Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama Kontrol Listesi

Web sitenizi iyileştirmek için sürekli bir şeyleri kontrol etmeniz gerektiğini biliyorsunuz fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Dijital Kontrol Listesi tam size göre. Web tasarım, SEO, içerik ve sosyal medya kontrollerini sağlamanız için sizlerle paylaşacağımız maddeler çok işinize yarayacak.

Not: Kontrol listemizin sadece 5’er maddesi bu makalede yer alacaktır. Geri kalan maddeler için PDF formatındaki kontrol listemizi indirebilirsiniz.

Web Tasarım Analizi

Web tasarım analizi yaparken sitenin genel hatlarını inceleyeceğiz. Kullanıcı deneyimine uygun bir tasarıma sahip olup olmadığınızı bu maddeler sayesinde kontrol edebilirsiniz.

1- Sayfa Genişliği

Kullanıcı deneyimi araştırmalarına göre sayfanın metin alanı bölümü %60’ı geçmemeli. Çünkü kullanıcılar çok geniş alana yayılmış metin alanlarını okumayı tercih etmiyor.

2-Pozisyon – İlk Bakış

İlk bakışta şirket adı, logo, sosyal medya bağlantıları, menü ve gezinme araçları uygun konumlandırılmış mı? Örneğin logonun sol üst köşede olması kullanıcı deneyimi açısından en uygun pozisyon olacaktır.

3-Renkler

Tutarlı ve düzenli bir renk akışı web tasarımda çok önemli bir konudur ve kalın kelimeler ile kullanıcıların dikkatini çekerek harekete geçirebilirsiniz. .

4-Mobil Uyumluluk

Tüm ekranlara ve mobil cihazlara uyumlu bir tasarıma sahip misiniz? Tasarımı sadece masaüstü olarak düşünmeyip mobil uyumlu hale getirmeniz çok önemli bir husustur.

5-Bağlantı ve Gezinme

Sitenin header kısmına veya logoya tıklandığında ana sayfaya yönlendirme yapması, menüler arası geçiş gibi bağlantı ve gezinme unsurlarına dikkat etmelisiniz.

İçerik Analizi

Arama motorlarında yükselmek için en önemli kriterlerden birisi de içeriktir. Sitenizin içeriği ne kadar özgün ve faydalı ise o kadar iyi bir web sitesine sahipsiniz demektir.

1- Title ve Description (Başlık ve Açıklama )

İçeriklerinizin başlık ve açıklamaları sitenize uygun mu? İçerik hakkında bilgi verici başlık ve açıklamalar çok önemlidir.

2- Call To Action (Harekete Geçirici Mesajlar)

İçeriklerinizde harekete geçirici öğelere yer veriyor musunuz? “Tıkla, Satın Al” gibi kelimeler harekete geçirmekten ziyade kullanıcıyı uzaklaştıran kelimelerdir. Bunun yerine daha etkileyici kelimeler kullanmayı ihmal etmeyin.

3-İmla ve Yazım Kuralları

İçeriklerinizde imla ve yazım kurallarına dikkat ediyor musunuz? Hatalı kelime kullanımları ya da imla hataları kullanıcılar tarafından pek hoşlanılmayan bir durumdur.

4- Güncel İçerik

Sitenizdeki eski içerikleri güncelleyin ve daima güncel içeriklere yer verin. Eskide kalmış bir içerik kullanıcılara fayda sağlamayacaktır.

5- Kısa Paragraflar

Kullanıcı araştırmaları gösteriyor ki insanlar uzun paragrafları görünce okumadan kaçabiliyor. Bu sebeple 3-4 satırlık paragraflara bölerek yazılarınızı daha okunabilir hale getirin.

SEO Analizi

SEO başlı başına yardım almanız gerektiren teknik konular içerebilir fakat yine de kontrol edebileceğiniz birçok kriter mevcut. Google’da yükselmek istiyorsanız bu maddeleri kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

80 Adet SEO Optimizasyon Önerisi içeriğimizi de okumanızı öneriyoruz: https://blog.112dijital.com/seo-ipuclari-seo-icin-en-iyi-80-optimizasyon-onerisi/

1- Sitemap.xml ve Robots.txt

Web sitenize ait bir site haritası ve robots.txt dosyası olması gerekmektedir. Genellikle “sitemap.xml” ya da “sitemaps.xml” adıyla olan site haritaları, Google’da indekslenmesini istediğiniz sayfaları barındırmalıdır. Robots.txt de aynı şekilde indekslenmesini istemediğiniz sayfaları disallow etiketiyle hariç tutabilirsiniz.

Kapsamlı Robots.txt rehberimizi inceleyerek bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. https://blog.112dijital.com/kapsamli-robots-txt-rehberi/

2- Görsel Optimizasyonu

SEO’nun en önemli kriterlerinden bir tanesi de görsel optimizasyonudur. İyi optimize edilmiş görselleri olan bir web sitesi diğerlerinden daha hızlı açılır. Açılış sayfanızın hızlı olması hem SEO’da hem de SEM’de çok faydalı olacaktır.

Görsel optimizasyonu hakkında yazdığımız bir makalemizi de okuyarak bu konuya daha hakim olabilirsiniz : https://blog.112dijital.com/seo-uyumlu-14-gorsel-optimizasyon-onerisi/

3- Linkler

Linkleriniz doğru bir şekilde biçimlendirildi mi? Link yapısı son dönemlerde oldukça önemli bir yer almaya başladı anlaşılabilir ve sade bir link yapısı kullanıp kullanmadığınızı kontrol etmelisiniz.

4- Mobil Uyumluluk

Web tasarımda olduğu gibi SEO’da da dikkat edilen bir unsur olan mobil uyumluluğunuzu kontrol ettiniz mi? Google webmaster araçlarında mobil kullanım için birçok güncelleme getirdi ve sıralamaların birçoğunu mobil üzerinden yapıyor.

5- Sayfa Performansı / Site Hızı

2018’de SEO trendi haline gelen site hızı kriteri şüphesiz 2019’da devam edecek. PageSpeed Insight gibi Google’ın araçlarını kullanarak site hızınızı kontrol etmelisiniz. Güncellenen Google PageSpeed Insight hakkında yazdığımız makaleyi okuyarak site hız testini nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz. https://blog.112dijital.com/google-pagespeed-yenilendi/

Sosyal Medya Analizi

Sosyal medya stratejisi belirlemek firmalar için oldukça zorlu bir dönemdir. Bu noktada sosyal medya uzmanlarından veya ajanslardan destek almanız gerekebilir. Kontrol listemizdeki maddelerin doğru uygulanıp uygulanmadığına bakalım.

1- Sosyal Medya Profilleri

Sosyal medya profilleriniz doğru bir şekilde doldurulmuş mu? Yani işletme adı, misyon ve vizyon, telefon ve web sitesi bağlantıları gibi kısımların tamamını doğru bir şekilde doldurmanız kullanıcılar önünde güvenilirlik sağlamak açısından çok önemlidir. Ayrıca profil fotoğrafları ve kapak fotoğrafları gibi kısımların profesyonel bir şekilde ayarlanmış olması gerekmektedir.

2- Sosyal Medya Bağlantıları

Sosyal medya kanallarında kullandığınız tüm bağlantıların aynı biçimde olması çok faydalı olur örneğin “/firmadicom” şeklinde aldığınız kullanıcı adını facebook, twitter, instagram gibi tüm kanallarda aynı kullanmalısınız.

3- Gönderi Sıklığı

Sosyal medya paylaşımları kullanıcılarla aranızda samimi bir bağ kurmanızı sağlayabilecek önemli bir silahtır aslında. Önemli gün ve zamanlarda yapacağınız paylaşımlardan ziyade sık sık içerikleriniz hakkında paylaşımlar yapmalısınız.

4- Etkileşim

Sadece ürünlerinizin paylaşımlarını yaparak etkileşim alamıyorsanız, etkileşimlerinizi arttıracak stratejiler belirlemelisiniz. Örneğin soru cevap paylaşımları ya da ufak yarışmalar düzenleyerek ciddi etkileşimler ve takipçi edinebilirsiniz.

5- Rakip Analizi

Sosyal medyada rakiplerinizi sürekli olarak takip edip analizler yapmanız ve bu doğrultuda kendi stratejilerinizi belirlemeniz çok önemlidir.

Dijital Kontrol Listesi’nin tamamına ulaşmak için aşağıdaki bağlantıyı kullanarak PDF’i indirebilirsiniz.

Dijital pazarlama kontrol listesi pdf indir

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu