Pazarlama

Kâra Geçiş Noktası Nedir?

Kâra geçiş noktası işletmenizin toplam gelirinin toplam giderlerinden fazla olmaya başladığı eşiktir. Elde ettiğiniz gelir ne kadar fazla ve harcadığınız miktar ne kadar az ise kâra geçiş noktasına ulaşmanız bir o kadar hızlı olacaktır. Kâra geçiş noktasından sonra işletmeniz gerçekten kar etmeye ve kendi kendine yetmeye başlamış demektir.

Uzmanlara Göre Kâra Geçiş Noktası

İşletmenizin yıllık 100.000 TL gelir elde ettiğini ve faaliyetlerinizi sürdürebilmek için her ay 50.000 TL ödediğinizi düşünün. Sizce para kazanıyor musunuz?

Yeni bir iş oluştururken harcadığınız miktardan daha fazlasını elde edebilmek için biraz zaman geçecektir. Sistemlerin oluşturulması, çalışanların işe alınması ve eğitilmesi, pazarlama çalışmalarının başlatılması gibi işlemler gelir elde etmeden önce yapılmaktadır. Hızlandırma periyodunda bu giderlere yenilere eklenmektedir.

Varsayım olarak işinizin başlangıç aşamasında bir yıl boyunca aylık 50.000 TL’lik gidere sahip olduğunu düşünün. Bu miktar yıllık 600.000 TL harcama anlamına gelmektedir. İşiniz mevcut faaliyet giderleri ödendikten sonra aylık 50.000 TL veya daha fazla gelir getiriyorsa bu noktadan sonra başlangıç yatırımını karşılamaya başladınız demektir.

Kâra geçiş noktası işletmenizin toplam gelirinin toplam giderinden fazla olmaya başladığı eşiktir. İşletmeniz bu noktadan sonra tüketmekten çok kazandırmaya başlamaktadır. İşletmenizin aylık 100.000 TL getirmeye devam ettiğini ve giderlerin aynı kaldığını düşünün. 12 ay sonra başlangıç yatırımını karşılamış olursunuz. Bundan sonra ise işletmeniz para kazandırmaya başlar ama bu noktadan önce işletmeniz kar ediyormuş gibi görünür.

Kâra geçiş noktası sürekli değişim gösterir. Gelirler ve giderler doğal olarak değişkendir. İşinizin faaliyet göstermeye devam etmesini sağlamak ne kadar harcadığınıza ve ne kadar gelir elde ettiğinize bağlıdır. Başlangıç yatırımını karşıladıktan sonra elde edeceğiniz her gelir kazancınız olacaktır. Ne kadar fazla gelir elde ederseniz kâra geçiş noktasına o kadar hızlı ulaşırsınız. Kâra geçiş noktasına ulaştıktan sonra ise işletmeniz tam anlamıyla kendine yetmeye başlayacaktır.

Kâra geçiş noktası konusunda kendinize sormanız gereken birkaç soru bulunmaktadır:

  • Kâra geçiş noktanız nedir?
  • Kâra geçiş noktasına doğru ilerliyor musunuz, yoksa borçlanarak daha derine mi batıyorsunuz?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu