Dijital PazarlamaE-Ticaret

2020 Dijital Pazarlama Trendleri

İçinde bulunduğunuz sektör, ürettiğiniz ürün ya da sunduğunuz hizmetler ne olursa olsun, dijital pazarlamanın gerekliliği artık reddedilemez bir gerçek. Çok değil, yalnızca kısa bir süre önce bir şirket basit bir internet sitesi ve bir Facebook sayfasından daha fazlasına ihtiyaç duymazdı. Şimdi ise -rekabete katılabilmek için- büyüyen dijital dünyanın her noktasına aşina olmak gerekiyor.

Şimdinin dünyasında dijital bir varlığı olmayan hiçbir başarılı şirket yok. 2020’de de dijital dünyada tutunabilmek için, her daim yeni teknolojilere ve araçlara hâkim olmak gerekiyor. Şu unutulmamalı ki, dijitalin acıması yoktur. Adapte olamazsanız, geride kalırsınız. Şimdi bunun önüne geçmek için 2020’de neler yapabileceğimize bir bakalım.

1. Facebook Zayıflıyor Olabilir!

   Birçoklarının da tahmin edebileceği üzere, Facebook artık sosyal medya dünyasının lideri değil. Forbes tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Facebook kullanıcılarının %41’i 65 yaşının üzerinde. Buradan da anlaşıldığı gibi Facebook sahip olduğu genç demografiyi giderek kaybediyor. Gençlerin çoğunluğu daha görsel ve interaktif bir deneyim sunan Instagram’a ve giderek yükselen TikTok’a kaymaya devam ediyor.

facebook gençleri kaybediyor
Facebook gençleri kaybediyor

2018’deki “data sızıntısı” skandalından sonra Facebook güvenilirliğinin bir kısmını kaybetti. Diğer birçok araştırma da Facebook’un Z Kuşağı için ölü olduğunu doğrular nitelikte.

Dijital pazarlamacıların, hedefledikleri kitlenin nasıl insanlar olduğu konusunda oldukça dikkatli davranmaları gerekiyor. Çünkü Facebook bazı şirketler için pek de uygun olmayabilir, özellikle de genç nüfusa hitap edilecekse. Yanlış anlaşılmasın, Facebook hâlâ çok büyük bir platform. Ancak pazarlamacıların kiminle etkileşime geçmek istedikleri konusunda oldukça temkinli davranmaları ve hedefledikleri kitlenin hâlâ Facebook’ta olup olmadığını iyi analiz etmeleri gerekiyor. Bunun yapılmaması pazarlama bütçesinin boşa harcanmasına sebep olacaktır.

2. Instagram Gençleri Kazandı!

   Instagram son yıllarda astronomik şekilde büyüdü ve 1 milyar kullanıcı barajını aşalı da çok oldu. Bu da -özellikle 30 yaş altı genç nüfus konusunda- Instagram’ı en hızlı büyüyen ve belki de en önemli sosyal medya platformu haline getiriyor. Gençlere ulaşmak isteyen tüm pazarlamacılar ve şirketler için Instagram artık görmezden gelinemeyecek bir platform.

instagram gençleri kazandı
Gençler Instagram’ı tercih ediyor

3. Chatbot’lar Müşteri Hizmetleri’nde Daha Sık Kullanılacak

“Sohbet robotları” diye çevirebileceğimiz chatbot’lar aslında bir nevi “sanal kapıcı” görevi görür. Kullanıcılarla iletişim kurup ihtiyaçlarını en kısa yoldan halletmelerini sağlayan yapay zekâlardır. Chatbot’lar hem yazılı hem sözlü etkileşim yoluyla, doğal bir biçimde iletişim kurabilirler. Bu sayede zamanla sistem daha çok bilgi toplar, yapay zekâ kullanıcılarla ilgili daha çok şey öğrenir ve sunulan hizmetleri geliştirmeye devam eder.

chatbot müşteri hizmetleri
Birçok firma müşteri hizmetleri için chatbot tercih ediyor

2018 ve 2019 yılları boyunca Facebook birçok kullanıcısına hizmet sunmak için chatbot’lardan yararlandı. Hava durumu raporlarından müşteri destek hatlarının otomatik hâle getirilmesine kadar birçok konuda chatbot’lar kullanıldı. Chatbot’lar soğuk ve robotik bir etkileşimden daha fazlasına sahiptir, kullanıcılara kişiselleştirilmiş ve odaklı bir etkileşim olanağı sunabilirler. Şirketler açısından bakıldığında ise, chatbot’lar müşteri hizmetleri konusunda bir insanın yapabileceğinden çok daha fazlasına sahiptir: Bir chatbot sizden mola, tatil ya da fazla mesai ücreti istemez. 24 saat hizmet verebilir ve müşterilerin ihtiyaçlarına hızlı geri dönüşler sağlayabilir. Bu şekilde bakıldığında, chatbot’ların önümüzdeki yıllarda daha sık kullanılacağını iddia etmek doğru bir tahmin olacaktır.

4. Video Marketing İçin Bir An Bile Düşünmeyin!

Eğer işletmeniz için video reklamlar yapmıyorsanız, her şeyi bir tarafa bırakıp bir an önce işe koyulmalısınız. Konu online bir ürün ya da hizmet satmaya geldiğinde, yazılı bir içeriğin videonun gücüyle baş etmesi imkânsızdır.

Mobil cihazların egemen olduğu günümüzde insanlar eskisinden çok daha fazla video izliyor, markaların sundukları avantajlar hakkında daha çok video beğeniyor ve paylaşıyor.

video marketing
Video marketing treni kalkıyor!

Video yoluyla pazarlama -özellikle de bir canlı yayın söz konusuysa- oldukça ilgi çekicidir. Bir influencer (fenomen) ile yapılan bir canlı yayın pazarlama kampanyanız için çok yararlı olabilir. İster sosyal medya fenomenleriyle ister sporcular, müzisyenler ya da televizyon ünlüleriyle yapılsın, izleyicilerin yorumlarıyla doğrudan etkileşime girilen bir canlı yayın oldukça güçlü bir dijital pazarlama yöntemidir.

5. İyi İçerik Hâlâ Önemli!

Content Marketing (içerik yoluyla pazarlama) dijital pazarlama dünyasının bir parçası olarak yerini hâlâ koruyor. Bağlamı iyi düşünülmüş ve hedeflemesi doğru yapılmış kaliteli bir içerik kullanıcının ilgisini daha çok çekecektir. Google’ın algoritması, kullanıcıların arama sorgularını ve bunları nasıl içeriklerle buluşturacağını anlama konusunda her geçen gün daha da zeki hâle geliyor. Bu da pazarlamacıları 2020’de hedef kitleleri ve amaçları doğrultusunda daha dikkatli düşünmek zorunda bırakıyor.

content marketing
İyi bir içerik, reklam ile aynı işlevi görebilir

Bizzat Google’ın da tavsiye ettiği üzere, hızlı bir siteye ve iyi yazılmış içeriklere sahip olmak, en yeni SEO trendlerini yakalamaya çalışmaktan daha akıllıca bir yol.

Yani video her ne kadar yükselişte olsa da, Content Marketing’in hiçbir yere gittiği yok.

6. E-mail Marketing Giderek Kişiselleşiyor

E-mail, milyarlarca kişinin hâlâ kişisel, ticari, endüstriyel, bilimsel ve akademik amaçlarla kullandığı önemli bir iletişim kanalı. Başka bir deyişle, e-mail marketing hâlâ önemini koruyor ve bu da e-mail yoluyla pazarlamayı oldukça önemli hâle getiriyor.

Ancak e-mail marketing de diğer her şey gibi evrim geçiriyor, yani klasik reklam e-mailleri artık eskisi kadar etkili değil. 2020’de geçerli olan yol, otomatik hale getirilmiş ve kişiselleştirilmiş e-mailler.

Belirli bir ürüne göz atan bir kullanıcıya yollanan benzer diğer ürünlerle ya da çeşitli indirimlerle ilgili kişiselleştirilmiş bir e-mail, satın alma yolculuğunda oldukça belirleyici bir rol oynar. Özellikle yeniden pazarlama (remarketing) ile birlikte kullanıldığında müşterinin aksiyon alması için tetikleyici bir unsur olabilir.

e-mail marketing
E-mail marketing, tüketiciye şahsi olarak hitap eder

7. İnteraktif İçerik Ana Akım Haline Gelecek!

İnsanların tıklayabilecekleri, kaydırabilecekleri ya da online şekilde etkileşime geçebilecekleri her şey interaktif bir içerik sayılabilir. 2020 yılında daha çok şirket testler ve anketler, arttırılmış gerçeklik reklamları ve 360 derece videolar gibi interaktif içerikleri kullanacak. Bu tür formatlar insanlara daha ilgi çekici bir deneyim sunarak müşterinin markaya beslediği sempatiyi arttırabilir. Bu tarz eğlenceli ve akılda kalıcı içerikler, müşterilerin markaya daha bağlı hissetmesini sağlayacaktır.

8. Sesli Etkileşim Yükseliyor

Siri, Google, Alexa ve diğer akıllı başka birçok akıllı cihaz sayesinde, mobil cihazlarla sözlü etkileşime geçmek her geçen gün daha da artıyor. Buradan çıkaracağımız en önemli ders ise şu: İnsanlar konuşmayı seviyor ve etkileşime geçmek için bu yolu tercih ediyor. Ve makineler artık insanların arama, alışveriş yapma ve keşfetme isteklerine cevap verebilecek bir gelişmişlik seviyesinde.

Ancak bu, beraberinde birtakım zorluklar da getiriyor. Sesli bir arama yapmak ile yazılı bir sorgu birbirinden farklı şeylerdir. Bir insan yazılı bir arama yaptığında ekranında her seferinde bir sayfa görünür. Ancak birisi bir cihazdan bir arama yapmasını istediğinde ve cihaz sesli bir yanıt verdiğinde, genellikle birkaç seçenek önerilir, hatta genellikle bir seçenek sunulur.

siri alexa sesli etkileşim
Hey Siri!

Bir sesli arama stratejisi geliştirmek yalnızca alakalı kalmakla ilgili değildir, aynı zamanda ilişkileri geliştirecek ve marka bağlılığı oluşturacak benzersiz ve optimize edilmiş bir müşteri deneyimi yaratmakla da ilgilidir. Sesli arama yapan kullanıcıları hedefleyen pazarlamacılar, insanların yazmak yerine konuşacakları anahtar kelimeler kullanarak konuşma dilinde kullanılan kelimeleri seçmelidir.

9. Mesajlaşma Uygulamaları Level Atladı!

Günümüzde insanlar mesajlaşma uygulamalarını yalnızca arkadaşları ve aileleriyle konuşmak için kullanmıyor. Her sektörden binlerce firma Facebook Messenger ve WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarıyla pazarlama açısından ilgileniyor ve sağladığı fırsatları düşündüğünüzde bu hiç de şaşırtıcı değil.

Facebook Messenger’ın 1.3 milyar aylık kullanıcısı her ay birbirine 10 milyardan fazla mesaj yolluyor. WhatsApp ise 1.6 milyar aktif kullanıcıya sahip ve her gün 55 milyar mesaj yollanıyor.

E-mail ve sosyal medya gibi kanallar iletişim konusunda hâlâ canlı, ancak insanların mesajlaşma uygulamalarında çok daha aktif olduklarını da inkâr etmek olanaksız. Önümüzdeki 5 yılda mesajlaşma platformlarındaki pazarlamacılığın bir numaralı pazarlama kanalı olacağını söylemek, pek de yanlış bir tahmin olmayacaktır. Markaların bu platformlardaki insanlarla iletişim kurmaya başlaması kaçınılmazdır.

10. Çok Kanallı Pazarlama Hayati Bir Önem Taşıyor!

Omnichannel Marketing (Çok Kanallı Pazarlama) e-mail, uygulamalar, sosyal medya ve kendi web siteniz dahil olmak üzere birçok platformda aynı anda yürütülen pazarlama kampanyalarına verilen isimdir. Bu, kullanıcıların birçok dijital noktada markayla temas halinde olmasını ve sağlıklı bir deneyim yaşamasını sağlar. Tüm kanallarda sorunsuz ve tutarlı bir marka mesajı iletmek, potansiyel müşterilerin markaya olan güvenini arttıracaktır. Müşterinin markaya bağlılığı, satın alma sıklığı ve değeri, birden çok kanalda yürütülen bir pazarlama ile daha da artacaktır.

omnichannel marketing çok kanallı pazarlama
Tüketicilere her yerden ulaşabilmelisiniz

 

Gördüğünüz gibi, dijital pazarlama dünyasında her şey çok hızlı biçimde değişiyor ve gelişiyor. 2020’de de gelişmeler hız kesmeden devam edecek. Pazarlamacılar ve şirketler için hareketsiz durmaya vakit yok, sabit fikirlilik ise ölümcül sonuçlara yol açabilir!

Böyle bakıldığında tüm bunlar göze biraz korkutucu gelebilir, ancak çekinmeyin, 112 Dijital her zaman burada!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu