Dijital Pazarlama

Google ADS (Adwords) Kampanya Türleri Nelerdir?

Google ADS web sitemizin tanıtımını yapabileceğimiz Google’ın reklam verme aracıdır diyebiliriz. E-ticaret siteleri için Google ADS vazgeçilmez reklam platformudur. Google ADS’i kullanmamızın en büyük sebeplerinden biri bütçemiz ne olursa olsun müşterilere direk ulaşmanın en hızlı  ve en pratik yoludur. Vermek istediğiniz reklamın anahtar kelimelerini optimize edip en iyi şekilde alakalı reklamları yapmamıza yardımcı olur. Google ADS’den bahsettiğimize göre kampanya türlerini inceleyelim.

Arama Ağı Reklamları

 

Arama ağı reklamları Google’ın arama sayfasında arama yapan kullanıcılara reklamınızın anahtar kelimelerine dayalı olarak alakalı reklamlar gösterilmesine olanak sağlar. Örneğin bir kullanıcı bir ayakkabı almak istediği zaman Google’da yapacağı aramada reklamınızın anahtar kelimesi ile alakalıysa kullanıcı reklamınızı görmesi mümkün olabilir.

Google ADS gerçek zamanlı açık arttırma sistemiyle reklamlarınızın konumunu belirler. Google her zaman kullanıcılarına en iyi hizmeti vermeye çalışır bu yüzden Açık arttırmada en fazla CPC’yi veren reklam verenin reklamlarını ilk sırada tutmaz bunun yanında anahtar kelimelerinin kalite puanlarına bakarak konumlarını belirler.

Görüntülü Reklamlar

Google görüntülü reklam ağı, kullanıcıların web sitelerde gezerken görüntülü reklam gösterilmesine olanak sağlar. Kullanıcılar mobil web sitelerinde gezerken veya video izlerken reklamlarınızı görebilir ve böylece marka bilinirliğinizi arttırmanıza yardımcı olabilir. Görüntülü reklam ağı kullanıcılarını %90’ına ulaşabilme olanağı sağlar. Reklam verenlerin birçoğu görüntülü reklam ağını kullanmaktadır. Bu reklam türünde de ücretlendirme tıklama başı yapılmaktadır. Yani kullanıcılar reklamınızı tıklayıp siteye yönlendiklerinde Google’a ödeme yaparsınız.


Yukarıdaki gibi Google aramada görüntülü reklamlar gösterilmektedir. Marka bilinirliğimiz ise kullanıcılar reklamlarımıza tıklamasa bile marka bilinirliğimizi hatırlama oranı yüksek olacaktır.

Alışveriş Reklamları (Shopping ADS)

Google aramada yapılan arama sonuçlarında bulunan ürünlere ait resimleri, fiyatları, bilgilerin görüntülendiği reklam türüdür. Bu alana reklam verebilmek için Google Merchant hesabımızın olması ve Google ADS ile bağlantısı bulunmalıdır. Merchant Center aslında ürünlerimizin Google Deposu olarak düşünebilirsiniz. Ürünlerimiz Google Feed standartlarını karşılayacak şekilde sisteme yüklenmelidir. Alışveriş reklamları, yüksek dönüşüm oranları ile tüm reklam verenler açısından önemli bir reklam türüdür.

Spor ayakkabılar aratıldığında Google tarafından ziyaretçilere önerilen reklamlarınız sayesinde hem güven doğuran bir yönlendirmeye sahip olursunuz hem de direkt olarak potansiyel ziyaretçilerinizin sitenize girmesine ve ürünlerinizi incelemesin yardımcı olursunuz.

Video Reklamlar

Bı zamana kadar en trend video platformu YouTube’da reklam vermemizi sağlayan reklam türüdür. YouTube reklamlarımız sadece Google ADS üzerinden oluşturulabiliyor. Reklam verenlerin az bulunduğu YouTube mecrası büyük bir hazine niteleğinde aslında. Yayın dışı, Bumper ve Truwiew reklamları olmak üzere reklam türü kendi içinde üçe ayrılmaktadır. Yayın dışı reklamlar Google iş ortakları ve uygulamalarda oynatılan mobil reklamlardır.

TrueView Video Reklamları

Bu video türünde kullanıcılar reklamlarınızı izleme yaptığında veya etkileşime girdiğinde ödeme yaparsınız. İki tür TruView video reklamı bulunur. Yayın için ve video Discovery reklamları bulunur. Truview reklamları videodan önce veya sonra oynatılır. İlk 5 saniye’de kullanıcılar reklamı atlayamaz ve etkileşime girdikten sonra ücretlendirme işlemi uygulanır. TrueView video kampanyaları; metin, resim veya diğer video reklam biçimlerini içeremez.

Görüntülenen reklam türü Truwiew yayın içi reklamdır. Kullanıcılar 5 saniye boyunca reklamı atlayamaz bu süre zarfında ise reklamınızın bütçesi korunur fakat kullanıcı reklamınızı izlemeye devam ettiğinde veya etkileşime girdikten sonra bütçemizi tüketiriz. Gösterimlere bağlı olarak ödeme yaparsınız. Atlanamayan reklamlar, hedef BGBM (Bin Gösterim Başına Maliyet) teklifini kullanır. Böylece reklamınızın gösterildiği her 1.000 defa için ödeme yaparsınız.

Video Discovery Reklamları

Reklamınız, videonuzun küçük resmi ile birkaç satırlık metinden oluşur. Reklamın tam boyutu ve görünümü gösterildiği yere bağlı olarak değişebilse de video Discovery reklamları kullanıcıları videoyu izlemek için her zaman tıklama yapmaya davet eder. Videonuz, YouTube İzleme sayfasında veya kanal sayfanızda oynatılır.

Yukarıdaki reklam Discovery reklamıdır. İlgili YouTube videolarının yan tarafı, bir YouTube arama sonucu veya mobil cihazlar için YouTube ana sayfası gibi izleyicilerin içerik keşfettiği yerlerde bir video tanıtımı yapmak isterseniz bu biçimi kullanabilirsiniz.

Bumper Reklamları

Bumper reklamlar, daha fazla müşteriye ulaşmanızı sağlamak ve markanızla ilgili farkındalığı artırmak için tasarlanmış olan kısa video biçimleridir. İzleyicilere kısa akılda kalıcı bir mesajla geniş ölçekte erişmek istediğinizde bu biçimi kullanabilirsiniz. Bumper reklamlarınız 6 saniye veya daha kısa sürer ve başka bir video oynatılmadan önce video oynatırken veya video oynatıldıktan sonra gösterilir. İzleyicilerin reklamı atlama seçeneği yoktur. Bumper reklamlar bin gösterim başına maliyet (BGBM) teklifini kullanır.

Yayın Dışı Reklamlar

Yayın dışı reklamlar iş ortağı web sitelerinde ve uygulamalarında oynatılan ve yalnızca mobil cihazlarda gösterilen video reklamlardır. Yayın dışı reklamlar daha fazla müşteriye ulaşma için video reklamlarınızın mobil cihazlardaki erişimini genişletmenin bir yoludur. Yayın dışı reklamlar ses kapalıyken yayınlanmaya başlar. Kullanıcılar sesi açmak için reklama dokunur. Reklam verenlerden yalnızca reklam alanının yarısından iki saniye veya daha uzun süre gösterildiğinde ödeme alınır. Bu reklam biçimi video erişimizi uygun maliyetle genişletmeniz için tasarlanmıştır. Video şablonları mobil web, mobil uygulama geçiş reklamı, feed içi ve yerel yerleşimlerin yanı sıra dikey ve tam ekran modlarının dahil olduğu çeşitli mobil yerleşimlerde yayınlanabilir.

EVRENSEL UYGULAMA REKLAMI

Diğer reklam kampanyalarını unutun, şimdi uygulama reklamına odaklanın. Evrensel uygulama reklamı diğer reklam türlerine göre oldukça basittir. Kullanıcıları hedefleyeceğimiz bir yiyecek lokantası olduğunu farz edelim müşteriler Google arama ağında bizleri bulabilir veya Google haritalarda ve evrensel uygulamayla ise telefonlarından yemek siparişi verebilir. İşte uygulamanın önemi burada beliriyor müşteriler uygulamamızı Google arama ağında görebilir İOS APP VEYA GOOGLE PLAY gibi uygulama platformlarında üst sıraya çıkarabiliriz. Böylece hem marka bilinirliğimiz artar hem de potansiyel müşterilere ulaşma fırsatını yakalamış oluruz.

Uygulama reklamlarımız GOOGLE PLAY platformunda böyle gösterilir.

Böylece kampanya türlerini incelemiş olduk. Reklam verenler olarak en düşük ücretle potansiyel müşterilere ulaşmak zorundayız. Bu nedenle kampanyaları amacına uygun kullanmamız gerekmektedir, aksi halde potansiyel müşterileri kaçırabiliriz ayrıca bütçemizi oldukça sarsmamıza sebep olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu