SEO

SEO Denetlemesi: Basit Ama Gözden Kaçan 7 İpucu

SEO denetlemeleri. Çok sevdiğim ama aynı zamanda nefret ettiğimiz şeydir. Müşterilerinin sitelerinin çok iyi performans göstermelerinin ortaya çıkmasından daha sevindirici bir şey yoktur. Bunun kötü yanı ise çok zaman alıcı olması. SEO denetlemesi yapmak için herkesin kendi farklı kontrol listesi vardır.

Bazen kendimiz kaptırarak kontrol listemizden başka bir şey düşünmeyiz. SEO Kontrol listesi eklemek denetleme için çok önemli ve etkilidir. Özellikle arama alanında yeni teknolojik gelişmeler yaygın olarak kullanılmaya başlandığında. Üç yıl önce Google kaynaklarını kontrol etmeli ve düzgün kullanıldığına emin olmak zorundaydınız. Şimdiyse böyle bir durum söz konusu değil. Eğer Google haberlerinde gözüken sorunlardan birine sahip bir müşteriyle çalışıyorsanız kontrol listeniz diğer tüm standart SEO kontrol listesinden farklı olmalı.

seo-denetlemesi

Bazen çok küçük sebepler çok büyük problemler doğurabiliyor. İşletmelere yardımcı olarak onların kullandığı ve sonuç elde edemediği hesap denetimlerini düzelttik. Böylelikle, ortaya çıkardığımız ve en çok karşılaşılan 7 problemi inceledik.

Durumunuz Ne?

Durum kodları kolaylıkla gözden kaçabilir. 404 sayfalarınız 404 durumu bildiriyor mu Yönlendirmeleriniz 301’e mi? Çoklu yönlendirmeler mi var? Chrome eklentileri kullanarak kolaylıkla kod durumlarınızı ve yönlendirmeleriniz kontrol edebilirsiniz. 404 sayfalarının 404 durumunda olmama sıklığıyla şaşırtıcı derecede çok karşılaşmıştık.

Yinelenen Sayfalar

İki ana sayfanız mı var? İki ana sayfanız varken sayfa değerinizi bölmek sayfa değeri ve yinelenme sorunlarına sebep olabilir. Bu durumu yaygın olarak ana sayfa (Örn: http://siteadresi.com/ana-sayfa/) linki olan sitelerde görebilirsiniz. Ayrıca bu sorun hala çok yaygın olarak görülmektedir. Gerekli kontrollerin yapıldığına emin olmalısınız.

Birçok SEO denetimi internetteki içeriğe bakmaktır. Ancak böyle yaparak yinelenen içeriği sitenin kendisinde kontrol edebiliyor musunuz? Çok sayıda SEO uzmanı yinelenmiş başlıklara ve meta tanımlama etiketlerine bakar ama içeriğin kendisine bakmaz. Evet, yinelenmiş etiketler yinelenmiş içeriği bulmada işaret olabilir, fakat her zaman değil.

Tercih Ettiğiniz Domain Hangisi?

www, www olmayana karşı. İkisini de kontrol ettiniz mi? O zaman https:// ve https://www’yi de kontrol ettiğinizi varsayıyorum. Bu sorunla da birkaç kez karşılaştık. Özellikle Google SSL’e geçmenin “faydalarını” duyurduktan sonra. Hatta karşılaştığımız bir sitenin domaininde tüm versiyonlar vardı. Bu durum arama sonuçlarında sayfa içeriğini dörde katladı. Eğer bu sorunla karşılaşırsanız Moz araç çubuğunu kullanabilirsiniz. Böylelikle hangi domainin en iyi link sinyali olduğunu belirleyebilirsiniz. Yüksek otoriteye sahip, değerli domaini düşük otoriteye sahip değerli olanla değiştirmek bazı geçici sıralama düşüşlerine sebep olabilir.

Arama Sonuçlarında Dönüştürülmüş Sayfalar

Değişik sayfaların arama sonuçlarını kontrol edin. Eski sayfalara rastlamak artık pek görünen bir durum değil. Bunun aksine dönüştürülmüş sayfalara çokça rastlanmakta. Özellikle WordPress’le yapılmış sayfalar. Bu sayfaların dizinlenmediğine emin olun. Böylece kullanıcılar bu sayfaları tesadüfen de olsa bularak ulaşmak istediğiniz takip hedefinizi mahvedemezler. Ya da daha kötüsü içeriklerinize ücretsiz erişemezler.

Sahipsiz Sayfalar

Sahipsiz sayfalara göz kulak olun. Bazı durumlarda siteler tekrar düzenlenir ve sonrasında unutulur. Gördüğümüz bazı vakalarda çalışmalar yapılmış fakat sonrasında siteye bağlantısı sağlanmamış. Yapılan bu işlem bağlantı sağlanmadığı sürece sadece zaman kaybı olur. Bunlar bazen sadece site haritasında bulunan sayfalardır.

Site Haritanızı Kontrol Edin

Sayfaları arama sonuçlarında bulabiliyor fakat sitede bulamıyor musunuz? Site haritanızı kontrol edin. Güncellenmemiş site haritaları bu sorunlara sebep olabilir. Site haritası içeriğinizi 404 sayfalarına ya da kurallı olamayan bağlantılara (sadece kurallı bağlantılar site haritasında yer almalıdır.) yönlendiriyorsa bir sorununuz var demektir. Google onları indekslenmez. Site haritası raporunuzu arama konsolunda kontrol edin. Kaç sayfanızın Google tarafından sınırsız alan oluşturduğunu ya da kaçının indekslendiğini görebilirsiniz.

Ayrıca site arama sonuçlarınızın bloke olduğuna emin olun. Bu genellikle gözden kaçırılır. Site aramaları urller oluşturur. Oluşturulmuş bu urllerin Google tarafından indekslenmesini istemezsiniz. İndekslenmiş urller kullanıcı deneyimleri açısından kötü sonuçlar oluşturur. Ek olarak, bu durum çok sayıda 404 sayfası oluşturur.

Aramadan Sayfa Engelleme

Robots.txt sayfaları aramadan engellemek amacıyla kullanılan en popüler yoldur. Buna rağmen sayfa/site organik trafik sürdürebilir. Eğer Google, sayfayı kullanıcı arama sorgularıyla alakalı olarak ilişkilendirirse robot.txt dosyasıyla bloklanmış bile olsa sayfayı gösterir. İndekslenmiş sayfayı SERP’ten (Arama Motoru Sonuç Sayfası) silmek için en iyi yol, no-index etiketini kullanmaktır.

robots-txt-seo

Web siteniz için bu tür konularda destek almak için bizlerle iletişim kurabilirsiniz. Bizlere ulaşmak için 112dijital.com adresimizde yer alan başvuru formunu doldurmanız yeterli olacaktır. Sizlere en kısa sürede döneceğimizi bilmenizi isteriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu