçebilme fırsatı tanımaktadır. Bu yıl bir şekilde omnikanal stratejisinden faydalanmak istiyorsanız Starbucks bunun için ilham almanız gereken markalardan birisidir.

2. Sürekli ve Özgün İçerik

İçerik pazarlamacıları sürekli içerik ürettikleri için artık ürettiğimiz içeriklerinden aynı sonuçları elde edebilmemiz pek mümkün değildir. Bu durum içerik pazarlamacılığını artık bırakmanız gerektiği anlamına mı gelmelidir? Elbete hayır!

İhtiyaç Duyulma Sebebi: Bir pazarlamacı olarak bunu sevip sevmeyeceğiniz pek önemli değildir. Önemli olan içerik pazarlamacılığı çalışmalarının en etkili pazarlama stratejilerinden birisi olmasıdır. Tüketiciler sürekli reklamlara maruz kalmaktan çok rahatsız olmakta ve klasik pazarlamacılık çalışmaları artık pek fazla işe yaramamaktadır.

E-Ticaret işinizde artık çok daha fazlasını yapmanız gerekmektedir. Ürünlerinizi tüketicilerin önüne getirebilmek için çok daha fazlasını yapmalısınız. Onlara değer katarak ürünlerinizden değer kazanacaklarını ispatlamalısınız.

Uygulama Biçimi: Artık haftada bir ortalama uzunlukta bir blog yazısı yayınlayıp bunu potansiyel müşterilere sunmak yeterli değildir. Yüksek kaliteli içerik üretiminde artık çok daha istikrarlı olmalı ve kitleniz ne zaman ihtiyaç duyarsa içerikleri o zaman insanlara ulaştırmak zorundasınız. Sektörde etkin olmak istiyorsanız içerik pazarlamacılığında kendinizi geliştirmelisiniz.

Tüm bunları yapabilmeniz için müşterilerinizi daha derinlemesine tanımanız gerekmektedir. Potansiyel satın alım kişilikleri oluşturarak müşterilerinizi daha iyi tanımlayabilirsiniz. Bu tanımlamalar sadece onların sahip olduğu problemleri daha kolay bir biçimde çözebilirsiniz. Ek olarak rekabet durumunuzu kontrol ederek sizi ön plana çıkartacak olan içerik türlerine öncelik tanımalısınız.

Uygulama Örneği: Dijital pazarlama alanında bir şekilde aklınızdaki sorulara cevap bulmak istiyorsanız bir şekilde Neil Patel tarafından hazırlanmış içeriklere denk gelebilirsiniz.

Bu ismin içerikleri hemen hemen her yerdedir. Bunun sebebi ise kendisinin çok değerli bilgilere sahip içerikler oluşturabilme konusunda başarılı olmasıdır. İçeriklerini düzenli bir biçimde tüm dijital pazarlamacılarla paylaşmaktadır.

Neil Patel’in en dikkat çekici özelliği içerik oluştururken hedefinin müşterilerine değer katmak olmasıdır. Müşteriler hangi türden olursa olsun en önemli hedefi her koşulda onların problemlerine yardımcı olabilmektir. İçerik oluştururken her zaman müşterilerinizin problemlerini merkeze alarak hareket etmelisiniz. Bu sayede çalışmalarınızın meyvesini başarılı bir biçimde toplayabilirsiniz.

3. Sosyal Medya Paylaşımlarının Yükseltilmesi

Facebook ve sosyal medyaların ortaya çıkışının üzerinden epey bir zaman geçti. Ancak sosyal medyanın gelişimi hale bitmiş değildir. E-Ticaret siteniz sadece Facebook’ta değil aynı zamanda Snapchat gibi yeni platformlarda dahi olmalıdır. Özellikle müşterileriniz genç insanlar oluşuyorsa Snapchat gibi platformlarda bulunmaya özen göstermelisiniz.

Buna rağmen sadece bu platformlarda yer almak yeterli değildir. Aynı zamanda buralarda paylaşılabilirliği yüksek olacak içerikler üretmelisiniz. Oluşturduğunuz sosyal medya kampanyalarından yatırım getirisi elde etmek istiyorsanız takip etmeniz gereken strateji bu olmalıdır. Her ne kadar sosyal medya paylaşımları elde etmek kolay olmasa bile E-Ticaret işletmenize ait verileri daha derinlemesine inceleyerek bu tür içeriklerin neler olduğunu bulabilirsiniz.

İhtiyaç Duyulma Sebebi: İçerikleriniz ne kadar fazla paylaşılırsa markanızın çevrimiçi görünürlüğü bir o kadar yükselecektir. Öncelikle bu içerikler sayesinde kitlenizin etkileşim kurdukları unsurları tespit edebilirsiniz. Etkileşim kurulan bu içeriklere ait analiz verilerini inceleyerek sosyal medya kampanyalarına farklı bir boyut kazandırabilirsiniz.

İkincil olarak, sosyal medya içeriklerinin yüksek paylaşım değerlerine sahip olması aynı zamanda yüksek oranda trafik ve satış fırsatı yakalayabileceğiniz anlamına gelmektedir. Bununla birlikte paylaşımlar üzerinden E-Ticaret sitenizin marka bilinirliğini yükseltmeniz mümkün olabilmektedir.

Son olarak sosyal medyadan sitenize yönlendirilecek linkler arama sıralamanızı etkileyebilecektir. Her ne kadar Google bunun hesaba katılmayan bir veri olduğunu belirtse bile Bing sosyal medya sinyallerinin hesaba katıldığını ifade etmektedir.

Uygulama Biçimi: İnsanları sosyal paylaşıma teşvik etmenin en kolay yolu sitenize sosyal medya butonları eklemektir. Bu sayede içeriklerin sosyal medyada çok daha kolay bir biçimde paylaşılmasını sağlayabilirsiniz. Sosyal paylaşımları yükseltecek bir diğer iyi strateji ise içerik başlıklarını test ederek kitlenizin paylaşmaktan hoşlanacağı hale getirmektir. Bununla birlikte sosyal medyada görünürlüğü ve paylaşımları yükseltebilmek için günün en uygun zamanlarında paylaşım yapmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Uygulama Örneği: Bundle Monster tırnak ojeleri olarak kullanılabilecek çeşitli sanatlar ögelerin satışını yapan bir mağazadır. Bu mağaza Instagram hesabında özel bir açılış sayfası kullanarak insanların görsellerden mağazanın sitesine gelmelerini sağlamaktadır. Bir kullanıcı Instagram hesabında bu mağazanın ürününü ön plana çıkardığı zaman marka bu öne çıkarmayı kullanarak görünürlüğünü arttırmaya çalışmaktadır.

4. Özel Müşteri Hizmeti

Son yıllarda en çok ön plana çıkan E-Ticaret trendi Amazon gibi müşterilere özel müşteri hizmeti sunabilmektir. Amazon bunu satın alımın her sürecinde gerçekleştirmektedir. Tüketiciler marka ile etkileşim kurarak müşterilerin müşteri hizmetlerinden beklentilerini anlayabilmektedir. Böylece onların ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde hizmet sunabilmek mümkün hale gelmektedir.

İhtiyaç Duyulma Sebebi: 2016 yılında Microsoft tarafından oluşturulan bir rapora göre global tüketicilerin yaklaşık yüzde 56’sı önceki dönemlere göre çok daha iyi müşteri hizmetleri almak istemektedirler. Müşteri hizmetlerini ortalama seviyelerde tutmak artık sonuç getirmemektedir. Bu yıl işletme olarak daha fazlasını yaparak müşterilerinizi şaşırtmalı ve marka sadakatini yükseltmelisiniz.

Uygulama Biçimi: Müşteri hizmetlerini çok iyi seviyelere çıkarmak istiyorsanız onu satış sürecinin her alanına yaymalı hatta satış sonrasına dahi taşımalısınız. Bunun müşterileriniz için ne kadar değerli olduğunu daha sonradan kendiniz anlayabilirsiniz.

Müşterilere ücretsiz kargo ve koşulsuz iade gibi fırsatlar sunarak işletmenizin güvenirliğini yükseltmeyi başarabilirsiniz. Bu başarı sayesinde müşterilerin daha fazla satın alım gerçekleştirmelerini sağlayabilirsiniz. Eğer yatırım getirisinin sıkıntı olduğunu düşünüyorsanız müşteri hizmetlerini bu seviyeye çıkartarak çok daha fazla yatırım getirisi elde edeceğinizden emin olabilirsiniz.

Sitenizde müşterilerinize bir canlı sohbet imkanı sunarak müşterilerinize değerli olduklarını gösterebilirsiniz. Bunlara ek olarak alışveriş deneyimlerini kişiselleştirerek ve onlara günün 24 saati telefon desteği sunabilirseniz daha fazlasını elde etmeyi başarabilirsiniz.

Uygulama Örneği: Elbette Amazon. Amazon Prime için sundukları aynı gün içerisinde teslimat imkanı sayesinde müşterilerinin alışveriş deneyimini bambaşka boyuta taşımışlardır. Amazon aynı zamanda müşterilerine sitelerini ziyaret ettikten sonra tamamen kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmayı başaran firmalardan birisidir.

5. Video Pazarlamacılığı

Facebook’ta videolar artık çok daha fazla ön plana çıkmaktadırlar. Görsel trendi pazarlama dünyasını neredeyse tamamen ele geçirmektedir. Birçok işletme videoları kullanarak pazarlama stratejilerini geliştirmeye çalışmaktadırlar.

İhtiyaç Duyulma Sebebi: Videoların tüketimi geçtiğimiz yıllara göre artış göstermiştir. Bunun en büyük sebebi sosyal medya kullanımında yaşanan artışlardır. Facebook Live gibi özelliklerin ortaya çıkması ve SnapChat gibi tamamen video tabanlı olan sosyal medyaların popüler olmasıyla videolar tüketicilerin en önemli iletişim kaynaklarından biri haline dönüşmüştür.

Ancak, birçok farklı marka hala videoları içerikleri yayılması için değerlendirmektedirler. Bu tür bir yaklaşım ortaya koymak yerine videoları içerik pazarlamacılığı hedeflerinizle uyumlu olabilecek şekilde üretmeye çalışmalısınız. Video pazarlamacılığını E-Ticaret stratejinizin bir parçası haline getirerek kendi sektörünüzde videoları keşfetmemiş olan diğer işletmelerden bir adım önde olabilirsiniz.

Uygulama Biçimi: Videolar iyi hazırladıkları zaman müşterilerinize ulaşabilmenin en iyi yollarından birisidir. Videolar oluşturmadan bunların kitlenize neler sunacağını gözden geçirmelisiniz. Bu videolar ürünlerinizin ne işe yaradığını mı gösterecek? Videolarda markanızın iç yüzüyle ilgili bilgilere mi yer vereceksiniz?

Ne yapmanız gerektiğine karar verdikten sonra kitleniz ile etkileşim kurabilmeniz için hikayenizi nasıl anlatmanız gerektiğine karar vermelisiniz. Tıpkı yazılı içeriklerde olduğu gibi videolardaki başlıkların da ilgi çekici olmasını sağlamalısınız. Buna ek olarak video sonlarında net bir biçimde harekete geçirici mesajlara yer vermeniz gerekmektedir.

Bunları eksiksiz yerine getirdikten sonra onu Facebook, YouTube, Twitter gibi sosyal kanallarınıza ve sitenize eklemelisiniz. Kitleniz potansiyel olarak neredeyse siz de orada olmalısınız.

Uygulama Örneği: Purina gibi markalar yıllardır video pazarlamacılığı kampanyalarından faydalanmaktadırlar. Oluşturmuş oldukları “Dear Kitten” serisinin ilk videoları çok fazla ilgi görmüş ve marka bu ilgi değerlendirerek seriyi kaliteli bir biçimde sürdürmüştür.

Purina markası aynı zamanda iyi video içeriklerin başarılı bir biçimde farklı platformlarda kullanılabileceğini göstermiştir. “Dear Kitten” serisine ait videolar YouTube paltformuna ek olarak aynı zamanda televizyon kanallarında da yer almıştır.

Diğer markalar Instagram Hikayeleri gibi özellikleri kullanarak video oluşturup paylaşmayı tercih edebilmektedirler. NASA, Instagram Hikayeleri özelliğini kullanarak takipçileri ile etkileşim kurmayı tercih etmektedir. Instagram’ın özelliklerinden faydalanarak önemli insanlarla çeşitli kısa röportajlar gerçekleştirerek aynı zamanda Instagram gönderilerini şekillendirmektedirler.

Bugünlerde E-Ticaret stratejiniz işe yarıyor olabilir ama gerçekçi yaklaşmak gerekirse gelecekte değişeceği bilinen bir durumdur. Her yeni yılda E-Ticaret alanında çeşitli gelişmeler yaşanır ve E-Ticaret mağazasına sahip olanlar bu değişikliklere ayak uydurmaya çalışır.

Burada yer alan en önemli E-Ticaret stratejileri sayesinde karşınıza çıkabilecek olan zorluklara karşı daha hazırlıklı olabilir ve rekabetçi ortamda ayakta kalmayı başarabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu