Dijital Pazarlama

Yeni Başlayanlar İçin Yandex Metrica Kurulumu

Yandex Metrica, Google Analytics ile benzer mantıkta çalışan, internet sitelerinin trafiklerini ve istatistiklerini takip etmenize yarayan istatistik uygulamalarından biridir. Google Analytics’ten ayrıştığı en önemli noktalardan biri, Webvisor isimli ziyaretçilerin internet sitesindeki hareketlerini video gibi izlemenizi sağlayan aracıdır.

Metrica adından da anlaşılacağı üzere Yandex tarafından üretilmiş ücretsiz bir istatististik uygulamasıdır.

Özellikle Webvisor aracını, e-ticaret siteleri çok etkili bir şekilde kullanabilir. Ziyaretçilerinizin hangi sayfaları nasıl gördüğünü, hangi hareketleri yaptığını izleyebilir, hangi hareketleri yapmaktan çekindiği yada yapamadığı konusunda izlenime kavuşabilir, örneğin satışların neden kapanmadığını analiz etme şansı bulabilirsiniz. Ziyaretçilerin neden örneğin sepet sayfasından kaçıp gittiğini dahi yorumlama şansınız olabilir. Ne oluyor da, o ziyaretçi sizin için bir müşteriye dönüşmüyor, bu soruya cevap arayabilirsiniz.

Neye İhtiyacım Var?

Yandex Metrica’yı sitenize kurmak için ihtiyacınız olan tek şey bir Yandex hesabı. Yandex hesabınız yoksa, hemen bu bağlantıya girip, E-Posta Hesabı Aç butonuna tıklayıp hesap oluşturabilirsiniz. Hesabınızı oluşturduktan sonra resmi Yandex Metrica sayfasına gidebilirsiniz.

Sayaç Ekleme

İnternet sitenize Yandex Metrica eklemek için, üstteki Sayaçlar sekmesine tıklayın. Ardından sarı renkli Sayaç Ekle butonuna tıklayın.

Açılan ekranda Sayaç Adı kısmında ekleyeceğiniz yeni sayacınıza bir isim verin. Herhangi birşey yazabilirsiniz. Oluşturduğunuz sayacı, diğer internet siteleriniz için oluşturduğunuz yeni sayaçlardan bu isimle ayırt edeceksiniz.

Sitenin Adresi kısmına internet sitenizin adresini yazın. Örneğin “112dijital.com” gibi.

Eğer aynı sayacı birden fazla alan adında kullanacaksanız, Ek Adresler kısmında Site Adresi Ekle butonuna tıklayarak ek adresler ekleyebilirsiniz. Ancak, her internet siteniz için ayrı sayaç oluşturmanızı tavsiye ederim.

Diğer bir önerim, “Sadece belirtilen adreslerden gelen verileri kabul et” seçeneğini işaretlemeniz. Bu sayede, internet sitenizin kaynak kodundan sayaç kodunuzu alıp, site istatistiklerinizi bozmak isteyen kötü niyetli kişilerin hamlelerinin önüne geçmiş olursunuz. Sayacımız bizim örneğimizde sadece 112dijital.com adresinden gelen verileri kabul ediyor olacak. Ayrıca eğer, subdomainlerinizden gelen trafiği de bu istatistiklere katmak isterseniz yada edecekseniz, “Alt alan adlarını da dahil et” seçeneğini de işaretleyin.

Saat dilimini ve para birimini de seçtikten sonra, şartları da kabul edin ve Sayaç Kur butonuna tıklayın.

Sonrasında karşımıza şu ekran gelecek.

Bu ekranda, Webvisor, Eşzamansız Kod ve Tek satırda seçeneklerini seçin. Webvisor seçeneği, yazının başında da bahsettiğim, ziyaretçi hareketlerini video gibi izleme aracını aktif ediyor. Eşzamansız kod, Metrica’nın sayfanızı geç yüklenme olmadan çalışmasını sağlıyor. Tek satırda ise, sitemize ekleyeceğimiz Metrica kodunu tek satıra düşürerek, HTML’in küçülmesini sağlıyor.

Ardından sayfanın altında oluşan kodu kopyalayıp, sitenizin tüm sayfalarında </body> kapanış etiketinden hemen önce yapıştırın.

Şimdi yapmanız gereken, Metrica’nın sitenizden veri toplaması için biraz zaman vermek. Kısa süre sonra ziyaretçi istatistikleriniz Metrica paneline akmaya başlıyor olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu