Dijital PazarlamaE-TicaretPazarlama

En Sık Kullanılan E-Ticaret Kampanya Modelleri

Kampanyalar online ve offline mağazalar için dönem dönem büyük satış imkanları yaratır. 3 Alana 1 Bedava, 2.Üründe %50 İndirim gibi birçok kampanya satışlarda gözle görülür bir fark yaratır. Bu yazımızda E-Ticaret siteniz için kullanabileceğiniz kampanya modellerinden ve amaçlarından bahsedeceğiz. Bu kampanyalara ne zaman ihtiyacınız olacak? Ve kampanyanızın başarılı olması için nasıl duyurmalısınız?

Kampanyalarınızı kurgulamadan önce kullandığınız E-Ticaret yazılımının yapabileceklerini bilmelisiniz.

En İyi ve En Sık Kullanılan E-Ticaret Kampanya Modelleri

  • Üyelere Özel İndirim Çeki
  • Ürün Bazında Özel İndirim
  • Üründe Adet Bazında %X İndirim
  • X Üründen Alana Y Ürününde İndirim (TL ya da %X)
  • X Ürününden Alana Y Kategorisindeki Ürünler 10 TL İndirimli
  • X ve Y Ürünlerini Alana Z Kategorisindeki Ürünler %5 İndirimli
  • X Tarihine Kadar Geçerli Belirli Marka / Kategori / Ürünlerde %10 İndirim (Özel kuralları indirim çeki)
  • Arkadaşını Davet Et Hediye Çeki Kazan
  • Alışverişten Sonra Hediye Çeki
  • Ödeme Tiplerine Özel Kampanya
  • Sepet Tutarına Özel Kampanya
  • Kargo Bazlı Kampanya
  • 100 TL Üstü Kargo Bedava!
  • Ücretsiz Kargolu Ürün Kampanyası
  • Hediye Çekleri

Bu tarzda kampanya modelleriyle sık sık karşılaşıyoruz. Peki hangi dönemlerde hangilerine ihtiyacımız olduğunu nasıl anlarız? Planlamasını nasıl yapmalıyız?

Öncelikle kampanyaya katılabilecek kadar kullanıcıya erişebilmek için kampanyaları reklamlarla duyurmalısınız. Özellikle sosyal medya reklamları kampanya duyurmak için kullanabileceğiniz en önemli alandır. Yeniden pazarlama reklamlarını da kullanarak daha önce sitenizi ziyaret etmiş, alışveriş yapmış kullanıcılara da kampanyanızı rahat bir şekilde gösterebilirsiniz.

İlk kampanyalarınız daha çok kullanıcı çekmeye yönelik olmalıdır. Üye Ol, Hediye Çeki Kazan şeklindeki kampanyalar, yeni açılan bir E-Ticaret sitesi için çok önemlidir. İlk 1-2 ay boyunca sitenize üye toplamak için kullanabilirsiniz. Ardından 6-8 ay sonra Arkadaşını Davet Et, İndirimi Kap şeklinde bir kampanyayla üyelerinizin arkadaşlarını da üye yaparak daha fazla üye elde etmiş olacaksınız. Üye sayınız hedefleriniz doğrultusunda ilerlemiyor ise bu kampanyaları düzenli aralıklarla tekrarlayabilirsiniz.

Aynı şekilde sosyal medya hesaplarında etkili bir şekilde takipçi elde etmek istiyorsanız. Çekilişler düzenleyin. Arkadaşını etiketle ve takip et şeklinde ufak görevlerle kullanıcıları etkileşime alarak takipçi sayınızı arttırabilirsiniz.

Hızlı Hareket Edin

Hedeflenen yeniden pazarlama listesi, takipçi sayısı ve üye sayısına ulaştıktan sonra büyük markaların kampanyaları başlamadan hemen önce ufak kampanyalar yaparak ciro kayıplarını önleyebilirsiniz. Trendyol, n11, hepsiburada gibi markalar kampanya yaptığında çok büyük oranda bütün e-ticaret firmaları etkileniyor. Bunun önüne geçmek için onlardan önce hareket etmelisiniz.

Kargolar Bedava

Bedava kargo her zaman müşteri için cazip olmuştur. Öyle ki normalde satışı 25 TL+ Kargo olan bir ürünü almak yerine 29.99 olup kargo bedava olan ürünü tercih eden birçok müşteri var. Siz de bunu avantaja çevirebilirsiniz. Fiyatlarda indirime gitmeden önce kargo bedava kampanyaları yapabilirsiniz.

Anlaşmalı olduğunuz kargo firmalarının sunduğu avantajları göz önünde bulundurarak belli dönemlerde tüm ürünlerde KARGO BEDAVA kampanyaları yapabilir, ya da 100 TL Üzeri Alışverişlerde Kargo Bedava kampanyası yapabilirsiniz. Genellikle kargo bedava için üst limiti koyarken genel alışveriş sepet ortalamanızı yükseltmeyi hedeflersiniz. Örneğin sepet ortalamanız 30 TL ise, “100 TL üzeri alışverişlerde kargo bedava” çok fazla etkili olmayacaktır. Bunun yerine ilk aşamada “50 TL üzeri alışverişlerde kargo bedava” daha etkili olacaktır.

Sezon Sonu Fiyatları İndirin

Kar oranınızdan biraz feragat ederek, sezon sonlarına yaklaşırken fiyat indirimi yapmalısınız. Aksi taktirde ürünlerinizin elinizde kalma ihtimali oluşacak. Yeni sezona yeni ürünlerle girmelisiniz değil mi? Bunun için stoklarınızı eritin. Sezon sonu yaklaşırken 3 Al 2 Öde tarzı kampanyalar da yapabilirsiniz.

Çapraz Ürün Satışlarını Arttırın

Ürün satışlarınızı incelediğinizde popüler olan birkaç ürün kategorisi haricinde diğer kategorilerde ürün satamıyor musunuz? O halde çapraz ürün satışı yapabileceğiniz kampanyalar oluşturun. “3 Al 2 Öde” , “İkinci Üründe %50 İndirim” gibi bir kampanya yapıp belli bir kategoriden alışverişi zorunlu tutabilirsiniz. Ya da buna gerek duymadan kombin satışı şeklinde kampanyalar oluşturabilirsiniz. Ürünlerinizi birbiriyle kombinleyerek, kombin halinde %20 indirimle satabilirsiniz. Hem alışveriş sepet ortalamanızı arttıracak hem de çapraz ürün satışlarınızı arttıracaksınız.

Sepetteki İndirim Sürpriz Mi?

Hayır, tabii ki de. Kullanıcılarınız, sepete kadar gelip, alışverişi tamamlamadığında kullanabileceğiniz oldukça verimli bir kampanya modelidir. Böylelikle alışverişten vazgeçmek üzere olan kullanıcılara alışverişi tamamlatabilirsiniz.

Yeniden Alışverişi Sağlayın

Kullanıcıları üye yaptınız, alışveriş de yaptırdınız ama sizden 2.kez ya da 3.kez alışveriş yapan kullanıcıların sayısı düşük. O halde hemen alışveriş tamamlandı sayfasına özel bir kupon koduyla birlikte kullanıcıya tekrar alışveriş yaptırabilirsiniz. Tanımlayacağınız “100 TL üzeri 20 TL Hediye Kuponu” müşterinin sizden tekrar alışveriş yapmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda yeniden pazarlama reklamları yaparak kullanıcıya ikinci alışverişi yapmasını hatırlatabilirsiniz.

Unutmayın, kullanıcıya her noktadan temas etmelisiniz. Bazen indirimlerle, bazen reklam metinleriyle, bir şekilde dokunduğunuz kullanıcıyı kendinize çekmelisiniz. Daha sonrasında iyi bir analiz ile kendi ihtiyaçlarınızı belirleyebilirsiniz. Fark ettiyseniz bütün kampanya modelleri bir ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkmıştır. İhtiyacınız olduğunu tespit ettiğinizde kampanya yapmaktan çekinmeyin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu