Dijital PazarlamaPazarlama

E-posta Pazarlama İle Kişiselleştirilmiş Ürün Sunmanın 8 Seçeneği

E-posta Pazarlama Stratejilerini Önemseyin!

E-posta Pazarlama İle Kişiselleştirilmiş Ürün Sunmanın 8 Seçeneği

E-ticaret şirketlerinin alt yapılarında kişisel deneyim kısaca her kullanıcının kendine ait veri ve isteklerine ilişkin bilgilerin (kişinin yaşı, kişinin cinsiyeti, kişinin çalıştığı iş, kişinin yaşadığı ülke ve şehir gibi coğrafi konum bilgileri, satın alma zevkleri, tutumları vb) durumuna göre ürün ya da hizmet seçeneklerini kullanıcılara sunmaktadır. Kişiselleştirilmiş seçenekler kullanıcıların istenen davranış ve tutumları en kısa zaman içinde göstermesini sağlayarak, kullanıcıların satın alma davranışını gerçekleştirmesinde fayda sağlamaktadır. Kullanıcıların e-ticaret alt yapılarını kullanarak ortaya sergilemiş oldukları davranış ve tutumlar yapay zeka adı verilen bir teknik model çatısı altında toplanır. Bu sırada tüketicilere ilişkin verilere erişmek için kullanıcıların sitede yaptıkları online ortam üzerinde ki  bilgileri e-mail listesi ya da kullanıcıların üyeliği mevcutsa o alanda yer alan bilgileri kullanılır.

Kullanıcıların daha önceki tutumlarına göre sıralandığı grupta yer alan özellikler doğrultusunda hem internet sitesi hem de sitenin mail bültenleri üzerinden kullanıcılara kişiselleştirme yani kişisel deneyim sonucunda onun tercihlerine uygun ürün ya da hizmet seçenekleri derlenerek kullanıcıya sunulmasıdır. Satışların yükselmesinde pozitif rol oynayan bu çalışmalar aynı zamanda kullanıcıların sitede yaşadıkları deneyimi de en üst seviyede memnuniyetle bitirmelerinde etkilidir.

E-posta pazarlamayla kişiselleştirilmiş ürün sunmanın 8 seçeneğini nedir?

 

1. Favori Kategoriler;

Kullanıcıların günlük olarak en sık uğradıkları kategori üzerinden en çok ilgi gösterdikleri ürünlerin belirlenerek e-mail bülteni üzerinden kullanıcılara haftalık ya da aylık olarak gösterilmesi, sitenin kullanıcılara bu şekilde hatırlatılması yoludur. İçeriklerin bu şekilde düzenlenerek kullanıcılara mail iletimine ilişkin yapılan çalışmalarda kullanıcıların bu linklerden faydalanarak satın alma işlemini gerçekleştirdikleri saptanmıştır.

2. Satış Sonrası Tamamlayıcı Ürün Seçenekleri;

Kullanıcıların aldıkları ürünlere ya da hizmetlere ilişkin e-mail üzerinden tamamlayan ürün seçenekleri sunulmasıdır. Örneğin; kullanıcın almış olduğu gömleğin altına onun zevklerine uygun bir pantolon yine kombini tamamlayacak çanta ya da aksesuar tarzı ürünlerin kullanıcının kendisine mail üzerinden sunulmasıdır.

3. Memnuniyet Anketleri;

Tüketicilerin sitenizden yapmış oldukları alışveriş sonrasında ürün ya da hizmetle ilgili memnuniyet derecelerini ölçmek için e-mail üzerinden kullanıcılara anket gönderilmesidir.

 4. Sepette Terk Edilmiş Ürünler;

Tüketicilerin herhangi bir sorundan dolayı alışverişi yarıda keserek almak istedikleri ürün ya da hizmetleri sepette bırakabilir. Kullanıcıya bu ürünleri hatırlatmak ve satın alma işlemlerini tamamlamak için kullanıcılara mail üzerinden bu ürünlerin ya da hizmetlerin hatırlatılmasıdır.

5. Siteden Ayrılan Ziyaretçiler;

Uzun zamandır web sitenize uğramayan ziyaretçilerin kim oldukları ortaya konarak, onların tekrar web sitesine gelmesini sağlamak için ziyaretçilerle site sahipleri arasında bir bağ kurulması oldukça önemlidir. E-ticaret sitelerinin vermiş oldukları hizmete ilişkin ziyaretçilerin bu duruma gelmeleri farklılık gösterebilir. Bu aşamada kullanıcıların daha önceki davranışları ele alınarak dikkatlerini çekecek e-mailler iletilir. E-mailde bulunan ürünler o ziyaretçilerin son gezdikleri ya da kendileri için favori olan kategoriler üzerinden yapılandırılır.

 6. Stoğu Bitmiş Ürünler;

Kullanıcıların ürün görsellerini gezdikleri sırada o ürünün stokta tükenmiş olması kullanıcılar açısından olumsuz bir durumdur bunun için bu durumda sitede bunu kaydedecek loglar yer alır ve ziyaretçilerin sonradan bu ürünün stoğa girdiğinde haberinin olması adına e-maille hatırlatma maili gönderilmesidir.

 7. Takip Edilen Ürünün İndirimde Olması;

Kullanıcılar bir ürünü yakından takip ederek satın almadan siteden çıkıp gidebilirler. O ürün kullanıcıların sonrasında satın almaması dahilinde indirim girmesi halinde kullanıcılara ürünün fiyatının düşürülmesiyle alakalı haber veren bir hatırlatma maili gönderilmesidir. Bu mailin iletilmesi çoğu kullanıcının satın alma işlemini gerçekleştirmesiyle firmalar açısından olumlu bir şekilde sonuçlanır.

8. Tekrarlanan Satışlar;

Bazı ürünlerde belirli aralıklarla satış işlemi sürekli olarak gerçekleşir. Bu ürünler genel olarak gıda, hijyen ürünleri, elektronik ürünler gibi kategori ürünleridir. Bu ürünleri kullanıcıların satın alma dilimlerine göre yeniden mail üzerinden hatırlatılması kullanıcıların o ürünleri sizin sitenizden almasında oldukça etkili olacaktır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu