Dijital PazarlamaPazarlamaSosyal Medya

Instagram, Facebook ve Snapchat Hikâyelerinde GIF’ler Nasıl Kullanılır ?

Instagram, Facebook ve Snapchat hikâyelerinde GIF‘lerin nasıl kullanıldığını öğrenmek bu platformlardaki kitlenize tam olarak istedikleri şeyi vermenin, yani sizi tanımalarının ve neden sizinle iş yapmaları gerektiğini görmelerinin, harika bir yoludur.

GIF’ler anlatmak istediğiniz şeyi karşınızdaki kişiye doğrudan aktararak sizi havadan sudan konuşmaktan kurtarır. Bu yazıda, neden GIF kullanmaya başlamanız gerektiğini ve bunu nasıl yapabileceğinizi göstereceğiz.

Neden Instagram, Facebook ve Snapchat Hikâyelerinizde GIF Kullanmalısınız?

Instagram hikâyelerinde GIF kullanmak insanların sadece eğlencesine yaptığı, ilginç bir şey değil. Pazarlamacılar olarak nihai hedefimiz her zaman belli: Dönüşüm sağlamak. 

İster inanın ister inanmayın, GIF’ler tüm sosyal medya platformlarında kullanabileceğiniz güçlü pazarlama araçlarıdır.

Storylerde GIF kullanımı
Storylerde GIF kullanımı

İşte en iyi pazarlamacıların GIF’lerden nasıl faydalandıklarının birkaç örneği:

Marka Farkındalığını Arttırmak

Hepimiz biliyoruz ki sanal dünya kedilere bayılır. Dolayısıyla bir kedi GIF’i kullanarak herkese şirketinizin ne kadar harika olduğunu kolayca gösterebilirsiniz, değil mi? 

Maalesef, durum her zaman böyle değil.

Konu GIF kullanımı olduğunda bağlam ve markalaşma önemlidir. Yani ortaya bir GIF atıp sadece bununla insanları markanıza çekmeyi bekleyemezsiniz. İnsanların markanızı ve markanızın kişiliğini tanıması gerekir.

Markaya Yönelik İlgiyi Arttırmak

Marka farkındalığı ve markaya yönelik ilgi yakın ilişkili kavramlar olsalar da bu iki kavram arasındaki farkı anlamak çok önemlidir. 

Eğer marka farkındalığı geliştiriyorsanız, henüz insanlara kendinizi tanıtma aşamasındasınız demektir.

Eğer markaya yönelik ilgi oluşturma sürecindeyseniz, markanızı sevip sevmemek konusunda arada kalmış insanlara hitap etmeye çalışıyorsunuz demektir.

Yani artık ılımlı müşteri adaylarınız vardır ve sizden ürün satın almaları için onların ilgisini çekmeye çalışıyorsunuzdur. Eğer durum buysa, kafalarına şarap kadehi geçirilmiş kedilerin olduğu GIF’ler ve %25 indirim kuponu tam sizin aradığınız şey.

Kedili GIF

Markanızın kişiliğini göstererek ve satın alma konusunda bir teşvik sunarak farkındalıktan ilgiye, ilgiden de dönüşüme kısacık bir video sayesinde geçebilirsiniz.

Vermek İstediğiniz Önemli Mesajı İletmek

Markalar, kitlelerinin, özellikle de Y kuşağının, bir amaç uğruna çalışmaya önem verdiğinin ve marka ilkelerine bakarak satın alma kararı verdiğinin farkına vardıkça giderek daha taraflı bir duruş sergilemeye başladı.  

Şirketinizin inandığı bir amaca daha fazla dikkat çekmek için, bir metin ya da hareketsiz bir görsel kullanmak yerine, bir GIF kullanabilirsiniz. Örneğin, şirketinizin odaklandığı sorun küresel iklim değişikliği ise, bu konuya dikkat çekmek için küresel iklim değişikliğiyle ilgili bir GIF kullanabilirsiniz.

Küresel İklim Değişikliği - GIF
Küresel İklim Değişikliği – GIF

Eğer potansiyel bir müşteri sizinle aynı görüşteyse ve kullandığınız GIF dikkatini çektiyse şirketiniz ve ilkeleriniz hakkında daha fazla bilgi almak için GIF’e tıklayabilir.

Videodan Daha Basit Ama Normal Görselden Daha İyi

Görsel iletişim, kitlenizle daha iyi iletişim kurmanıza yardımcı olur. Hatta, artık görsel içerik üretmek bir endüstriyel standart haline gelmeye başladı.

Genellikle görseller metinlerden daha çok dikkat çeker.

Videolar ise genellikle görsellerden daha çok dikkat çeker.

Fakat, video üretimi masraflı olabilir. Peki ya GIF’ler? GIF’leri çoğu zaman ücretsiz bir şekilde bulabilirsiniz! Yalnızca bu kısa, hareketli görseli seçerken vermek istediğiniz mesajı ileteceğinden emin olmanız gerekir.

GIF’ler Kısa Sürede Çok Şey Anlatır

GIF’ler kullanıcıların kısa sürede çok fazla şey tüketmesini sağlamak açısından harika bir araçtır. Ayrıca genellikle sonsuz döngüye sahiptirler. Yani tüketiciler ilk baktıklarında vermek istediğiniz mesajı kaçırdılarsa da tekrar göreceklerdir.

Aynı zamanda GIF’ler, alışıldık düşünceleri ve alışkanlıkları kırmak konusunda çok etkili birer araçtır.

Instagram, Facebook ve Snapchat Hikâyelerinde GIFler nasıl kullanılır?

Pazarlama sektöründe bir şeyleri yapmanın her zaman doğru ve yanlış bir yolu vardır. Bu durumda, biz de Instagram Hikâyeleri, Facebook ve Snapchat’te GIF’leri en iyi şekilde nasıl kullanabileceğinizden bahsetmek istiyoruz.

Marka GIF’leri Oluşturun

Sosyal medyada gezinirken benzer GIF’leri tekrar tekrar görebilirsiniz. Fakat bu, başkalarının oluşturduğu GIF’leri kullanmakla sınırlı olduğunuz anlamına gelmez. Bunun yerine, şimdiye kadar tartıştığımız faktörleri de göz önünde bulundurarak markanıza özel GIF’ler oluşturabilirsiniz.

Bunu yapmanın en iyi yollarından biri de GIPHY‘i kullanmaktır. GIPHY, GIF oluşturmanıza ve GIF’inize yazılar, filtreler, çıkartmalar ve daha birçok şey eklemenize olanak tanır. İnternette bulduğunuz birçok GIF bu araç kullanılarak yapılmıştır. 

GIPHY
GIPHY

GIF yapma işlemi çok uzun sürmez ve GIPHY aralarından seçim yapabileceğiniz birçok özelleştirme seçeneği sunar.

GIF üretimi yapan başka, daha gelişmiş şirketler de vardır. Ne yapmak istediğinize bağlı olarak, görseller yüklemeniz gerekebilir. Bazı ayrıcalıklı özellikler ise abonelik gerektirebilir.

Marka GIF’lerinizi işletmeniz üzerinde olumlu bir etki yaratmak için nasıl kullanabilirsiniz?

Marka GIF’lerinizi Instagram ya da Snapchat hikâyelerinizde kullanarak bir gönderi paylaşmaktan ya da insanlara markanızın son gelişmelerinden bahsetmekten çok daha fazla şey başarırsınız. Yaptığınız işin önündeki perdeyi aralarsınız.

Bu, insanlara planlarınızı göstermek ve hep yaptığınızın farkında olmayabilecekleri bazı şeyleri görmelerine olanak tanımak için harika bir fırsattır.

Markanızın Kişiliğini Gösterin

Markanızı rakiplerinizden farklı kılan nedir?

Benzersiz bir ürün ya da hizmet oluşturma süreciniz mi var? İlgi çekici bir iş yeri politikanız mı var? Aralık ayı boyunca çalışanlarınızın yılbaşı kazağı giymesine izin mi veriyorsunuz?

İzlediğiniz strateji her ne ise marka GIF’lerinizle bunu gösterebilirsiniz.

Markanızı insancıllaştırmak tüketicilerin size daha çok güvenmesini sağlayabilir ve onlara ürünlerini meçhul bir şirketten değil de kanlı canlı insanlardan satın aldıklarını hissettirebilir.

İnsanlar demişken…

Ekibinizi Tanıtın

Birçok veriye göre giderek daha fazla tüketicinin küçük işletmelerle iş yapmayı tercih ettiği görülmektedir. Bu durum özellikle Y kuşağı ve daha genç kuşaklar için geçerlidir. Bunun sebebi ise bu işletmelerin genellikle tüketicilerin, ister yüz yüze ister tamamen çevrim içi olsun, tanışabileceği az sayıda çalışana sahip olmasıdır.

Peki, ya işletmeniz küçük bir işletme değilse? Hiç sorun değil! Yine de şirketiniz için çalışan insanlar var ve onları tüketicilerinize tanıtabilirsiniz. Tabii siz yine de sadece CEO’ya ve idari ekibe odaklanmayın – muhasebeden Büşra’yı, satıştan Emre’yi, ve depodan Ahmet’i de tanıtan GIFler hazırlayın.

Hatta bütün ekibinizin çalışırken ya da birlikte güzel vakit geçirirkenki hallerini insanlara gösterin. Ekibinizi bir doğum günü ya da bayram kutlaması içinde gösteren bir GIF’in ne kadar başarılı olabileceğini bir hayal edin. Doğru bir yazı ve Eylem Çağrısı (CTA) ile desteklendiğinde bu GIF inanılmaz derecede etkili olabilir.

Yeni Bir Ürün Sergileyin

 Bence bunu en iyi evcil hayvan ürünleri satan markalar yapıyor. Bu markalar ürün sergilemek konusunda çok başarılı çünkü hayvanlar tatlı, sevilesi ve hızla dikkati üzerlerine çeken canlılardır.

Böyle bir sektörde çalışmıyor olsanız dahi hala GIFleri kullanarak insanlara ürününüzün ne kadar harika olduğunu göstermeniz mümkündür.

Örneğin, diyelim ki siz güzellik ürünleri satıyorsunuz. Instagram hikâyenize yeni bir ürününüzü deneyen, gülümseyerek bu ürünün ne kadar muhteşem olduğunu gösteren birinin GIF’lerini yükleyebilirsiniz. Sonrasında, ürünün yararlarını anlatan güzel bir yazı yazıp bir de promosyon kodu eklerseniz, bu hikâyeden birkaç dönüşüm elde etmeniz mümkün olabilir.

Bir daha yeni bir ürününüz olduğunda, onu insanlara bir GIF’le tanıtmayı göz önünde bulundurun. 

Hedef Anahtar Kelimeler Sıkıştırın

Anahtar kelimelerin Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ile sınırlı olmadığını unutmayın. Instagram üzerinden pazarlama yapmak için de anahtar kelimeler kullanmanız gerekir. GIF’inizde, GIF’inizin başlığında ve kullanabileceğiniz başka yerlerde anahtar kelimeler kullanın.

Instagram hikâyenizde GIF’ler paylaştığınızda, hedef kitlenize seslenmek için eşsiz bir fırsat elde edersiniz.

Kitleniz ne gibi bir sorun yaşıyor? Tüketicinizi rahatsız eden nedir? Sizin sunduğunuz ürün ya da hizmet tüketicinizin sorununu nasıl çözüyor? Tüm bunlar anahtar kelimelerle bağlantılı sorulardır ve siz de genellikle bu sorulara, araya anahtar kelimeler de serpiştirerek, bir GIF’le yanıt verebilirsiniz.

Diyelim ki birisi diş hassasiyetinden anlayan bir diş hekimi arıyor. Bu durumda, örneğin, bir kar fırtınasında yürümeye çalışan ve bundan duyduğu rahatsızlık giderek artan bir dişi gösteren kısa bir GIF kullanmak diş hekiminin hassas dişlere sahip olmanın nasıl bir his olduğunu çok iyi anladığını gösterecektir.

Aynı zamanda, böyle bir GIF kişiyi yargılayıcı hiçbir unsur içermez. Yani kişi, GIF’i gördüğünde “Aa, çok fazla şeker yediğimi mi söylemeye çalışıyorlar” diye düşünmeyecektir.

Bu GIF’e bir de “Dişiniz soğuğa karşı hassas mı? Derdinizin dermanı Dr. Dişçi’de!” yazısını eklediniz mi diş hassasiyetini, dişin neye hassasiyet geliştirdiğini ve diş hekiminin adını da araya sıkıştırmış olursunuz. 

Böylece yaptığınız GIF, diş ağrısı çeken fakat bunun için ne yapması gerektiğini bilmeyen biri için yol gösterici olacaktır. Böyle bir GIF yapmak sizi daha ulaşabilir hale getirdiği için de daha fazla insan sizinle iş yapmak isteyebilir.

Instagram Hikâyelerinde Kullanılan GIF’ler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İşte Instagram Hikâyelerinde Kullanılan GIF’ler hakkında sıkça sorulan sorulardan bazıları:

GIF oluşturmak için hangi araçları kullanabilirim? 

Giphy veya Kapwing’i kullanmak GIF yapmanın en popüler yollarından ikisidir.

Instagram, Facebook ve Snapchat’te kullanabileceğim GIF’leri nereden bulabilirim? 

Google’da şöyle hızlıca bir arama yaparak birçok harika GIF bulabilirsiniz. Ancak bu GIF’leri kullanmak için izin gerekip gerekmediğine dikkat edin.

Sosyal medyada GIF kullanmanın dezavantajları nelerdir? 

Sosyal medya pazarlamasında GIF kullanmanın en büyük dezavantajı bazı kullanıcıların bu GIF’leri beğenmemesi riskidir – yani çoğu pazarlama girişiminde aldığınız bir risk.

GIF kullanmayı düşünüyorsanız hedef kitlenizi göz önünde bulundurmanız çok önemlidir. Bu hedef kitlenin ilgisini neyin çekeceğini görmek için demografik özelliklerini inceleyin. Ayrıca, işletmenizin hukuki yapısını da göz ardı etmeyin – daha ciddi işler yapan bir markaysanız, GIF kullanmak sizin markanıza pek uygun olmayabilir.

Bir GIF markanıza ve kitlenize kesinlikle uygun düşse bile, bazı insanlar GIF’inizi beğenmeyebilir. Yine de, yalnızca GIF’ler kullanarak iletişim kurmadığınız sürece, muhtemelen bu kişileri de markanızdan uzaklaştırmazsınız.

Instagram Hikâyelerinde GIF’ler Nasıl Kullanılır: Sonuç

Instagram hikâyelerinde GIF kullanmak çoğu pazarlamacının göz ardı ettiği ilginç bir stratejidir. Çoğu zaman metinleri, görselleri ya da videoları ayrı ayrı tüketiriz. Fakat GIF’ler bütün bunları kolayca tüketilebilir şekilde bir araya getirir. Bu sayede, yüksek seviyede marka farkındalığı, markaya yönelik ilgi ve potansiyel olarak da dönüşüm yaratabilirler.

Bence GIF’lerin pazarlama amaçlı en iyi kullanım şekli insanların işletmenize içeriden bakabilmelerini sağlamak, onlara yaptığınız işi ve markanızın kişiliğini göstermektir.

Bu tür pazarlamacılık, tüketicilerinize onlar için ne kadar çok çalıştığınızı ve bir dizi üründen ya da bir logodan ibaret değil, bir topluluk olduğunuzu gösterecektir. 

Bu da giderek daha önemli hale geliyor. Aslında, GIF’lerin çok… harekete geçirici olduğunu söyleyebiliriz.

Peki sizce işletmeniz için en faydalı olacak GIF türü hangisi?

Kaynak: https://neilpatel.com/blog/gif-instagram-stories/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu