Dijital PazarlamaE-TicaretSEO

E-Ticaret Sitelerinde Blog Stratejisi Nasıl Olmalı

Bilindiği üzere E-Ticaret markaları bir SEO yarışı içerisinde anahtar kelimelerde ilk sayfalarda yer alma peşinde. Birçok firma bu rekabete dahil olduğu için SEO anlamında da yapılabilecek yeni stratejiler ortaya çıkıyor. E-Ticaret sitelerinin en önemli SEO silahlarından bir tanesi de “blog“ sayfaları.

Peki, bir E-Ticaret sitesinin blog sayfası nasıl olmalı? Blog içeriği üretirken yalnızca yükselmek istediği anahtar kelimelere yönelik içerikler üreterek başarıyı hayal mi etmeli? Yoksa blogunu vazgeçilmez bir kaynak yaparak kullanıcılar ile olan bağını yükseltmeli mi? İkinci seçenek daha cazip geldiyse stratejimizi hemen oluşturabiliriz.

Vazgeçilmez Bir E-Ticaret Blogu Oluşturun!

Yetenekli bir içerik editörüyle çalışın ve içerik editörünüzü tamamen özgür bırakın. Onunla birlikte belirlediğiniz strateji sonrasında mükemmel bir e-ticaret blogu oluşturabilirsiniz.

Bunun için size vereceğimiz önerileri de kullanabilirsiniz. Öncelikle 3 farklı tipte içerik üretebileceğinizi bilmelisiniz. Bunlar;

  • Ürünlerinizle doğrudan bağlantılı olabilecek içerikler
  • Ürünlerinizle çapraz bağ kurulabilecek içerikler
  • Ürünlerinizle alakasız fakat kullanıcıların dikkatini çeken içerikler

3 farklı tipte içerik üreterek sıradanlıktan kurtulmuş olacaksınız. Ürünlerinizle doğrudan bağlantılı olan içerikler içerisine ürün linklerinizi yerleştirerek doğru bir iç linkleme stratejisi uygulamış olacaksınız. Ayrıca çapraz bağlı içeriklerle kullanıcıların ufuklarını genişletebilir ve kullanıcıların dikkatini çeken içeriklerle de blogunuzu daha cazip bir hale getirebilirsiniz.

Örneğin yaz yaklaşıyor ve kadın elbiseleri satıyorsunuz. Sadece elbise sattığınızı varsayarak birinci tip içeriğinizin konusu “yazın giyilebilecek en ferah elbiseler” olabilir. İkinci tip olarak da “kırmızı elbise ile giyilebilecek 5 farklı ayakkabı modeli” içeriği üretebilirsiniz. Üçüncü tip içeriğin konusunu da “burçlara göre yaz aşkı” gibi bir konu ile tamamlayabilirsiniz.

Trendlere Uyun! Gündemden Uzak Kalmayın

Google Trends aracını kullanarak, son dönemde popüler olan konular üzerine içerikler üretmeyi düşünebilirsiniz. Örneğin, “mezuniyet elbisesi” aramasının yoğunlaştığı dönemlerde “mezuniyet” konulu içerikler üretebilirsiniz. Mevsimsel olayları baz alabilir ya da magazinsel olaylardan esinlenebilirsiniz.

Sosyal Medyayı İhmal Etmeyin

Birçok E-Ticaret firması, yüz binlerce takipçili sosyal medya hesaplarında yalnızca ürün paylaşımı yapıyor. Aslında ürettikleri blog içeriklerini de sosyal medyada paylaşarak, kullanıcılarıyla etkileşime girebilir. Blog yazılarının sosyal medyada paylaşılması hem içeriğin değerini arttıracaktır. Hem de doğrudan hedef kitlenize içerik pazarlama ile ulaşmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda müşterileriniz ile bağınızı sıkılaştıracaktır.
Samimi Olun, Gülümsetin.

Günümüzde artık insanlar okuduklarında gülümseyeceği içeriklere daha çok önem veriyor. Bu sebeple içeriklerinizi paylaşırken üst kısımlarına gülümsetecek bir kısa yazı yazarak içeriğinizin tıklama oranını arttırabilirsiniz. Yazınızı okurken gülümseyen insanlar, markanıza karşı daha sıcak yaklaşacaktır.

Sürekliliğinizi Koruyun

Yine birçok E-Ticaret firmasının büyük hatasından bahsedelim. Blog süreçlerine büyük bir hevesle başlayan firmalar, bir süre sonra satış gelmediğini düşünerek blog yatırımlarını keser ve işi yarım bırakmış olur. Aslında sürekliliği kaybetmediğiniz sürece belli bi sürecin ardından başarıya ulaşacaksınız. Araştırmalara göre blog ve içerik pazarlama uzun vadede markalara en çok kazandıran pazarlama stratejisi olmuştur. Uzun vadeden kastımız minimum 1 yıllık bir süreç.

İnsanları Bilgilendirin

Blogunuzdaki içeriklerin amacı ürünlerinizi doğrudan pazarlamak olmasın. Önceliğinizi bilgilendirmek adına kullanın. Google’da bir konu hakkında bilgi edinmek isteyen kullanıcı da içeriğinizi okurken bilgi alabilsin ve hemen satışa dönmese bile markanızı öğrenmiş olması ilk kez gelen bir kullanıcı için yeterlidir. Kullanıcının alışverişe geçene kadar en az 7 kez pazarlamaya maruz kalması gerektiğini unutmayın.

Bilgilendirici içerikleri hem ürünleriniz ile alakalı hem de genel olarak sektörünüz ile alakalı şekilde düzenleyebilirsiniz. Ürününüz hakkında ne kadar çok bilgi verebilirseniz, kullanıcıyı da o kadar etkileyebilirsiniz.

Konularınızı Çeşitlendirin

E-Ticaret siteleri bloglarının kategorilerini planlarken aşırı özen göstermez. Siz özenli olun. Çeşitli konular için kategoriler oluşturun. Örneğin kadınlara hitap ediyorsanız astroloji ya da erkeklere hitap ediyorsanız spor kategorileri ile konuları çeşitlendirebilirsiniz. Unutmayın blogunuza bir kez gelen bir kullanıcı eğer memnun kalırsa blogunuzdaki diğer içerikleri de okuyabilir. Böylece ürünlerinize daha fazla yaklaşabilir.

Müşterilerinizi Tanıyın, Onlara Özel İçerikler Üretin

Müşteri kitlenizi ne kadar tanıyorsunuz? Onların ilgi alanları hakkında yeterince bilgi sahibi misiniz? Bu soruyu önce kendinize sorun ve sonrasında araştırmaya başlayın. Google Analytics bu konuda size yeterince yardımcı olacaktır. Analytics’ten edindiğiniz bilgilere dayanarak içerik stratejileri oluşturabilirsiniz. Örneğin, son 1 ayda sitenize daha fazla 18-24 yaş arası kullanıcı dahil olduysa blog stratejinizi oluştururken genç kitleye hitap edecek içerikleri de dahil edebilirsiniz.

Rakiplerinizi Takip Edin

Rakiplerinizi takip edin ama sadece takip etmekle kalmayıp onların birkaç adım önüne geçin ki bu sefer onlar sizi takip etmeye başlasın. Sektörünüzde bulunan yurt dışı ve yurt içindeki birçok E-Ticaret firmasının blogunu aynı zamanda sadece bu sektör için açılmış blog sayfalarını takip ederek, yeni içerik fikirleri edinebilirsiniz. Hatta bu içerikleri ürettikten sonra dah yeni fikirleri kendiniz üreterek onların da önüne geçebilirsiniz.

Anahtar Kelimelerinizi Unutmayın

Yükselmek istediğiniz anahtar kelimeleri asla ihmal etmeyin. O anahtar kelimeleri trend konularla harmanlayın. Aynı anahtar kelimeler için birden fazla farklı içerikler üretin fakat birbiri ardına sıralayıp insanları usandırmayın. Rahatsız etmeyecek şekilde serpiştirilen ürün linklerinizle birlikte anahtar kelimelerdeki yükselişi göreceksiniz

Yukarıda bahsettiğimiz tüm konulara dikkat ettikten sonra siz de vazgeçilmez bir e-ticaret blogu oluşturabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu