Dijital PazarlamaSEO

Google Sesli Aramalar için SEO Nasıl Yapılır?

Google Assistant sayesinde sesli aramalar popülerleşmeye başladı. Peki web sitenizin sesli aramalar sonuçlarında daha üst sıralara çıkması için SEO çalışmalarınızı yaptınız mı?

Yapılan araştırmalara göre 2019’un ilk çeyreğinde sesli aramalar oldukça sık kullanılmaya başlandı. Ve yine aynı araştırmaya göre bu büyümenin sonunda 2020 yılının ortalarına kadar yapılan tüm Google aramalarının %50’sinden fazlasını sesli aramalar oluşturacak.

Google’da normal yapılan aramaların sonuçları ile sesli yapılan aramalar sonuçlarında farklılıklar olduğunu görüyoruz. Peki bu farklılıklar neden kaynaklanıyor?

Google, sesli aramalar için geliştirdiği algoritmasında farklı SEO kriterlerini ele alıyor. Özellikle kurumsal sitelerin ve e-ticaret sitelerinin Google’daki görünürlülüğünü oldukça etkileyecek olan sesli aramalar için SEO çalışması yapılması gerekiyor.

Google’ın sesli aramalarda dikkat ettiğini düşündüğümüz en önemli maddeleri açıklayalım.

Soru – Cevap ve SSS Oluşturun

Google sesli aramaları en çok tetikleyecek olan kriter web sayfanızda bulunan soru – cevap ve sık sorulan sorular olacaktır. Eğer sitenizde bu alanlar yok ise bir tanesini mutlaka oluşturun.

Ayrıca içerik üreten bir web siteniz var ise (bizim blogumuz gibi) içeriklerinizi soru – cevap şeklinde üretin. “SEO Nasıl Yapılır?” gibi. Çünkü sesli arama yapacak kullanıcılar daha uzun kuyruklu ve soru şeklinde sorular sormaya meyilli olacaklardır. “SEO” yazan kullanıcıların önemli bir bölümü sesli arama yaparken “SEO nasıl yapılır?” şeklinde aramalar yapabilir.

Kurumsal firmalar için ise “Sık Sorulan Sorular” büyük önem taşımaktadır. Yaptığınız işi en iyi şekilde açıklayacak ve kullanıcılar tarafından size daha önce yöneltilen sorulardan oluşan bir sayfa oluşturarak sesli aramalar için hazırlığınızı yapabilirsiniz.

Kısa ve Net Cümleler Kurun

Google’ın yapay zeka algoritmaları, arama sonuçlarını yalnızca etiket, başlık ve meta açıklamalara dayanarak çıkartmaz. Bunun yerine sayfa içerisinde geçen bütün cümleleri tarayarak kullanıcıya en doğru bilgiyi verecek olanı üst sıralarda göstermeye çalışır.

Kullanıcıların sesli aramalarda aradığı cümleler genel olarak kısa ve net cümlelerdir. Bu sebeple siz de yazılarınızda kısa ve net kullanmaya gayret gösterin.

Ayrıca aratılan soruların cevaplarını kısa ve net bir şekilde ifade ettiğiniz taktirde Google tarafından featured snippet ile ödüllendirilebilirsiniz.

Featured Snippet Ağırlıklı Çalışın

Featured snippet yani öne çıkarılan sonuç, Google bazı soruların cevaplarını direkt olarak sayfanın en üstünde göstermeye başladı. Örneğin “İstanbul hava durumu” araması yaptığınızda ya da spesifik bir soru sorduğunuzda Google, direkt olarak siteye girmeden arama sonuçları sayfası üzerinden cevap vermeye çalışıyor.

Bu duruma ayak uydurabilmek için bir önceki başlıkta bahsettiğimiz gibi soru – cevap şeklinde içerikler üretebilirsiniz. Ya da liste içerikler üreterek featured snippet şansınızı arttırabilirsiniz. “En İyi 5 SEO Taktiği” gibi bir başlık ile featured snippet yakalayabilirsiniz.

Liste içerikler ile featured snippet yakalayabilmeniz için tüm başlıkların ve başlık altındaki ilk cümlelerin ya da cevapların kısa ve net olması çok önemli.

Ayrıca https://developers.google.com/search/docs/data-types/qapage sayfası üzerinden soru-cevap sayfalarına ilişkin yapılandırılmış veri şemalarını web sitenize uygulayabilirsiniz.

Mobil Uyumluluk ve HTTPS

SEO için en önemli kriterlerden iki tanesi haline gelen mobil uyumluluk ve sitenin https:// şeklinde açılması sesli aramalar için de eleyici kriterler arasında yer alıyor.

Sesli aramaların %95’i mobil cihazlardan yapıldığı için mobil uyumluluğu olmayan web sitelerin sesli arama sonuçlarında üst sıraları görmesi biraz ütopik kalıyor.

HTTPS ise Google’ın geçen yıldan bu yana çok önem verdiği bir kriter. Google, Güvenli olmayan bir sayfayı üst sıralarda göstermeyeceği gibi sesli arama sonuçlarında hiç göstermemeyi düşünüyor.

Yerel SEO

Web siteniz belirli bir bölgeye ya da şehire hitap ediyor ise yerel aramalar için yapılan tüm SEO çalışmaları sesli aramalarda da kendini gösteriyor.

İşletmenizin Samsun’da bir teknik servis firması olduğunu varsayalım. İşletmeniz için Google Haritalar kaydınız ve site içerisinde iletişim bölümlerinde adresleriniz ve harita bölümünüz yok ise sesli aramalarda Samsun konumunda “teknik servis” araması yapan bir kullanıcıya ulaşmanız mümkün olmayabilir. Ya da herhangi bir konumda “Samsun teknik servis” araması yapan kullanıcıya da ulaşmanız olanaksızlaşabilir.

Google Assistant ile yapılan sesli aramalarda yükseltmek için yukarıda bahsettiğimiz 5 madde ile sitenizi yeniden yapılandırabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu