Dijital Pazarlama

Facebook Reklamlarını Denetleme Aracı

Facebook , reklam performansına katkıda bulunan faktörler ile ilgili işlem yapılabilir veriler sağlamak için yaklaşık üç yıl önce Delivery Insights (Yayın Durumu İstatistikleri)’ı lanse etti. Bu bilgilerin büyük kısmı, çok değerli olan Inspect Tool (Denetleme Aracı)’a taşındı.

Inspect Tool’a aşina değilseniz reklam panelinde bulabilirsiniz. Reklam yöneticisindeyken sağ alt köşedeki büyütece tıklayın

Inspect Tool’un çeşitli çizelge ve grafikleri açılacaktır. Bu bilgiler, açık artırma, kitle çakışması, reklam verimsizliği ve daha fazlası ile ilgili sorunları teşhis etmenize yardımcı olabilir.

Artık Inspect Tool’un yalnızca aşağıdaki amaçlar için kullanılabildiğini unutmayın:

  • Trafik
  • Uygulama Yüklemeleri
  • Satış potansiyeli yaratma
  • Dönüşümler

Ayrıca artık bunlar için uygun değil:

  • Dinamik Reklamlar
  • Dinamik Yaratıcı Optimizasyon
  • Ayırma ve Kaldırma Testi

Burada neler bulabileceğimize daha yakından bakalım.

 

Açık Arttırma

Facebook, reklamları açık artırma sistemine göre dağıtır. Birden çok reklamveren aynı kişiye ulaşmak istiyorsa, otomatik bir açık artırma, o kişinin hangi reklamı göreceğini belirler.

Daha fazla rekabet, insanlara ulaşmak için daha yüksek maliyetlere yol açacaktır. Bu durumlarda dönüşüm oranlarınız iyi olsa da, yüksek rekabet kârlı olmayan bir dönüşüm başına maliyetle sonuçlanabilir.

Yukarıdaki çizelge, rekabetin ortalama seviyelerin üstünde mi, altında mı olduğunu göstermektedir. Facebook, %20’nin üzerindeki her şeyi yüksek rekabet olarak görüyor.

Çizelgenin solundaki sarı alan, reklamların öğrenme aşamasında (ne tür kullanıcıların reklamlarınıza tıkladığı, görmezden geldiği ve olumsuz tepki verdiği gibi) olduğunu gösterir . 13 sayısı, bu aşamadaki önemli düzenleme sayısını temsil eder. Bunun üzerine gelirseniz ayrıntılar görebilirsiniz.

Bu grafik, bir korelasyon olup olmadığını görmenize yardımcı olması için rekabet düzeylerini işlem başına maliyetinizle (optimize ettiğiniz işlem ne olursa olsun) karşılaştırır. Bu örnekte de görebileceğiniz gibi, öğrenme aşamasında rekabet ve işlem başına maliyet en yüksek seviyede.

Bu, reklamınızın performansının düşük olması sebebiyle kapanmadan önce, reklamınıza öğrenme aşamasından çıkmasına izin vermeniz gerektiğine çok iyi bir örnek.

Kitle Analizi

Kitle Doygunluğu çizelgesi, eğer bir reklam verimsizliği varsa bunun performans düşüşüne etki edip etmediğini görmenize yardımcı olur.

Çizelgenin ilk görünümü, işlem başına maliyetinizi zaman içindeki reklamın gösterilme sıklığı ile karşılaştırır.

Bu grafiğe göre, reklamın gösterilme sıklığı ile işlem başına maliyet arasında açık bir ilişki yok. Bunun nedeni, kitlenin büyük olması ve çok kontrollü bir frekans ile sonuçlanmasıdır.

Ayrıca işlem başına maliyet ile karşılaştırıldığında reklamın ilk kez gösterim oranını da görüntüleyebilirsiniz.

Bu grafik, günlük olarak bu reklamı ilk kez gören kullanıcıların yüzdesini gösterir. Bu örnekte, oran erken düşmüş, ancak reklamların ömrü boyunca %50 civarında kalmış. Bu gördüğümüze düşük reklam gösterim sıklığında tutarlı diyebiliriz.

Ayrıca, kitleye ulaşımın zaman içinde nasıl geliştiğine dair bir fikir edinebilirsiniz.

Kitleye ulaşım, sabit bir oranda artıyor ve yine hedef kitlenin doygun olmadığını gösteriyor. Eğer öyle olsaydı, çizgi düzleşmeye başlayacaktı.

Kitleye ulaşım oranı, şu ana kadar ulaştığınız potansiyel kitlenizin yüzdesini gösterir.

Bu örnekte, bu oranın çok düşük olduğunu görebilirsiniz (%1’in altında). Bu ayrıca reklam verimsizliğinin ortaya çıkmadığını gösteriyor. Bu reklamlar güvenle daha uzun süre yayınlanabilir, hatta bütçesi artırılabilir.

Açık Arttırma Çakışması (Kendinizle Rekabet Etmeyin)

Aynı kişilere ulaşan birden çok reklamınız varsa, kendinizle rekabet ediyor olabilirsiniz. Açık artırma çakışması, bunun aynı reklam hesabında hangi sıklıkta gerçekleştiğini gösterir.

Bu sadece birden çok reklamlarınızın aynı kitleyi hedeflediğinizde gerçekleşmez. Aynı kişilerin bazıları farklı kitlelerde olabilir. Örneğin, ben özellikle site, e-posta ve facebook hedef kitlesi arasında önemli bir çakışma bulmayı beklerdim. Ayrıca biraz çakışma kötü bir şey değildir.

“Ek öngörüleri göster”e tıklarsanız, en fazla açık artırma çakışması olan reklamlarınızın bir listesini görürsünüz. Bu noktada, performansı artırmaya yardımcı olması için bir veya daha fazla reklamları kapatmayı değerlendirebilirsiniz.

Reklamların Düzenleme Geçmişi

En altta, bu reklamların önemli düzenleme geçmişini temsil eden bir liste var.

Düzenlemeler, sadece öğrenme aşaması’nın yeniden başlatılmasıyla sonuçlandıysa bu listede görünür. Bu, hangi düzenlemeler gerekli hangilerini yapmamalısınız noktasını anlamanıza yardımcı olabilir.

Genel Bakış

En üstte, zaman içinde bunları temsil eden bir grafik bulunur:

  • İşlem başına maliyet
  • İçerik Görüntülenme
  • Harcanan miktar
  • Erişim
  • İlk kez gösterim oranı
  • Açık artırma çakışma oranı

Bunları isterseniz tek tek ya da hepsini aynı anda görüntüleyebilirsiniz. Görmek istediğiniz verilerin yanındaki kutuyu işaretlemeniz yeterlidir.

Performansta düşüş görüyorsanız, bu, neden olan faktörleri belirlemenize yardımcı olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu