Dijital PazarlamaSosyal Medya

Facebook SEO Nedir? Facebook’ta Görünür Olun!

SEO, arama motorlarında üst sıralarda yer almanızı sağlayan çalışmaların bütünüdür. Son dönemin en popüler kavramlarından biri olan Facebook SEO ise, Facebook’taki etki alanınızı genişletmenizi sağlar. Peki, nasıl? Elbette sadece Facebook’a özel gerçekleştirilen SEO çalışmalarıyla. Facebook SEO prosedürleri ile işinizi, markanızı, girişiminizi daha geniş bir alana duyurun ve satışlarınızı arttırın!

İçeriğimizi inceleyerek Facebook’ta markanızı öne çıkarmanızı sağlayacak ipuçları, Facebook SEO trendlerini ve pazarlama stratejinizi geliştirecek yöntemleri bulabilirsiniz.

Facebook SEO Nedir?

Facebook SEO işinizi tanıtmanız ve geniş bir alana hitap etmek için yapmanız gereken optimizasyonlardır. İlgili optimizasyonlar sadece Facebook’ta değil, arama motorlarında da üst sıralarda yer almanızı sağlar. Peki, nasıl? Facebook, dünyanın en çok kullanılan ve en büyük sosyal medya platformu özelliği ile arama motorlarındaki sonuçları doğrudan etkiliyor. Arama motoru kullanıcıları, yaptıkları aramalarda çoğu zaman ilk sayfada Facebook’taki sayfaları görmektedir.

İnternet kullanıcılarının %62’si Facebook kullanıyor. Bu da internete bağlanan her 3 kişiden 2’sinin Facebook’ta vakit geçirdiğini göstermektedir. Peki, sayfanız bu geniş kitleye hitap etmeyi başarıyor mu? Maalesef, çoğu zaman cevap hayırdır.

İşinizi Facebook’ta büyütmek istiyorsanız Facebook SEO’ya ihtiyacınız olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Şimdi, gelin Facebook SEO adımlarına göz atalım!

Facebook SEO Nasıl Yapılır?

facebook-seo-teknikleri-uygulamaları

Facebook SEO anahtar kelime, URL’ler, rakip analizi, kullanıcıların dikkatini çekmek gibi birçok adımda yapılır. Tıpkı SEO çalışmalarında olduğu gibi rakiplerin önüne geçmek ve doğru hedef kitleye ulaşmak temel hedeftir. Facebook’ta sayfanızı büyütmek, marka bilinirliğinizi arttırmak, satış hacminizi yükseltmek, web site trafiğini arttırmak gibi birçok alanda faaliyet gösterebilirsiniz. İşte, bu noktada Facebook SEO ile hedeflerinize kısa sürede ulaşmanız mümkün olur!

Facebook’un günlük aktif kullanıcı sayısı 1.86 milyardır ve kullanıcıların %28’i alışveriş, ürün incelemesi gibi amaçlarla Facebook’u kullanır. Kısacası, Facebook sayesinde endüstri alanınız fark etmeksizin geniş bir kitleye doğrudan ulaşma şansı bulursunuz.

İşte, adım adım Facebook SEO uygulamaları:

Güçlü Bir İsim Oluşturun!

Temel SEO’da olduğu gibi Facebook SEO da güçlü bir isimle açılış yapar. İsminiz, sattığınız/hizmet verdiğiniz ürünle ilgili olmalıdır. Ayrıca kısa bir isim seçmeye özen göstermelisiniz. Facebook’ta en sık yapılan hata uzun sayfa isimlerini kullanmaktır. Örneğin, akıllı telefon satışı yapmayı düşünüyorsanız İstanbul ucuz kaliteli akıllı telefon – İzmir akıllı telefon satışı ve modelleri gibi uzun bir isim kullanmaktan kaçının. Bunun yerine “XX Akıllı Telefon” ismini kullanarak ön plana çıkmayı başarırsınız.

Facebook’ta güçlü bir isim oluşturmak, kullanıcıların sayfanızı daha çok ziyaret etmesini ve etkileşimin yükselmesini sağlar. Ayrıca arama motorlarında daha güvenilir bir görünüme sahip olursunuz.

Güçlü isim oluşturmanın en önemli adımı ise anahtar kelimelere yer vermektir. Örneğin, ayakkabı satmayı düşünüyorsanız “XX’in gözünden en iyi modeller” gibi bir isim oluşturmamalısınız.

Facebook SEO Anahtar Kelime Analizi Yapın!

Facebook SEO anahtar kelime analizi yaparak rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Üstelik, anahtar kelime analizi yapmak sandığınız kadar zor bir işlem değildir. Yapmanız gereken şeyler çok basit: Hizmet vereceğiniz endüstri ile ilgili Google’da kelimeleri aratın. Google’da kullanıcıların en sık yaptığı aramalar, anahtar kelimelerinizin temelini oluşturur. En önemli kelimeleri listeleyin, işte listelediğiniz kelimeler sizin anahtar kelimeniz!

Anahtar kelimenizi URL’de, hakkında bölümünde belirtin, aynı zamanda gönderilerinizde de çok aşırı olmayacak şekilde kullanmalısınız. Hakkında kısmı, sizin en önemli tanıtım alanlarınızdan biridir. Bu kısma çarpıcı ve heyecan verici bir dille metin yazın.

Facebook SEO URL’nizi Oluşturun!

Anahtar kelimenizi, sayfa isminizi belirlediniz, peki şimdi en önemli konu nedir? Elbette Facebook SEO URL’nizi oluşturmak. Daha önce SEO ile ilgili bilgi edindiyseniz konuya hakim olmanız ihtimal. Facebook URL’nizi oluştururken şu konulara dikkat edin:

  • URL’niz anahtar kelimenizi içermelidir,
  • URL için uzun kelime gruplarından kaçının,
  • Dikkat çekmek için URL’de özel karakterlere yer vermeyin (örn. *@^+{}),
  • Sayfa ismi ve içeriğiyle bağlantılı URL oluşturun.

Facebook SEO linkini oluşturmak için örnek:

  • Yanlış: https://www.facebook.com/pages/VolkswagenOtomobilModelleri/3092189654
  • Doğru: https://tr-tr.facebook.com/vwturkiye/

URL’nizi daha önce oluşturduysanız, endişelenmeyin. Yeniden URL oluşturabilirsiniz ancak müşterilerinizin gözünde prestij kaybetmemek ve sayfanızın etkileşimini düşürmemek için bu işlemi çok sık tekrarlamayın.

Bilgilerinizi Eksiksiz Tamamlayın!

Facebook SEO adımlarını uygularken genellikle bilgileri doldurmak atlanır. Ancak bu durum, sayfanız için oldukça kötü bir imaja sebep olabilir. Facebook’un sizden istediği ad, soy ad, çalışma saatleri, adres, web site vb. bilgileri eksiksiz doldurarak müşterilerinize güvenilir bir imaj çizebilirsiniz. Üstelik, bu işlem sadece 5 dakikanızı alır!

Facebook bilgilerinizi eksiksiz tamamlamanın diğer bir avantajı ise yerel müşterilere hitap etmektir. Bu sayede fiziki mağaza ziyaretleriniz ve satışlarınız yükselecektir.

Yüksek gelire sahip olanların %78’inin alışveriş için Facebook’u ziyaret/tercih ettiğini biliyor musunuz? Bu oran, diğer sosyal medya platformlarına göre oldukça yüksektir ve ayrıca potansiyel müşterilerinizin çokluğunu da belirtir. (Araştırmada aylık, 20 bin dolar üzerinde kazanan kişiler yüksek gelirli olarak kabul edilmiştir.)

İşletme hesabınızla ilgili detayları öğrenin!

Facebook SEO İçerik Stratejinizi Oluşturun!

facebook-seo-icerik-stratejisini-olusturun

Facebook SEO içerik stratejiniz, kitlenizle iletişime geçmenin ve iletişimi kalıcı hale getirmenin en etkili yöntemidir. Üstelik, sadık bir müşteri kitlesi edinmek her zaman yüksek kazançlar elde etmenize yardımcı olur. Facebook’ta sık sık içerik paylaşın, ancak en önemlisi içerik kalitesine önem verin. Kitlenizi harekete geçirecek ve etkileşimde bulunmalarını sağlayacak çarpıcı bir dil kullanmalısınız.

Kullanıcıların, Facebook içeriklerine yorum yapması için “X mi? Y mi?” gibi sorular sorabilir, arkadaşlarını etiketlemeleri için doğal bir dil kullanabilirsiniz.

Facebook’ta içerik paylaşırken öne çıkmanızı sağlayan diğer bir kriter ise yüksek kaliteye sahip olan görsellerdir. Son zamanlarda, internet kullanıcıları herhangi bir şey okumaktansa izlemeyi tercih ediyor. Bu doğrultuda kaliteli video içeriklere önem vermek ve çarpıcı görseller paylaşmak en doğru tercih olacaktır.

Facebook’u pazarlama için kullanan küçük işletmelerin sayısı 100 milyonu aşmış durumdadır. Peki, bu yüksek oran içinde öne çıkmanızı sağlayan etkenler nedir? Elbette kitlenizi heyecanlandıran içerikler ve sık sık kendinizi hatırlatmanızı sağlayan paylaşımlardır!

Hedef Kitlenize Yönelin!

Facebook’ta marka erişiminizi ve satışınızı yükseltmenin en önemli yöntemlerinden biri de hedef kitleye yönelmektir. Hedef kitlenizin yaş, cinsiyet, konumu vb. bilgileri doğrultusunda onlara ihtiyaç duyacağı ürünleri sunun. Ayrıca, hedef kitlenizin ortak bir sorununu belirleyin ve bu doğrultuda pazarlama stratejinizi oluşturun.

Örneğin, hedef kitleniz 18 – 30 yaş aralığıysa ortak sorun olarak eğitim, hayat pahalılığı ve siber zorbalık gibi konuları belirleyebilirsiniz. Örneğe devam edelim, akıllı telefon satıyorsanız eğitimleri ve sınav notları için akıllı telefon ihtiyacını vurgulayın. Ayrıca sizinle etkileşime geçmeleri için yorum, beğeni ve paylaşım isteyebilirsiniz.

Özel hedef kitle oluşturmakla ilgili daha fazlasını keşfedin!

Facebook SEO Backlink’lerin Gücünü Kullanın!

Google, kaliteli backlinklere oldukça önem verir ve site kendi alanında otorite olarak kabul edilir. Bu durum Facebook için de geçerlidir. Facebook sayfanıza, düzenli olarak kaliteli sayfalardan backlink almanız hem etkileşiminizi yükseltir hem de SEO çalışmalarının olumlu yönde ilerlemesini sağlar.

Facebook SEO ile İlgili Daha Fazla Bilgi

Hizmet verdiğiniz alanda Facebook sayesinde yükselmenizi sağlayacak SEO tekniklerini paylaştık. Facebook SEO tekniklerini uygulayarak rakiplerinizin önüne geçebilir ve müşterilerinizin aradığı isim olabilirsiniz. Daha fazla bilgi için aşağıdaki soruları inceleyin:

Facebook SEO avantajları nelerdir?

Facebook SEO avantajları marka bilinirliğini arttırmak, web site trafiğini yükseltmek, doğru satış/tanıtım stratejisi belirlemek ve en önemlisi görünür olmaktır.

Facebook SEO önemi nedir?

Birçok işletme sahibi, Facebook sayfası açsa da birkaç yüz beğeniden sonra ilerleme durur, bu noktayı ileriye taşımak ve daha geniş bir kitleye hitap etmek için Facebook SEO prosedürlerine ihtiyaç vardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu