Pazarlama

Markanız ve Müşterileriniz İçin 13+13 Pazarlama Önerisi

Pazarlama çalışmalarınızı bir havai fişek gibi düşünün. Pazarlama çalışmalarınız göz alıcı parlaklıkta dikkat çekici ve insanlara ulaşabilecek kadar ses getirici olmalıdır. Tıpkı havai fişeklerin oluşturduğu güzel görüntüler gibi görüntüler ortaya çıkartmalıdır. Buradaki 13 pazarlama önerisi ile bunu başarabilir hatta biraz daha ilerisini görebilirsiniz.

13 pazarlama önerisinin içerisinde yer alan her pazarlama alanının kendine özgü karakteristikleri vardır. Her pazarlama çalışması özgün olsa bile hepsi tek bir hedefe hizmet edecek şekilde dizayn edilebilmektedir. Bu hedef potansiyel müşterilerin ilgisini çekip onları müşteriye dönüştürmek ve satın alım gerçekleştirmelerini sağlamaktır.

Pazarlamanın 5 Temel İlkesi

Geleneksel anlamda yaklaşmak gerekirse pazarlama içerisinde etkin olan 5 temel ilke bulunmaktadır. Bu ilkelerden şu şekilde söz edebiliriz:

  1. Ürün: Ne satıyorsunuz?
  2. Fiyat: Alışveriş karşılığında ne kadar kazanmak istiyorsunuz?
  3. Tanıtım: İnsanları satın alım gerçekleştirmeleri için nasıl ikna edeceksiniz?
  4. Yer: Tekliflerinizi nereden insanlara sunacaksınız?
  5. İnsan(Hedef Kitle): Kimlere ulaşmak istiyorsunuz ve kimler sizin ürünlerinizi satın alabilir?

Bu geleneksel pazarlama kriterlerinin yanında kabul edilmiş olan iki farklı pazarlama türü bulunmaktadır. Bunlardan şu şekilde söz edebiliriz:

  • (ATL) Çizgi Üstü Pazarlama, marka bilinirliği ve halkla ilişkiler gibi doğrudan gelir sunmayan tüm pazarlama çalışmalarını kapsamaktadır.
  • (BTL) Çizgi Altı Pazarlama, abonelik ve reklam satışları gibi gelir elde etmeyi destekleyen tüm pazarlama çalışmalarını kapsamaktadır.

Müşterileri Satın Almaya Teşvik Edecek 13 Pazarlama Önerisi

Geçmiş dönemlere bakıldığında pazarlama bugün çok daha farklı bir noktadadır. Bugün pazarlama tekniği olarak kullanılan yöntemlerin büyük bir kısmı potansiyel müşterileri ve müşterileri satın almaya ikna etmek için kullanılmaktadır. Bu etkileyici pazarlama yöntemlerinden 13 tanesini aşağıda bulabilirsiniz.

  1. Ortaklık programı başkalarının yardımıyla gelirlerinizi artırma konusunda size yardımcı olur. Diğer pazarlamacılar sizin ürünlerinizin satılmasını sağlarlar çünkü karşılığında komisyon elde ederler. Diğer pazarlama tekniklerinden biraz farklıdır çünkü bir tür satış gücü ortaya konmaktadır.
  2. Marka pazarlaması ürünlerinizden ve şirketinizden oluşur ve genellikle kitlesel medya ve reklamcılık faaliyetleriyle desteklenir. Güçlü markalar şirket değerlerini güçlendirirler. Süreklilik söz konusu olduğundan ufak firmalar dahi çok büyükmüş gibi gözükmektedirler.
  3. İçerik pazarlama çalışmaları 5 temel içerik türünde kaliteli bilgi sunumunu sağlayarak satış sürecini desteklemektedir. Bu çalışma biçiminde ilgi oluşturmak en bilinen yöntemlerden birisidir.
  4. Doğrudan pazarlama potansiyel müşterileri bir telefon veya bir site aracılığıyla müşteriye dönüştürmeye hedeflenir. Geleneksel pazarlama yöntemlerine en sıkı bağlı yöntemlerden birisidir. Potansiyel müşterilere sürekli olarak iletişim önerisi sunmak bu çalışmanın yararlılığını güçlendirmektedir.
  5. E-posta pazarlama bütçe avantajı ve ikna edici iletişim fırsatından faydalanmaktadır. E-posta pazarlamacılığı çalışmalarının merkezinde bir mesaj gönderildikten sonra doğrudan ve hızlı bir biçimde satış elde etmek vardır. Bu çalışmanın püf noktası ise isteğe bağlı olarak oluşan e-posta okuyucularıdır.
  6. Gelen pazarlama satın alıma hazır potansiyel kişilerin sizi bulmalarını sağlayacak pazarlama çalışmaları olarak bilinir. Aramayı, e-posta okumayı, bloglamayı ve sosyal medya kullanımını teşvik etmektedir. Bu çalışmaların en önemli avantajı maliyetinin düşük ve ölçülebilir yapıda olmasıdır.
  7. Etki sahibi pazarlama bir alanda yer alan uzmanların gücünden yararlanıp ürünlerin ön plana çıkarılmasını sağlamaya yönelik çalışmalardan oluşur. Her ne kadar pazarlamacılar bu tekniği yıllardır doğrudan veya dolaylı olarak kullansalar bile sosyal medyanın popüler olmasıyla daha fazla önem kazanan bir yöntem haline dönüşmüştür.
  8. Kitlesel pazarlama daha geniş kitlelere ulaşmayı hedeflemektedir. Genellikle marka reklamcılığı ve kitlesel medya bir araya getirilerek uygulanmaktadır. Hedef bir kitle yoktur çünkü ürünler genellikle süper marketlerde veya buna benzer yerlerde yer almaktadır.
  9. Mobil pazarlama mobil cihazların etkin kullanımı neticesinde uygulanmaktadır. Genellikle bir akıllı telefon veya tablet kullanımı söz konusudur. Ancak gün geçtikçe giyilebilir teknolojiler ve otomobil sektöründe etkin olmaya başlamıştır. Kullanıcıya kullanışlılık sunmak temel ilkedir. Potansiyel müşterilerin nerede olduğunu düşünmek gerekir. Mesajın potansiyel müşterinin cihazına nasıl iletildiği oldukça önemlidir.
  10. Gerçek zamanlı pazarlama hedef kitleye ürün, işletme veya bilgi arayışı yaparken ulaşmayı hedefleyen çalışmalar bütünüdür. Bu çalışmalar müşterileri izleme yöntemine bağlı olarak uygulanmaktadır. Tabi bu veriler bireysel değil kümesel olarak kullanılmaktadır.
  11. Arama pazarlamacılığı organizasyonlara arama motoru sonuçlarında daha yüksek sıralamaya sahip olma konusunda yardımcı olmaktadır. Bu pazarlama çalışmaları organik ve ücretli taktiklerin tamamını kapsamaktadır.
  12. Sosyal medya pazarlamacılığı sosyal medya platformlarının gücünden yararlanılarak gerçekleştirilen pazarlama çalışmalarıdır. Bu çalışmalarla organizasyonun ulaşım alanı genişletilerek markaya daha fazla güç kazandırılmaktadır.
  13. Viral pazarlama potansiyel müşterilerin ürünleriniz hakkında konuşmasını sağlamak için gerçekleştirilen çalışmalardır. Sözlü pazarlama olarak da bilinen bu çalışmalar temel hedef ortaya sunulan bilginin insandan insana doğal olarak aktarılmasını sağlamaktır.

Markanızı Parlatmayı Başaracak 13 Önemli Pazarlama Önerisi

Hangi pazarlama biçimini kullanıyorsanız kullanın markanızın bir havai fişek kadar ihtişamlı gözükmesini sağlayacak olan bu pazarlama önerileri sayesinde markanızı parlatmayı başarabilirsiniz.

  1. Müşterinizi tanımalısınız. Hedef kitlenizi iyi analiz etmelisiniz. Pazarlama karakterleri oluşturarak potansiyel müşterilerinizle tam uyumlu olabilecek pazarlama çalışmaları geliştirmeyi başarabilirsiniz.
  2. Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi dikkatli bir biçimde fiyatlandırmaya çalışmalısınız. Fiyatlandırma çalışmaları sırasında tüm gelir ve giderleri hesaba katmayı unutmamalısınız. Müşterileriniz için bedava olacak unsur sizin için bedava olmayabilir. Bunu asla aklınızdan çıkartmamalısınız. Size kazanç sağlayacak kadar karlı, müşterilerin satın almayı kabul edeceği kadar uygun fiyatlı olmalısınız.
  3. Düzenli bir biçimde ürünlerinizi ve şirketinizi markalaştırmaya çalışmalısınız. Markanızı her açıdan müşterinin önüne götürmelisiniz. Marka kılavuzları oluşturarak onları takip etmelisiniz. Sürekli kullanım burada kilit unsur durumundadır.
  4. Çoklu etkiler sunmaya çalışmalısınız. Kimse ama kimse ilk kez gördüğü markayı bir daha hatırlamak gibi bir davranışa sahip olmayacaktır. Potansiyel müşterileriniz veya hedef kitleniz sizinle en az 7 kez karşılaşması durumunda sizi hatırlamaya ve size inanmaya başlayacaktır.
  5. Farklı biçimler kullanarak pazarlama mesajınızı ulaştırmaya çalışmalısınız. Metin, görsel, video, ses ve gerçek yaşam deneyimlerinin karmasından oluşacak yöntemler kullanarak potansiyel müşterilerinize ulaşmayı denemelisiniz.
  6. Birden fazla platformda etkin olmaya çalışmalısınız. Tüm yumurtaları tek bir sepette taşımamalısınız. Bu bir kuraldır ve etki alanınızın zayıf kalmasına yol açacaktır. Çoklu platform düşüncesine ayak uydurarak müşterilerin neyi, nerede ve ne zaman istediklerini gözlemlemeye çalışmalısınız.
  7. Potansiyel müşteriler ve müşterilerle ilişki kurmalısınız. Potansiyel müşterileri satın alım yapmaya ikna etmek zaman alıcıdır. Çünkü insanların zaman içerisinde ilgi ve ihtiyaç duyduğu unsurlar değişmektedir. Onlarla iletişimi sıkı tutarsanız onların ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilirsiniz.
  8. Mutlaka bir listeye sahip olmalısınız. Ürünleriniz ve markanız ile ilgilenen insanların bir listesini oluşturmalısınız. Bugünün dünyasında bu liste e-posta abonesi anlamına gelmektedir. Herkesi listeye otomatik olarak eklemeyi tercih etmemelisiniz. Onların iznini almalı ve pazarlama çalışmalarınızı bu şekilde gerçekleştirmelisiniz.
  9. Harekete geçirici mesajları dahil etmeye çalışmalısınız. Potansiyel müşterilerinize minimum seviyede bile olsa indirim imkanlarıyla tekrar ulaşmayı denemelisiniz. Onlarla iletişim kurmaya çalışırken izinlerini almayı ise ihmal etmemelisiniz.
  10. Satın alım sürecini akıcı hale getirmelisiniz. Her neyin satışını yapıyorsanız yapın gereksiz adımlardan olabildiğince uzaklaşmaya çalışmalısınız. Her bir ekstra adım, tüketilen ekstra saniye veya istenilen ekstra bilgi potansiyel müşteri kaybetmenize neden olacaktır.
  11. Düzenli olarak pazarlama çalışmalarınızın farklı yönlerini keşfetmeye çalışmalısınız. Yaptığınız pazarlama çalışmalarının her zaman en iyi şey olduğunu düşünmemelisiniz. Onları geliştirmeli ve onların farklı yönlerini denemelisiniz.
  12. Pazarlama çalışmalarınızın sonuçlarını kontrol etmelisiniz. Pazarlama çalışmalarınızı hiçbir veriyi gözden geçirmeden gerçekleştirmeye çalışmamalısınız. Hedeflerinizi ve elde ettiğiniz verileri gözden geçirmeye çalışmalısınız.
  13. Müşteri ömrü değerini değerlendirmelisiniz. Potansiyel müşterilerinizi onları elde etmeye yönelik yatırımlarınız ve pazarlama çalışmalarınız doğrultusunda sizden yaptıkları alışverişlerle karşılaştırarak incelemelisiniz. Bunu yaparken size getirdikleri ek potansiyel müşterileri hesaba katmayı ihmal etmemelisiniz.

Geleneksel pazarlama çalışmalarını bir arada kullanmayı denediğiniz zaman çok iyi sonuçlar alacak olsanız bile farklı pazarlama türleriyle bunları bir araya getirmeniz durumunda çok daha güçlü çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz. Markanızı güçlendirecek pazarlama çalışmaları uygulamak istiyorsanız potansiyel müşterileriniz ilgisini çekecek ve onları uzun vadeli müşteriye dönüştürecek yöntemleri keşfetmeyi denemelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu