Dijital PazarlamaPazarlama

Dijital Pazarlama Nedir ?

Dijital Pazarlama Nedir ?

Yüksek düzeyde dijital pazarlama, arama motorları, web siteleri, sosyal medya, e-posta ve mobil uygulamalar gibi dijital kanallar aracılığıyla sunulan reklamları ifade eder. Bu çevrimiçi medya kanallarını kullanan dijital pazarlama, şirketlerin malları, hizmetleri ve markaları desteklediği yöntemdir. Tüketiciler, ürünleri araştırmak için büyük ölçüde dijital araçlara güveniyor. Örneğin, Think with Google pazarlama bilgileri, tüketicilerin %48’inin sorgulamalarına arama motorlarında başladığını, %33’ünün marka web sitelerine baktığını ve %26’sının mobil uygulamalarda arama yaptığını analiz etti.

Dijital Araç: think with Google
Dijital Araç: think with Google

Günümüzün dijital pazarlaması, pazarlamacıların markalarını dahil etmeleri gereken muazzam bir kanal sistemi olsa da, çevrimiçi reklamcılık, sadece kanalların olmasından çok daha karmaşıktır. Dijital pazarlamanın gerçek potansiyeline ulaşmak için pazarlamacılar, etkileşim pazarlaması yoluyla öne çıkan stratejileri keşfetmek için günümüzün geniş ve karmaşık çapraz kanal dünyasının derinliklerine inmelidir. Etkileşim pazarlaması, zaman içinde topladığınız verilere dayalı olarak potansiyel ve geri dönen müşterilerle anlamlı etkileşimler oluşturma yöntemidir. Müşterileri dijital ortama dahil ederek marka bilinirliği oluşturur, kendinizi endüstri düşünce lideri olarak belirler ve müşteri satın almaya hazır olduğunda işletmenizi ön plana çıkarırsınız.

Pazarlamacılar, çok kanallı bir dijital pazarlama stratejisi uygulayarak, yeni müşteri katılımı yöntemlerine kapı açarken hedef kitle davranışlarına ilişkin değerli bilgiler toplayabilir. Ek olarak, şirketler elde tutma oranında bir artış görmeyi bekleyebilirler. Invesp tarafından hazırlanan bir rapora göre, güçlü çok kanallı müşteri etkileşimi stratejilerine sahip şirketler, yalnızca %33’lük bir elde tutma oranına sahip olan çok kanallı programları zayıf olan şirketlere kıyasla müşterilerinin ortalama %89’unu elinde tutuyor.

Dijital pazarlamanın geleceğine gelince, tüketicilere sunulan giyilebilir cihazların çeşitliliğinde sürekli bir artış görmeyi bekleyebiliriz. Forbes ayrıca, sosyal medyanın B2B alanında giderek daha fazla konuşulur hale geleceğini, video içeriğinin arama motoru optimizasyonu (SEO) amaçları için iyileştirileceğini ve e-posta pazarlamasının daha da kişisel hale geleceğini tahmin ediyor.

 “Dijital, günümüzde pazarlamadaki her şeyin merkezinde yer alıyor; “pazarlamanın yaptığı şeylerden biri” olmaktan çıkıp “pazarlamanın yaptığı şeye” dönüştü.”

 – Sanjay Dholakia, Marketo Eski Pazarlama Direktörü

Dijital Pazarlamanın Çözebileceği Yaygın Sorunlar

Dijital Pazarlama Bileşenleri
Dijital Pazarlama Bileşenleri

Pazarlama stratejilerinizi optimize etmek için dijital zorunludur. Dijital pazarlama, hedef kitlenizi tanımanıza, onlar hakkında önemli verileri öğrenmenize ve pazarlama ekibinize güvenilirlik kazandıracak ölçümler sağlamanıza yardımcı olabilir.

  • Problem: Sorun: Hedef kitlemi başlamak için yeterince iyi tanımıyorum. Kitlenizi tanımak zaman alır ve pazarlama ekibiniz kullanılabilecek kitle kişiliklerini geliştirmiş olsa da, aktif olarak çevrimiçi zaman geçiren tüketiciler beklediğiniz gibi olmayabilir. Belirli tanımlayıcıların farklı insanlara ve onların satın alma döngüsündeki yerlerine hitap edeceğini akılda tutarak, farklı dilleri farklı hedeflerle test etmeniz gerekecek. Kendinizi hedef kitlenize göre ayarlayın ve sizi rekabetten ayıracak güvenilirliği inşa edeceksiniz.
  • Sorun: Bir sosyal medya stratejim yok. Organik bir sosyal medya stratejisi, ücretli bir sosyal medya stratejisi veya ikisinin bir karışımını geliştirmek isteyip istemediğinize bakılmaksızın, bir tür sosyal pazarlamaya sahip olmak önemlidir. Sosyal medya, markalaşma ve katılım için mükemmel olsa da, dijital pazarlama reklamları için de faydalı bir kanal olabilir. Bir niş ve tutarlı bir ses bulun, sabırlı olun ve takipçi sayınız arttıkça reklamlarınızın etkisi de artacaktır.
  • Sorun: Pazarlama ekiplerim izole olmuş durumda. Çevik, akıcı yapılar oluşturmak için izolasyondan çıkmak önemlidir. Müşterileriniz, reklamları bekleyen tek bir kanalda tecrit edilmez, bu nedenle pazarlama çabalarınız, müşterilerin bulundukları yerde ilgisini çekmek için birden fazla beceri grubunu masaya getiren ekiplerle kanallar arası işlevsellik dağıtmalıdır. Her sosyal ağ ve kanal, farklı kitleler ve beklentiler içerir, bu nedenle pazarlama çabaları her biri için tamamen farklı görünebilir. Bu, ton, görüntü, teklifler ve hatta yayınladığınız günün saatini içerir.
  • Sorun: Sonuçları destekleyen metrikler hakkında rapor vermem için CMO‘mum tarafından baskı altındayım. Dijital pazarlama, pazarlama çabalarınızın etkinliğini belirlemek için kullanılabilecek geniş bir metrik evrenini destekler, ancak bu metrikler dikkatle seçilmelidir. Her vaka, kitlenizin yapısına bağlı olacak ve her kanala odaklanacaktır. Bunu akılda tutarak, her kanal için hedeflerinizi belirleyerek başlayın ve CMO’nuzun en çok görmek isteyeceği metrikler belirleyin.

Dijital Pazarlamanın Bileşenleri

Dijital pazarlama, müşterilerin günde birçok kez etkileşimde bulunduğu devasa bir dijital temas noktaları ağına yayılır. Bu kanalları doğru bir şekilde kullanmak için, her birini anlamanız gerekir.

  • Ücretli arama: Ücretli arama veya tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığı, genellikle bir arama motoru sonuç sayfasının (SERP) üstünde veya yanında bulunan sponsorlu sonuca atıfta bulunur. Bu reklamlar her tıklama için sizden ücret alır ve belirli arama terimleri girildiğinde görünecek şekilde uyarlanabilirler, böylece reklamlarınız özellikle bir şey arayan kitlelere hedeflenir. Bu reklamlar, bireylerin çevrimiçi davranışlarından toplanan verilere dayandıklarından ve alakalı reklamları doğru kişilere doğru zamanda sunarak web sitesi trafiğini artırmak için kullanıldığından son derece etkili olabilir. Bu reklamlar ayrıca yeniden hedeflemeyi de içerir, yani müşterilerin eylemlerine bağlı olarak pazarlama otomasyonu araçları benzersiz, kişisel platformlar arası reklamlar oluşturabilir.
  • Arama motoru optimizasyonu (SEO): SEO, web sitenizin içeriğini, teknik kurulumunu ve erişimini optimize etme sürecidir, böylece sayfalarınız belirli bir anahtar kelime grubu için bir arama motoru sonucunun en üstünde görünür. SEO kullanmak, alakalı ürünleri aradıklarını ima eden davranışlar sergilediklerinde ziyaretçileri sitenize çekebilir; bu, arama yapan kişilerin %90’ının henüz bir marka hakkında fikir oluşturmadığını düşünürsek oyunun kurallarını değiştirebilir (Status Labs, 2018). PPC ve yeniden hedeflemenin yeri olsa da, arama motoru optimizasyonu yoluyla kazanılan organik çevrimiçi trafiğin, arama sıralamaları ve buna bağlı olarak organik site trafiği üzerinde büyük etkisi vardır. Anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini kullanarak, görünürlüğü büyük ölçüde artırmak ve kalıcı bir müşteri ilişkisi başlatmak için SEO’yu kullanabilirsiniz. SEO, popüler anahtar kelimeler ve kelime öbekleri kullanarak bir web sitesinin çevrimiçi arama sonuçlarındaki sıralamasını ve dolayısıyla organik site trafiğini artırmak olarak tanımlanır. Güçlü SEO stratejileri, dijital pazarlama kampanyalarında son derece etkilidir çünkü görünürlük, kalıcı bir müşteri ilişkisinin ilk adımıdır.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
  • İçerik pazarlama: Etkili içerik pazarlaması, doğası gereği dışa dönük tanıtım değildir, daha çok bilgi arayan tüketicileri eğitmeye ve onlara ilham vermeye hizmet eder. Hedef kitlenizle alakalı içerik sunduğunuzda, sizi bir düşünce lideri ve güvenilir bir bilgi kaynağı olarak güvence altına alabilir ve diğer pazarlama çabalarınızın statik içinde kaybolma olasılığını azaltır. Kendi kendini yöneten alıcı çağında, içerik pazarlaması, ücretli arama reklamcılığından üç kat daha fazla olası satış elde eder, bu nedenle ek çabaya değer.
  • Sosyal medya pazarlamacılığı: Etkili sosyal medya pazarlamasının anahtarı, sadece aktif sosyal medya hesaplarına sahip olmanın çok ötesine geçer. Mümkün olduğunca çok sayıda eşler arası paylaşım fırsatı yaratmak için pazarlama çabalarınızın her yönüne sosyal unsurlar da eklemelisiniz. Kitleniz içeriğinizle etkileşim kurmak için ne kadar çok ilham alırsa, onu paylaşma olasılıkları o kadar yüksek olur ve potansiyel olarak meslektaşlarına da müşteri olmaları için ilham verir.
  • E-posta pazarlama: Yirmi yıldan fazla bir süre sonra e-posta, kritik bilgilere sahip müşterilere ulaşmanın en hızlı ve en doğrudan yolu olmaya devam ediyor. Günümüzde başarılı e-posta kampanyaları, müşterinizin gelen kutusuna gömülmemek için inanılmaz derecede ilgi çekici, alakalı, bilgilendirici ve eğlenceli olmalıdır. Başarılı olmak için pazarlama e-postalarınız beş temel özelliği karşılamalıdır. Güvenilir, alakalı, diyaloga dayalı, kanallar arasında koordineli ve stratejik olmalıdırlar.
E-posta Pazarlama
E-posta Pazarlama
  • Mobil pazarlama: Mobil cihazlar cebimizde tutuluyor, yataklarımızın yanında oturuyor ve gün boyunca sürekli kontrol ediliyor. Bu, mobilde pazarlamayı inanılmaz derecede önemli kılıyor—tüketicilerin üçte ikisi, geçen hafta mobilde reklamını gördükleri belirli bir markayı hatırlayabiliyor—ancak mobil, mahrem doğası göz önüne alındığında çok ince ayrıntılar içeriyor. SMS, MMS ve uygulama içi pazarlama, müşterilerinize cihazlarında ulaşmak için tüm seçeneklerdir, ancak bunun ötesinde, diğer dijital pazarlama kanallarınızdaki pazarlama çabalarınızın koordinasyonunu da göz önünde bulundurmalısınız.
  • Pazarlama otomasyonu: Pazarlama otomasyonu, tüm dijital pazarlamanızı birbirine bağlayan entegre bir platformdur. Aslında, müşteri adayı yönetimini otomatikleştiren şirketler, altı ila dokuz aylık bir süre içinde gelirlerinde %10 veya daha fazla artış görüyor. Onsuz, kampanyalarınız çok önemli bir eksik parçası olan bitmemiş bir yapboz gibi görünecek. Pazarlama otomasyonu yazılımı, pazarlama görevlerini ve iş akışını kolaylaştırır ve otomatikleştirir, sonuçları ölçer ve dijital kampanyalarınızın yatırım getirisini (ROI) hesaplayarak gelirinizi daha hızlı artırmanıza yardımcı olur. Pazarlama otomasyonu, hangi programların çalışıp hangilerinin çalışmadığı konusunda değerli bilgiler edinmenize yardımcı olabilir ve dijital pazarlamanın şirketinizin kârlılığı konusundaki çabalarını konuşmanıza olanak tanıyan ölçümler sağlar.

Başarılı Bir Dijital Pazarlama Programının Yatırım Getirisi (ROI)

Dijital pazarlama yatırım getirisi, standart banner reklamların ön ödemesinden çok daha fazlasını içerir, organik içerik pazarlaması da dijital pazarlama alanında önemli bir oyuncudur.

Dijital pazarlama, müşterilere reklamların ötesinde ulaşır. İnternet kullanıcılarının yüzde yetmişi, geleneksel reklamlara karşı içerik yoluyla ürünler hakkında bilgi edinmek istiyor (MDG, 2014).

Dijital pazarlama, içerik pazarlamasını yönlendirir. İlk beş B2B içerik pazarlama taktiği sosyal medya içeriği (%92), e-bültenler (%83), web sitenizdeki makaleler (%81), bloglar (%80) ve yüz yüze etkinliklerdir (%77) (kaynak ).

Dijital pazarlama SEO için hayati öneme sahiptir. Google’daki ilk organik arama sonuçları, bir arama terimi için trafik payının %32,5’ini oluşturuyor (Chitka)

Yatırım Getirisi (ROI)
Yatırım Getirisi (ROI)

Dijital Pazarlama Programınızı Planlama, Uygulama ve Optimize Etme

Önce hedef kitlenizi ve hedeflerinizi belirleyerek ve ardından her zaman gelişmenizi sağlamak için metrikleri devreye sokarak dijital pazarlama programınızı başlatmaya başlayın.

Adım 1: Kitlenizi tanımlayın ve segmentlere ayırın. Bugün müşteriler, her temas noktasında kişiselleştirilmiş bir deneyim bekliyor. Bunu yapmak için, onların demografik, firmaografik ve teknolojik özelliklerini ve ayrıca sorularını ve sorunlu noktalarını nasıl ele alacağınızı anlamalısınız.

Adım 2: Hedefleri ve ölçüm stratejisini belirleyin. Hedeflerinizi ve ölçüm stratejinizi oluşturmak için kişileri belirlemek ve satış yolculuklarının net bir görünümünü elde etmek için kitle bilgilerini kullanın. Önemli metrikler arasında gösterimler: erişim, tıklamalar, tıklama oranı (TO), etkileşim oranı, dönüşümler, olası satış başına maliyet (CPL), etkin bin yıllık maliyet (eBGBM) ve yatırım getirisi (ROI) gibi arka uç metrikleri, reklam harcamalarından elde edilen gelir (ROAS), ilk ve çoklu temas ilişkilendirmesi ve yaşam boyu müşteri değeri (LCV).

Adım 3: Reklam teknolojinizi ve kanallarınızı ayarlayın. Reklam teknolojisinde gezinmek biraz zaman alabilir, bu nedenle başlamadan önce doğru veri yönetimi platformlarına (DMP’ler), talep tarafı platformlarına (DSP’ler), arz yönlü platformlara (SSPS) ve reklam değişimlerine sahip olduğunuzdan emin olun. Ekibinizi hizalayın, herkesin hedeflerini iletin ve kanallarının dijital pazarlamanın büyük resmine nasıl uyduğunu gösterin.

Adım 4: Başlatın ve optimize edin. Dijital pazarlama, satın alma, besleme, müşteri sadakati oluşturma ve markalaşma için kullanılabilir. Metrikleri düzenli olarak gözden geçirin, böylece nerede mükemmel olduğunuzu ve bu yüksek etkili, yüksek talep alan alanda lider olmak için nerede çalışmanız gerektiğini bilebilirsiniz.

Kaynak: https://www.marketo.com/digital-marketing/

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu