Dijital PazarlamaE-TicaretPazarlama

Dijital Pazarlama ve Geleneksel Pazarlama

Dijital Pazarlama’yı öğrenmek istiyor musunuz ?

Çok güzel, dijital pazarlamanın temellerine ve hatta gelişmiş taktiklere geçmeden önce dijital pazarlamanın ne olduğuna bir bakalım. Adım adım strateji aşamalarına geçmeden aynı kafa yapısında olduğumuzdan emin olalım.

Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama Nedir ?

Dijital pazarlama sosyal medya, SEO, e-posta ve mobil uygulamalar gibi kanallar aracılığıyla ürün ve hizmet satma eylemidir. Temel olarak dijital pazarlama, elektronik cihazları içeren herhangi bir pazarlama şeklidir. Çevrim içi ve çevrim dışı şeklinde yapılabilir. Her iki seçenekte çok yönlü bir dijital pazarlama stratejisi için oldukça önemlidir.

Dijital Pazarlama Neden Önemlidir ?

Bildoard’ları hatırlıyorsunuz değil mi? Ben hatırlıyorum.

Küçük bir çocukken, California yollarında ne zaman o 10 metrelik reklam panolarından biri yol kenarında karşımıza çıksa arabamızın arka koltuğundaki deneyimlerim çoğunlukla “Anne, ne zaman oradayız?” ve “Ah bak McDonald’s, gidebilir miyiz?” arasında gidip gelirdi.

Hintli ebeveynlerle büyüdüğüm için bunların her ikisinin de cevabı çoğu zaman aynı olurdu: “henüz değil”. Bazen büyük markalar, Audi ve BMW arasında olduğu gibi oldukça güldüren bir reklam panosu savaşı bile başlatırdı:

Bmw Audi Reklam Yarışı
Bmw Audi Reklam Yarışı

2015’te müşterilerimin birçoğu billboard reklamlarına yüz milyonlarca dolar harcadı. Ne yazık ki ya da daha doğrusu neyse ki, reklam panosu reklamcılığı çoğunlukla öldü. Peki neden?

Yukarıdaki gibi reklam panolarının ölmesinin nedeni, sürüşün geleceğinin şöyle görünmesidir:

Araçlar gelecekte nasıl olacak
Geleceğin Araçları

Sürücüsüz arabalar zaten var olmasına rağmen sürücülerin yine de bu araçları kullanırken dikkat etmesi gerekiyor, gelecekte teknoloji geliştikçe tek bir yolcu bile yola bakarak vakit geçirmeyecek.

Bana bir iyilik yapın, bir dahaki sefere araba ile bir arkadaşınızı gezdireceğiniz zaman yolcu koltuğuna bir göz atın. Sadece bir saniyeliğine. Belki şu an bile, yüksek olasılık telefonlarına bakıyor olacaklar. Artık kimse yola bakmıyorsa, bu reklamları kim görecek?

Dahası elektronik cihazları kullanarak daha fazla zaman harcayan insanların sayısı artmaya devam ederken, basılı reklamların sayıları düşmeye devam ediyor. Bu durum eski moda matbaa dükkanınızı kapatmadan önce dijital pazarlama işlerini çözmek için fazla zamanınız olmadığı anlamına geliyor açıkçası.

Çevrim İçi Dijital Pazarlama Özeti

Dijital pazarlamanın 2 ana direği çevrim içi pazarlama ve çevrim dışı pazarlamadır. Bununla birlikte ayrı bir rehberde çevrim içi pazarlamadan bahsedeceğim için burada yalnızca çevrim içi pazarlamanın farklı alanlarından bahsedeceğim.

7 büyük çevrim içi pazarlama kategorisi:

1.Arama motoru optimizasyonu (SEO)

2.Arama motoru pazarlaması (SEM)

3.İçerik pazarlama

4.Sosyal Medya Pazarlaması (SMM)

5.Tıklama başına ödeme reklamcılığı (PPC)

6.Satış Ortaklığı

7.E-posta pazarlama

Unbounce, her türlü çevrim içi pazarlamayı tek bir grafikte özetleyen harika bir bilgi grafiği oluşturdu. (Unbounce, merkezi Vancouver BC’de bulunan bir Kanadalı yazılım şirketidir.)

Unbounce Görsel

Çevrim içi pazarlamaya yeni başlayanlar için Quick Sprout klavuzu başlamak için harika bir yerdir.
(Quick Sprout global bir site analizörüdür.)

Dijital Pazarlamanın Tarihçesi

İlk olarak 2000’li yılların başında bir terim olarak popüler hale gelmesine rağmen, dijital pazarlama aslında çok daha uzun süredir var. Aslında bilinenden daha uzun, yaklaşık 100 sene kadar diyebiliriz.

İşte tarihteki ilk dijital pazarlamacının bir fotoğrafı:

Tarihin İlk Pazarlamacısı

Onun ismi Guglielmo Marconi.

Marconi ismi size de bir şeyler hatırlatıyor öyle değil mi?

Guglielmo Marconi 1896’da “kablosuz sinyallerin halka açık iletimini” gösteren ilk insandı. Evet kendisi tam olarak radyoyu icat eden kişi. İngiltere’deki gösterisinden kısa bir süre sonra, açık denizde mors sinyalleri iletildi. Radyonun genel halka ulaşması 10 yıl daha zaman alacak olsa da mucitlerin onu bir şeyler satmak için kullanabileceklerini anlamaları uzun sürmedi.

İlk canlı yayın bir opera performansındandı ve bilin bakalım ondan sonra insanlar ne yaptı?

Gösteri biletleri aldılar! Bu şekilde Dijital pazarlama stratejisi doğmuş oldu.

Dijital Pazarlamaya Giriş

Dört büyük dijital pazarlama kategorisi vardır. Gelişmiş çevrim dışı pazarlama, radyo pazarlamacılığı, televizyon pazarlamacılığı ve telefon pazarlamacılığı. Gelişmiş çevrim dışı pazarlama, tamamen çevrim dışı olan ancak elektronik cihazlarla geliştirilmiş bir pazarlama biçimidir. Örneğin restoranınız müşterilerinizin siparişlerini oluşturmak için iPad kullanması.

İnsanlar oldukça uzun süredir pazarlamalarını geliştirmek için dijital medyayı kullanıyorlar (yalnızca hangi yollarla olduğunu unuttunuz).

Tablet ile sipariş oluşturmak

Sırada radyo pazarlaması var. Gelecek sefer can sıkıcı ve aşırı hevesli bir araba satıcısının reklamının her kelimesini bağırdığını duyduğunuzda, Bay Marconi’ye teşekkür edin.

Tabi ki televizyon pazarlamasını unutamayız. TV reklamları yarım yüzyıldan fazla bir süredir var ( 1953’ten beri ülke çapında renkli olarak ve tabi ki renkli TV’den önceye uzanan bir geçmiş ).

Son olarak kuşkusuz birçok çöküş ve başarısızlık görmüş olmasına rağmen çevrim dışı pazarlamanın en büyük ve en hızlı büyüyen alanı; Telefonla pazarlama.

Bu dört pazarlama alanına hadi birlikte daha yakından bakalım.

1-Gelişmiş Çevrim Dışı Pazarlama

Arizona çölünde bir yerde bir reklam panosu ile New York’un Times Meydanı’ndaki bir reklam panosu arasındaki fark nedir?

Boyut? Ürün?

3 harf: LED. Işık yayan diyotlar.

Times Meydanı’ndaki tüm reklam panoları elektronik!

Times Meydanı
Times Meydanı

Peki neden? Çünkü Arizona çölünde kimse insanların dikkatini çekmek için sizinle rekabet etmiyor. Çölde bir reklam panonuz varsa kazanırsınız. Ancak Times Meydanı’ndaki dikkat, muhtemelen dünyanın herhangi bir yerinden daha değerlidir. Her gün 330.000’den fazla insan buradan geçiyor. Dikkatinizin dağılmasını istiyorsanız otobüsler, taksiler, bağıran organizatörler ve tabii ki elektronik reklam panoları var. Hatta bazıları etkileşimlidir, meydandaki insanların canlı yayınlarını veya müşterilerin fotoğraflarını gösterir.

Bir yıllığına Times Meydanı’nda bir reklam panosu alanı kiralamak size 1.000.000 ila 4.000.000 ABD Doları arasında bir geri dönüş sağlayacaktır. Şimdi neden bu kadar önemli olduğuna dair bir fikir oluştu öyle değil mi?

Gelişmiş çevrim dışı pazarlama başka hangi biçimleri alır?

Bugünlerde bir Apple Store’a girdiğinizde ne görüyorsunuz?

Apple Store

iPad’lere, Macbook’lara ve iPhone’lara yaslanan insanlar.

Herhangi bir elektronik ürününüz varsa, herhangi bir ürün demosu dijital pazarlama stratejinizin önemli bir parçasıdır.

Hadi başka örnek inceleyelim bir sonraki iyi bir tane. Bunu hatırlarsanız kendinizi son derece şanslı bir çocuk olarak kabul edebilirsiniz.

 

CD Demosu

 

Bu görselde gördüğünüz orijinal PlayStation için bir demo disktir. Bunların birçoğu diğer oyunlarla ve hatta bazen dergilerle birlikte dağıtıldı. PC dergilerinde de durum aynıydı. CD’lerle (ve daha sonra DVD’lerle) geldiklerini ve bunları disk sürücünüze atıp üzerlerinde hangi örneklerin olduğunu görmek için sabırsızlandığınızı hatırlıyor musunuz?

2-Radyo Pazarlamacılığı

Radyoda yayınlanan ilk canlı opera yayınının üzerinden 100 yıldan fazla zaman geçti ve tahmin edin ne oldu; radyo hala burada.

-Her ay yaklaşık 250 milyon Amerikalı radyo dinliyor

-İnsanlar radyo içeriğini dinlemek için günde ortalama 102 dakika harcıyor

-2023 yılına kadar radyo reklam harcamalarının yarım milyar dolar artması bekleniyor

Son yıllarda radyo, programların başında sunucuların reklam sponsorluklarını okumasını sağlamak gibi akıllıca bir hamle yaptı. Burası radyo programının sunucusunun ürününüzü tanıtan, sizin veya onların yazmış olduğu bir senaryoyu okuduğu yerdir.

Bir sponsorluk oluşturmak için hızlı bir Google aramasıyla yerel radyo istasyonlarınızı bulabilirsiniz. Hedef kitlesi şirketinizin hedef demografisini yansıtan bir istasyon bulun, radyo istasyonları doğru uyumu seçmenize yardımcı olacak verileri size sağlayabilmelidir.

Örneğin şirketiniz hamile ürünleri satıyorsa ortalama dinleyicisi 24 ila 40 yaşları arasında bir kadın olan bir radyo programı bulmak istiyorsunuz.

Geleneksel radyo reklamcılığı rotasına giderseniz, işin anahtarı eğlenceli olmak ve dinleyicinin dikkatini çekmektir.

Cadillac ve Dairy Queen tutarlı bir şekilde sağlam radyo reklamları sunan iki markadır.

Bazı örnekleri buradan dinleyebilirsiniz.

3-Televizyon Pazarlamacılığı

Televizyon pazarlaması tam bir Goliath, muhtemelen asla ortadan kaybolmayacak. Ayrıca her yıl en çok paranın yakıldığı sektördür.
(Goliath kelime karşılığı dev olan oldukça fazla fan kitlesine sahip bir dizi)

TV markalaması hakkında bazı hızlı gerçekler:

-Ortalama bir Amerikalı hala her gün 4 saat TV izliyor

-İnsanların 2/3’ü hala kablolu yayına abone

-İnsanların %78’inin birden fazla akış hizmetine aboneliği var

Kablo TV reklamlarının doğru hedef kitleyi hedeflemesi daha zor, diğer dijital reklamcılık biçimlerine kıyasla düşük bir ROI’ye sahip ve dijital çağda genel olarak alakasız görünse de yine de buna değer olabilecek bir tür TV reklamları mevcut.
(Return On Investment: Yatırım Geri Dönüşü)

Times Meydanı’nda bir yıllığına reklam panosu kiralamanın size bir milyon veya daha fazla ciro geri getireceğinden bahsettiğimi hatırlıyor musunuz?

Super Bowl(Amerikan Futbol Ligi Şampiyonluk Maçı) sırasında yayınlanan 60 saniyelik bir reklam 5.6 milyon dolara mal oluyor. Çapraz tozlaşma etkileri sayesinde, genellikle viral ve akılda kalıcı reklamlar hala kendilerini amorti ediyor. Sosyal medyadaki TV reklamlarıyla ilgili tüm paylaşımların yaklaşık %10’u Super Bowl reklamlarından geliyor. Reklamınız kara listeye girerse (ağın TV’de gösterilmeyeceğine karar verdiği reklamlar) viral etki genellikle daha da güçlüdür, örneğin 2015 Superbowl’da gösterilemeyen kötü şöhretli Carl’s Junior reklamı gibi. Ne yazık ki Super Bowl reklamlarının popülaritesi muhtemelen daha çok solmak üzere olan bir başarı döneminden kalma.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki her 10 kişiden birinin bir Netflix hesabı olduğu ve daha fazlasının geleceği için şirketlerin dünya çapında TV reklamlarına hala yıllık olarak harcadıkları 200 milyar doları haklı çıkarmak pek mümkün değil. Bildiğimiz biçimiyle TV ölecek ve zaten alıştığımız daha özel uyarlanmış deneyimlere yol açacak.
Bu nedenle çevrimdışı dijital pazarlama yapmayı planlıyorsanız, zamanınızı ve paranızı geleceğin bir pazarlama platformuna veya kanalına odaklanarak harcamanızı öneririm.

4-Telefon Pazarlamacılığı

Amerikalıların yaklaşık %75’inin bir akıllı telefonu var ve 2014’te bir masaüstü bilgisayar veya dizüstü bilgisayardan çok daha fazla insanın internete telefonlarından eriştiği devrilme noktasını geçtik. Mobil pazarlamaya harcanan miktar masaüstü reklamlara harcanan miktarı 2015’te aştı.

Telefonla pazarlamayı kullanarak ürünlerinizi pazarlamanın bazı çevrim dışı yollarına bakalım.

Büyük ölçüde hafife alınan 2 uygulama vardır, ancak bunlar akıllı olsun ya da olmasın her telefonda bulunur:

Arama ve Mesaj

Soğuk arama, önceden teması olmayan bir kişiyi arama ve onlara bir şey satmaya çalışma eylemidir. Sosyal medyanın veya e-postanın ölçeklenebilirliğine sahip olmasa da pazarlama için hala geçerli bir yaklaşımdır. Daha iyi çalışan pazarlama yöntemi ise her telefonda da bulunan bir “uygulama” olan mesajlaşma yoluyla pazarlama yapmaktır. Çevrim içi veya çevrim dışı, bir metin mesajının okunmasına neredeyse garanti diyebiliriz.(Pazarlamacılar bir alıcı bulana kadar ortalama 17 kişiyi arar.)

Öncelikle müşterilerinize ait bir telefon numarasına belirli bir kelimeyi mesaj olarak göndermek için kesinlikle izin almanız gerekirken geniş ölçekte metin pazarlaması sunan birkaç sağlayıcı vardır. Metin mesajı pazarlamasından yararlanmanın birkaç yolu vardır.

Telefon ile pazarlama

Özel fırsatlar, kuponlar ve indirimler restoranların ek müşteriler kazanması ve içeri girenleri düzenli hale getirmesi için harika bir yoldur.

QR Kod

Bir diğer seçenek ise QR Kod

QR Kod
Eskiden QR kodlarını kullanmak için belirli bir uygulamayı indirmeniz gerekiyordu, ancak şimdi yapmanız gereken tek şey akıllı telefonunuzdaki kamerayı kullanmak ve kod taranarak bir web sayfasını açıyor.

Çevrim Dışı Dijital Pazarlama Stratejisi Oluşturma
1.Gelişmiş bir çevrim dışı pazarlama stratejisi oluşturun

Dijital reklam panoları gibi platformlar için optimize edilmiş reklamlar oluşturun, ürün demoları verin ve dijital ürün örnekleri sunun.

2.Bir radyo pazarlama stratejisi oluşturun

Yerel radyo istasyonlarına reklam sponsorlukları hakkında yaklaşın veya sıra dışı sesler, yerel ünlüler kullanarak veya popüler konulardan bahsederek ilgi çekici geleneksel reklamlar oluşturun.

3.TV pazarlamasına katılın

Televizyon reklamlarında iyi bir yatırım getirisi elde etmenin en etkili yolu insanların canlı izlediği popüler etkinlikler sırasında reklam zamanı satın almak, viral hale gelen (tartışmalı, duygusal veya komik) reklamlar oluşturmak veya birden çok reklamda yeniden kullanabileceğiniz reklamlar oluşturun.

4.Telefon pazarlaması yapmak

Akıllı telefonlar benzersiz telefon reklamcılığı fırsatları yaratır. Hedefler için soğuk arama yapmak ve zilsiz sesli mesajlar bırakmak, abone müşterilere fırsatlar ve promosyonlar
sunan metinler göndermek veya QR kodlarını kullanmak için modern yazılımı kullanabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi internet, bugün bile pazarlamacıların başarı elde edebileceği tek yer değil. Tabii ki hiç kimse web’in fırsatlarını kaçırmayı göze alamaz ve nihayetinde her pazarlamacı çevrim içi pazarlamada ustalaşmak zorunda kalacak yada bu yarışta gerilere düşecek. Bu çevrim dışı pazarlama taktiklerinden birkaçını kullanmak, tüm yumurtalarınızı tek bir sepete koymamanıza ve olası satış yaratmanızı sosyal medya içerik pazarlaması ve benzerlerinin ötesinde çeşitlendirmenize yardımcı olabilir. Ayrıca açıkça söyleyebiliriz ki çevrim dışı ve çevrim içi dünyalar çarpışıyor. Buzdolapları, fırınlar ve hatta reklam panoları gibi geleneksel cihazların tümü dijital medyadan yararlanmak için modernize edilecek.

Büyümek veya çevrim içi dijital pazarlama stratejinizi geliştirmek için yardıma ihtiyacınız varsa size yardımcı olabiliriz! Daha fazlasını öğrenmek için bize ulaşın.

Kaynak: https://neilpatel.com/what-is-digital-marketing/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu