Dijital PazarlamaE-TicaretPazarlamaSosyal Medya

Moda Sektöründe 15 Pazarlama Örneği

Yüksek moda anlayışından, korkunç bir moda anlayışına, spektrumun neresinde olursak olalım, internette, dergilerde, televizyonda, reklam panolarında ve daha birçok yerde moda sektörünün reklamlarıyla karşılaşıyoruz.
Ne giymemiz gerektiğini ve neden giymemiz gerektiğini söyledikleri mesajlar veriyorlar.

Modanın pazarlama ve satış tarafındaysanız doğru hedef kitleye ulaşmak için mesajınızı nasıl kullanabilirsiniz?

O zaman öncelikle moda pazarlamasının ne olduğuna ve bu alanda çalışıyorsanız kendi stratejinizi nasıl oluşturacağınızı öğrenelim 🙂

Moda Pazarlama Nedir?

Tüketici olarak moda pazarlaması ile çok sık etkileşime girdiğimiz için bu sektöre dair her şeyi bildiğimizi düşünebiliriz. Moda pazarlamasının ne olduğuna dair fikrimiz olabilir ancak arkasında bulunan tüm lojistiği anlamamız mümkün değil.
Moda pazarlaması, modayı baskıdan online’a, yüz yüze pazarlamadan dijitale kadar, çeşitli yollarla doğru pazara doğru şekilde pazarlamak ve tanıtmaktır.
Bunun kıyafetten fazlası olduğunu unutmayın; aynı zamanda insanların belirli tarzlarla bağlantı kurmasını ve sergilemesini sağlayan ayakkabılar, şapkalar, aksesuarlar, takılar ve dış giyim ürünleridir.

Moda Sektörünü Diğer Sektörlerdeki Pazarlamadan Ayıran Nedir?

Herhangi bir endüstri geniş pazarlama fırsatları dünyasından faydalanabilirken, moda pazarlamasının, belirli pazarlama tercihlerini etkileyebilecek kendine özgü pratik önerileri vardır.

Her türlü pazarlama gibi moda pazarlaması da bir sorundan başlamalıdır ve genellikle daha derin nedenlerin yanı sıra bariz bir sorun vardır. Örneğin gıda pazarlamasının temelinde elbette açlık var ama aynı zamanda o yemeği satın almak, pişirmek veya yemek istemimizin bir sebebi var. Moda pazarlamasına geri dönelim ve gıda pazarlamasında bulunan bu bariz noktayı düşünelim. Moda pazarlamasının pratik bir yanı bulunuyor; kıyafet giymek zorundayız 🙂
Ve bu pazarlama bize hangi kıyafeti giymemiz gerektiğini söylüyor.

Sonrasında ise daha derin sebepler bulunuyor. Bu sadece vücudumuzu dış etkenlerden korumakla ilgili değil. Stil, bir topluluğun parçası olmak ve kendiniz hakkında bir şeyler ifade etmekle ilgilidir.

Markaların pazarlama kampanyalarında anlatabilecekleri hikaye de budur.

Moda pazarlamacıları, bu sorunları ve tüketicilerinin motivasyonlarını göz önünde bulundurarak, mevsimsel değişiklikleri ve tüketicilerin gelecek sezon için ne zaman satın almaya hazır olduklarını da düşünmek zorundalar.

Ayrıca tüketiciler için pratik seçeneklerle bir denge kurarken, aynı zamanda stil trendlerinin de bir adım önünde olmak zorundalar. Fiyat politikası, moda pazarlamacıları için başka bir zor konudur. Moda, tutumlu ve ekonomikten, üst düzey ve lükse kadar değişebilir.

Lüks pazarlamadan öğrenebileceğimiz çok şey var ancak moda pazarlamasının daha ulaşılabilir ve kapsayıcı bir pazara da yayılabileceğini unutmamak önemlidir.

15 Harika Moda Pazarlama Örneği

Markanızı dünyaya duyurmak için birçok yol vardır ancak orada bulunan büyük markalardan da birçok ipucu alabilirsiniz 🙂

1. Allbirds

Allbirds Instagram Postu
Allbirds Instagram Postu

*Allbirds uygulaması ile tanışın! Uygulamayı IOS’tan indirin ve kendi özelleştirilebilir deneyiminizi oluşturun. Uygulamaya özel ürünlerden haberdar olun, sanal deneyimimiz ile ürünleri anında deneyin ve karbon dengelemesinde hangi alana yatırım yapacağımızı seçerek, daha temiz bir gelecek inşa etmemize yardımcı olun.

İnternetten ürün sipariş ettiğimizde kendi vücudumuzda nasıl duracağını bilmek zor. Allbirds, bir uygulama içi deneme deneyiminin reklamını yaptı. Artırılmış gerçeklik kullanan deneme özelliği, ayakkabıların ayağınızda nasıl duracağını görmenizi sağlıyor. Allbirds, sanal bir denemeyi nasıl yapabileceğinizi gösteren bir video ile sosyal medya reklam serisi oluşturdu. Reklam ayrıca markanın çevresel nedenlerine de değiniyor.

2. Warby Parker

Warbey Parker Sanal Gerçeklik

Warbey Parker da müşterilerinin sipariş vermeden önce gözlüklerinin kendi üzerinde nasıl görüneceği konusunda fikir edinmelerine yardımcı olmak için benzer bir şey yaptı.
Uygulamayı duyurmak için uygulama tabanlı, sanal bir deneme deneyimi ve bir dizi TV reklamı oluşturdular. Çoğu kişinin aşina olmadığı bir fikir olduğu için TV reklamlarında sipariş vermeden önce gözlükleri nasıl deneyebilecekleri ve uygulamanın nasıl çalıştığı gösterildi.

3. Patagonia

2. el moda sektöründe pazarlama örneği

Patagonia, pazarlama girişimini markasından daha önemli bir amaç için kullanmak istedi.Çevre bilincini ve kaynakların daha iyi kullanılmasını teşvik etmek için Worn Wear kampanyasını yarattılar.
Kıyafetleri tamir edecek bir ekip ile şehirlerarası bir geziye çıktılar ve insanları yıpranmış kıyafetlerini getirmeye, bu sayede yeni bir hayat vermeye davet ettiler. Bu tür uzun vadeli pazarlama çalışmaları, oldukça çaba gerektiriyor fakat markanızın felsefesiyle uyumlu olarak topluma faydalı olma duygusu yerel düzeyde bile her markanın deneyebileceği birşey.

4. Ted Baker

Ted Baker, 360 derecelik film deneyimini kullanarak interaktif bir katalog oluşturdu. Video, modern bir ailenin evlerinde ve mahallerinde yaşadıkları çeşitli skeç sahnelerinden oluşuyor fakat sahneler kıyafetleri sergilemek için nispeten az sayılır. Kampanya #MeetTheBakers etiketi ve bir dizi ticari tarzda video ile birlikte gerçekleştirildi. Ted Baker gibi bütçeniz olmasa bile kıyafetlerinizi aileler üzerinde sergileyebilir ve gerçek hayatta ya da videodaki gibi sanal ortamda nasıl giyebileceklerini gösterebilirsiniz.

5. DKNY

Instagram Hashtag Önemi

DKNY, #DKNYStateofMind (#DKNY ruh hali) kampanyalarında hashtaglerin ve dört harften oluşan bir markaya sahip olmanın gücünden yararlandı. Bu hashtag influencer, blogger ve diğer içerik üreticileri arasında popüler oldu. Bununla yeni bir çizgi başlatmalarının yanı sıra D, K, N ve Y harflerinin vurgulandığı ilham verici grafik mesajları kullandılar.
Bir marka olarak kim olduklarını hem kıyafetleriyle hem de verdikleri mesajla gösterdiler.

6. Everlane

Instagram Fenomen Çalışması

*@sophiejameswine’dan Sophie ile tanışın. Bay Area’da bulunan Sophie James Wine’ın ve olağanüstü tulumun sahibi. Sophie’den keten tulumu yoğun hayatına uygun olacak üç farklı şekilde kombinlemesini rica ettik. Bağda çiftçilikten, akşam yemeği partilerine ev sahipliği yapmaya kadar – Sophie’nin Keten Tulumunun görünümünü görmek için hikayemize göz atın.
Modayı satmanın zorluklarından birisi de ürünün müşterilerin gardıroplarında nasıl görüneceğini anlamalarına yardımcı olmaktır.
Bir katalogda ya da tabelada görecekleri tek görsel yeterli olmayabilir. Everlane, moda bloggerlarından tulumlarıyla üç kombin istedikleri etkileyici bir pazarlama kampanyası oluşturdular. Bu sayede müşteriler ürünlerinin çok yönlülüğünü ve onları giyen farklı kadınları gördü.
Everlane bunları sosyal medyada paylaştı fakat The Golden Girl Blog gibi blog sayfalarında da paylaşımlar yapıldı. Bu Everlane için SEO ve backlinks açısından çok iyi oldu.

7. Nike

Nike Reklam Çalışması

*Herşeyi feda etmek anlamına gelse bile bir şeye inan.

Bazen olaylar ayakkabı satmaktan daha fazlasıdır. Moda pazarlaması bazen sadece sattıkları kıyafetlerden daha büyük nedenleri ve felsefeyi ele alabilir. Reklamlar bu yaklaşımı benimsemesine rağmen, özünde modaya bağlı olan istekle ilgilidir. Giydiklerimizi bir tür mesaj göndermek için giyeriz.
Nike’ın uzun süredir “Just Do It” ile başlayan ve Colin Kaepernick “Bir Şeye İnan” kampanyasına kadar uzanan, unutulmaz reklam geçmişi var.
Bu tür moda pazarlamalarında ürünler sergilenmek zorunda değildir fakat Forbes makalesinde olduğu gibi insanların konuşmasını sağlar.
Moda markaları, bir tavır alarak ve bunun etrafında bir kampanya oluşturarak, müşterilerini de bu misyona uyum sağlamak için ürünlerini satın almaya ve giymeye ikna edebilecek belirli hırs veya düşünce biçimiyle hareket edebilirler.

8. Lululemon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seni;
Kurallara uymaya
Bir süre kalmaya
Sık sık ziyaret etmeye
Davet ediyoruz.

(Dikkat: Kuralları bozan yorumları kaldırabiliriz.)

Lululemon da markasını oluşturmak için Nike’ın duruşuna benzer bir şekilde (kelime oyunu yaparak) topluluklardan yararlandı. Spor kıyafetlerinin, insanların hayatlarını istedikleri şekilde yaşamalarına yardımcı olabileceğine inanıyorlar.
Sosyal medya platformlarını bu topluluğu oluşturmak, fikir ve tüyolar paylaşmak ve elçi programları aracılığıyla başkalarının deneyimlerini paylaşmak için kullanıyorlar. Bu doğrultuda, sosyal medyayı sadece kıyafetlerini paylaşmak için değil, kendilerinden ve topluluklarından bekledikleri ilkeleri paylaşmak için de kullanıyorlar.
Bu Nike’ın da yaptığı gibi samimi ve kucaklayıcı bir şekilde, ilham verici pazarlamadan yararlanmanın bir yolu.

9. Boden

Moda pazarlaması söz konusu olduğunda, bazen doğru zamanda, doğru teklifle orada olmak önemlidir. Başka bir deyişle, basit tutmak, en etkili moda pazarlamalarından biri olabilir. Plaj görüntüleri ile mayolarını vurgulayan Boden markasının Facebook reklamı bu olaya güzel bir örnek. Bu reklam, havaların ısınmaya başladığı ve insanların yaz tatilleri, plajlar hakkında hayal kurmaya başladığı Nisan ayında başlatıldı.
O sezonda indirim teklifiyle birlikte gönderiyi görmek, tatil hayali olanların tıklamasına sebep olabilir.

10. Threadless

*Threadless sanatçı mağazaları, yüz binlerce sanatçıyla, bağımsız sanatlarını dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca hayrana tanıtmak ve satmak için ortaklık kuruyor. Sanatınızı bugün satmaya başlayın!

Sosyal medya kampanyaları aynı zamanda markanızın hikayesini anlatmak için mükemmel bir yoldur. Moda pazarlamasında ürünlerin arkasındaki hikayeler, ürünlerin kendisi kadar önemli olabilir. Tasarım süreci ve üretim dahil olmak üzere, ürünlerinizin nasıl ortaya çıktığını müşterilerinize açıklayın. İnsanlar kıyafetlerinin ve aksesuarlarının nereden geldiğini bilmek ister ve ilginç hikayeler dikkatlerini çeker. Threadless, sosyal medya gönderilerini, bağımsız sanatçılarla benzersiz ürün grupları oluştururken yaptığı çalışmaları vurgulamak için kullanıyor. Farklı bir görünüm arayan ve aynı zamanda bağımsız sanatçıları desteklemek isteyen kişilerde bu hikaye dikkat uyandıracaktır.

11. Levi’s

*Levi’s Suyu Kurtarıyor

Marka hikayelerini anlatmanın yanı sıra tutku ve daha büyük düşünme açısından moda pazarlamasından bahsettik.Levi’s, su tasarrufu önlemleri açısından bir kampanya oluşturdu. Water<Less™ adlı teknikleri etrafında bir ticari marka geliştirdiler. Hikayelerini sosyal medyada ve web sitelerinde paylaştılar.

12. Kotn

Sürdürülebilir Moda Pazarlama Örneği

“Sürdürülebilirliğe ve etik bir tedarik zincirine gerçek bir bağlılıkla, yüksek kaliteli, şık ürünler sunan harika bir şirket.” -Andrya D.

30 günlük iade imkanıyla, etik kökenli birinci sınıf malzemelerin nasıl bir his olduğunu deneyimleyebilirsiniz.

Ağızdan ağıza pazarlamadan yararlanmanın bir başka yolu da müşterilerden gelen yorumları paylaşmaktır. Kotn sponsorlu bir Facebook gönderisinde, şirketin etiği ve sürdürülebilirlik taahhütleri hakkında konuşan bir müşterisinin incelemesinden yararlandı.Bu yorumu bir ürün resmi ve şimdi alışveriş yap butonu ile eşleştirdiler. Ayrıca, internetten alışveriş yapan ve ürünleri deneyemeyenler için harika bir hatırlatma olan iade politikalarını da eklediler.

13. Atlas Supply

çanta sektöründe pazarlama

*Bu çantaya isim ver.
Getirdiğimiz çantaların yeni renklerine sizin isim vermenize izin verme geleneğimiz var! Yeni koleksiyonumuz “The staple” bu hafta mağazaya geliyor ve bazı isimlere ihtiyacımız var! Bu hafta her gün yeni bir renk sunacağız. Bugün nötr çöl kahverengi The Staple’ın günü. (Referans olması için mevcut iki çantamızın arasında oturuyor, Sand ve Penny)

Tüketicileri markaya dahil etmek moda pazarlamasının bir bileşenidir. Müşteriler, yukarıda tartıştığımız gibi, inandıkları ve değerleriyle uyumlu olan belirli moda markalarına sadık kalabilirler. Müşterilerin tasarımdan satışa kadar tüm sürece dahil olmalarının yollarını bulmak, bu sadakati oluşturmak için harika bir yol. Atlas Supply bunu, takipçilerinden hediye bir çanta karşılığında, bir sonraki ürünlerini adlandırmalarına yardımcı olmalarını istedikleri bir Instagram gönderisinde yaptı.

14. Tommy Hilfiger

Tommy Hilfiger 3D Tasarım

Bazen moda pazarlaması sadece tasarım ve tarzda değil, tasarladığınızda ve stil verdiğinizde son teknoloji olmasıyla ilgilidir. Tommy Hilfiger, dijital fırsatlardan yararlanmak ve daha sürdürülebilir olmak için süreçlerine 3D tasarımı dahil edeceklerini duyurdu.Daha fazla ses getirmek için, sadece süreci başlatmakla kalmadılar, 2022 ilkbahar koleksiyonunun bu şekilde tasarlanacağını ve moda meraklılarının izleyebileceğini duyurdular.

15. ThredUP

Konuştuğumuz şekilde sadık müşterilerinizle etkileşim kurmak, mesajınızı paylaşmanın ve markanız hakkında bilgi edinmelerinin harika bir yoludur. Markanızı seven müşterilerin bunu kendi yöntemleriyle paylaşmasına izin vermek sadece sizin anlatmanızdan daha iyidir. ThredUP, YouTube kanallarına kullanıcı tarafından oluşturulan içerikleri paylaştıkları bölümler ekledi.

Sonuç

-Moda pazarlaması, uygun markalardan lüks markalara kadar geniş bir marka yelpazesini kapsar ancak hepsinin ortak noktası, hedef kitlelerini ve neden giydiklerini anlama ihtiyacıdır.
-E-ticaret moda pazarlaması, gerçek ürünlerden, isteklere ve daha büyük sorunlara kadar her şeye değinir.

Peki siz markanız için hangi yeni moda pazarlama fikrini denemeye hazırsınız?

Kaynak: https://neilpatel.com/blog/fashion-marketing/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu