Dijital PazarlamaE-Ticaret

Black Friday Başlıyor: Black Friday’in 3 Aşamasında Müşterileri Kazanmak

Son yıllarda Black Friday dünyanın en büyük alışveriş-indirim etkinliği haline geldi ve MENA bölgesinde her yıl daha da büyüyor. (MENA: Middle East [Orta Doğu] North Africa [Kuzey Afrika] bölgelerini kapsayan ve Türkiye’yi de içine alan bölgeye verilen addır.) COVID-19 salgını perakende sektörünü derinden etkiledi. Bu konuda yapılan araştırmalara göre, tüketicilerin %73’ü salgın sırasında online alışverişe daha çok yönelmiş durumda. COVID-19’un doğurduğu bu sonuç sebebiyle, bu yıl Black Friday için daha çok arama sorgusu yapılacağını söyleyebiliriz.

black friday arama sorguları
Black Friday’le ilgili aramalar her geçen yıl artıyor!

Salgının yarattığı bu online davranış değişikliğinin yanı sıra, bu yıl alışveriş yapacak tüketicilerin fiyat konusunda daha hassas ve indirim odaklı davranacağını söylemek de mümkün. Salgından bu yana Google’da indirimler ve geri ödemeler için yapılan arama sorgularında yıllık bazda %35’lik bir artış yaşandı. Bu yazıda, yaşadığımız bu tuhaf yılda insanların online alışveriş konusundaki içgüdülerine ve bunları Black Friday’de nasıl kullanabileceğimize değineceğiz.

Black Friday Bir Günden Fazlasıdır

Yılın en büyük indirim ve perakende etkinliği olan Black Friday, aslında yalnızca tek bir cuma günü boyunca sürmüyor. Geçen yıl Google’da Black Friday için yapılan arama sorguları Ekim ayının başından, yani Black Friday’in dört hafta öncesinden itibaren yapılmaya başlanmış ve sonraki birkaç hafta daha devam etmişti. Google’ın, bu yıl sorguların 10 haftalık bir zamana yayılacağına dair güçlü bir tahmini var.

Yapılan araştırmalar, MENA bölgesinin herhangi bir ürünü almaya karar vermek için Black Friday’i bekleyen en yüksek yüzdeye (%86) sahip olduğunu gösteriyor.

Ancak içinde yaşadığımız bu zor zamanlarda, tüketicinin izleyeceği yol epey karmaşık da olabilir. Bir tüketicinin karar verme anına giden yol bir yığın bilgi ve sınırsız sayıda seçenekle doludur. Bu nedenle markaların 10 haftalık Black Friday döneminin tamamı boyunca varlığını sürdürmesi ve tüketicinin satıl alma yolcuğuna yön vermesi gerekiyor.

black friday mena
MENA bölgesi Black Friday’i dört gözle bekliyor!

Black Friday’in 3 Aşamasında Müşterileri Kazanma

Tüm dünyadaki en büyük indirim ve perakende etkinliğinden bu yıl neler bekleyebiliriz? Black Friday’de tüketicilerin yaşadığı üç ana aşama vardır.

  • Hazırlık: Black Friday için yapılan araştırmalar, esas Black Friday günü olan 27 Kasım’dan haftalar önce, Ekim ayının başlarında, insanların çeşitli indirimleri ve fırsatları araştırmasıyla başlıyor. Bu aşamada tüketiciler belirli bir markaya veya ürüne bağlı değildir ve önerilere açıktır.
  • Rağbet: Black Friday’den önceki iki hafta boyunca insanlar daha spesifik ürünler ve markalar aramaya başlar.
  • Son Çağrı: Tüketiciler, daha makul Black Friday indirimlerinden yararlanmayı ve yaklaşan tatil sezonuna hazırlanmayı umarak esas günden iki hafta sonra bile çeşitli fırsatları aramaya devam ediyor.
black friday'in üç aşaması
Black Friday’in aşamaları

Hazırlık: İlk Aşama

Esas Black Friday gününden haftalar önce, arama sorguları, tüketicilerin Black Friday günü hakkında merak ettikleri ve özellikle de indirimlerin ne zaman başladığıyla ilgilidir. Genel olarak bu, tüketicilerin henüz belirli bir ürüne veya markaya bağlı olmadığı bir araştırma dönemidir. Örneğin, teknoloji ürünlerinin özelliklerine dair aramalar %26 artar.

Bu dönemde reklamverenler için en önemli noktalardan biri, ürünlerini araştıran ve satın almak isteyen tüketiciler için sorunsuz bir online deneyim sunmaktır. Bir diğer önemli nokta ise indirimlere erkenden başlamaktır.

Rağbet: Black Friday Başlıyor

Arzuladıkları ürünün özelliklerini iyice öğrendikten sonra tüketiciler, Black Friday’den haftalar öncesinden, spesifik markaları ve ürünleri araştırmaya başlayacaklardır. Bu nedenle ilgi, daha az araştırma ve daha fazla marka aşinalığı gerektiren satın alımlara kayar.

  • Satın Almaya Hazır: Bu aşamada perakendecilerin satışları, kuponlar ve indirimler sebebiyle %44 artış gösterir.
  • Marka Sadakati: Black Friday aramaları %55 oranında spesifik ürünlere ve markalara kayar.
  • İncelemeler Önemlidir: İnsanlar -özellikle YouTube üzerinde- belirli ürünlerin incelemelerini arama eğilimindedir ve bu oran, yılın diğer dönemlerine oranla %11 artar.

Bu aşamada popüler kategoriler arasında güzellik ve bakım, elektronik ve giyim gibi kategoriler yer alır.

black friday en çok aranan kategoriler
Black Friday’de yükseliş gösteren kategoriler

Son Çağrı: Hediye Sezonu

Bu aşamada tüketiciler, Black Friday’den sonraki iki hafta boyunca son dakika indirimlerini ve tekliflerini araştırmaya devam ederler. Ancak burada tüketiciler, tıpkı ilk aşamada olduğu gibi, spesifik ürünlerden ziyade yeniden genel aramalara dönerler.

  • Son Dakika Hediyeleri: Aramalar genellikle oyuncaklar ve oyunlar gibi hediyelere yöneliktir. Bu, büyük ölçüde “son çağrı” aşamasının yılbaşı alışverişi sezonu ile çakışmasından kaynaklanmaktadır.
  • Siber Pazartesi (Cyber Monday): Genellikle Black Friday’den sonraki Pazartesi günü olan Siber Pazartesi için arama sorguları, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yıllık %24 oranında artar. Bu, Black Friday’in ardından müşterilerle etkileşim kurmaya devam etmek için iyi bir fırsattır.
black friday'in ardından yükselişe geçen ürün kategorileri
Black Friday’in ardından yükselişe geçen ürün kategorileri

Black Friday’in Başlamasına Hazır Olun!

Bu yıl COVID-19 nedeniyle online alışveriş daha önce hiç olmadığı kadar hızlanmış durumda. Kilit nokta ise tüketicilere Black Friday’in öncesi ve sonrasında sıkıntısız bir online deneyim sağlayabilmekte yatıyor. Bu, az önce bahsedilen üç aşamanın on haftası boyunca da varlığını sürdürmek anlamına geliyor. Online alışverişin ve tüketici beklentilerinin değiştiği bu yıl, her türlü duruma karşı hazırlıklı olmak gerek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu