Grafik Tasarım

İyi Bir Mobil Site Nasıl Olmalı?

Mobil site ziyaretçileri fazlasıyla hedef odaklı. Mobil ziyaretçiler bir an önce ihtiyacı olan şeylere ulaşmak, bunu da günümüz modern trendlerine uygun olarak yapmak istiyorlar.

Malum, dünya mobile kayıyor. Kayıyor dediğim, şu an bile özellikle e-ticaret sitelerinde yüzde 80’lere varan mobil kullanım oranlarını görebiliyoruz. Birçok yerel ve uluslararası organizasyonda komik şekilde “bu yıl mobilin yılı olacak” gibi aşikar yorumları çokça duymaktayız.

Peki bir mobil siteyi iyi yapan faktörler neler? Tasarım ve işlev olarak mobil siteleri nasıl konumlandırmalıyız?

Bu konuyla ilgili Google tarafından bir araştırma yapıldı. ABD genelinde, toplamda 119 saatten fazla kullanım ile yapılan araştırmada, katılımcılara bazı anahtar görevleri yapmaları istenmiş. Bunu da farklı mobil cihazlarla gerçekleştirmişler. iOS ve Android kullanıcıları, kendi cihazlarından belli internet sitelerine yönlendirilmiş ve dönüşüm odaklı sipariş oluşturma, rezervasyon yapma gibi işlemleri yaparken, düşüncelerini sesli olarak dile getirmeleri istenmiş.

Bu çalışma sonucunda 5 kategoride gruplanmış toplamda 25 mobil site trendini ortaya çıkarmış.

Yazımızda bu araştırmaya göre iyi bir mobil sitenin, gerçek kullanıcılar tarafından nasıl olması gerektiği ile ilgili araştırma sonuçlarını paylaşacağım. Yazı 5 bölümden oluşuyor.

  1. Ana Sayfa ve Navigasyon
  2. Arama
  3. E-Ticaret ve Dönüşüm
  4. Bilgi Girişleri
  5. Kullanılabilirlik ve Düzen

Dilerseniz yukarıdaki kategori isimlerine tıklayarak doğrudan kategori içeriklerine de gidebilirsiniz.

Ana Sayfa ve Navigasyon

En büyük özeni ana sayfanıza ve kullanıcılarınıza ilgi duydukları içeriğe bir an önce ulaşmaları için çözümler üretmeye gösterin.

Call To Action’ları Öne Çıkarın ve Ortalayın

Birincil önceliği olmayan bağlantı ve içerikleri menülere saklayın yada sayfanın alt kısımların atın. En çok ihtiyaç duyulan içeriklere, ziyaretçilerin kolayca ulaşabilmesini sağlayın.

 

Menü İsimlerini Kısa ve İlgi Çekici Tutun

Mobil ziyaretçiler, aradıkları şeyleri bulmak için uzun uzun ekran kaydırma yapabilecek kadar sabırlı değil. Kullanılabilirliği bozmadan, menülerinizi mümkün olduğunca az ve öz tutun.

 

Ana Sayfaya Dönüş Kolay Olsun

Ziyaretçiler ekranın sol üst köşesindeki logonuza tıkladıkları zaman ana sayfanıza geri döneceklerini düşünürler. Eğer bunun olmadığını görürlerse sitenize ne kadar gıcık olduklarını tahmin bile edemezsiniz.

 

Kampanya ve Promosyonların İçeriğin Önüne Geçmesine İzin Vermeyin

Mobil ekranlar zaten olabildiğine küçük. Sayfalarınızı gezen, özellikle de ilk kez gelen ziyaretçilerinize uygulama indirme, üye olup kupon kazanma gibi tam sayfa popuplar açtığınızda bu ziyaretçilerin canını sıkabilir. Zaten bu alışkanlığa sahip sayfalar Google’ın mobil kullanılabilirlik testini de geçemiyorlar. Kampanya popupları kolayca kapatılabilmeli ve dikkat dağıtması engellenmelidir.

 

Arama

Mobil ziyaretçilerin aradıkları şeyleri hızlıca bulabilmelerini sağlayın.

Site İçi Aramayı Görünür Hale Getirin

Ziyaretçiler aradıkları şeyi bulmak için öncelikle arama yaparlar. Bu nedenle arama özelliği sayfalarınızda görecekleri ilk şey olmalı. Arama formunu bir menü altına kesinlikle saklamayın.

 

Site İçi Arama Sonuçlarının Alakalı Olduğundan Emin Olun

Ziyaretçiler aradıkları şeye ulaşmak için onlarca sayfa taramazlar, Google’da bile. Otomatik-tamamlama, imla-düzeltme ve ilgili arama önerme gibi özelliklerle arama formlarınızı zenginleştirin. Amerikayı yeniden keşfetmek yerine, Google Custom Search gibi araçları kullanabilirsiniz.

 

Arama Sonuçlarını Daraltmak İçin Filtreleme Özelliği Ekleyin

Bahsi geçen araştırmaya katılan katılımcılar, aradıkları şeyi bulmak için aramadan başka kategoriye girme, girdikleri kategoride de filtreleri kullanma yöntemine de yönelmişler. Genel olarak filtre sunmayan siteleri derhal terketmişler. Bu durumdan ötürü, arama sonuçlarının üzerine filtreler koymak tavsiye ediliyor.

 

E-Ticaret ve Dönüşüm

Müşteri hareketlerini ve alışkanlıklarını analiz edin; doğal şekilde dönüşüme yönlendirin.

Dönüşümden Önce Sayfa Gezinmelerine İzin Verin

Özellikle yeni ve tanıdık olmayan internet sitelerinde, site içeriğinin gezinebilmesi için üye kaydına zorunlu tutulması, ziyaretçileri sıkar ve güven sorunu yaşatır. Müşteri bilgisi toplamak ticaretiniz için vazgeçilmez olsa da, bunu çok erken safhalarda yapmak daha çok veri beklerken daha azına sebep olabilir.

 

Müşterilerinizin Misafir Olarak Alışveriş Yapabilmesini Sağlayın

E-Ticaret dönüşüm araştırmalarında, misafir olarak alışveriş yapılabilmesi, ziyaretçiler için uygun, basit, kolay ve hızlı bir yöntem olarak değerlendirilir. Aslına bakarsanız, üyelikli ve üyeliksiz alışveriş arasında veri toplanması anlamında hiçbir fark yok. E-Ticaret siteniz yine aynı verileri topluyor. Hem psikolojik, hem de kolaylık anlamında üyeliksiz alışveriş seçeneğini mutlaka sunun.

 

Alışverişi Başka Bir Cihazda Tamamlama İmkanı Sağlayın

Ziyaretçiler çoğu zaman hedef tamamlamayı farklı cihazlarda yapma ihtiyacı duyabilirler. En basitinden satın almayı düşündükleri ürünün fotoğraflarını daha geniş ekranlı bir cihazda görmek isteyebilirler yada şu an meşgul olup, alışverişi başka bir zaman yapma durumları olabilir. Bu tür müşterilere, ilgilendikleri ürünleri sosyal medyada paylaşma, kendilerine yada arkadaşlarına mail ile ürün bağlantısını gönderme butonları ile yardımcı olun. E-posta ile gönderimi, e-posta programlarına yönlendirerek değil, site içinde yapın ki, müşterinin dikkat dağılmasın.

 

Kayıtlı Bilgileri Kullanarak Alışverişi Hızlandırın

Kim kayıt olduğu sitede tekrar tekrar adını soyadını girmek ister ki? Özellikle kayıtlı üyelerinizin, doldurmaları gereken formlarda çok kullanılan bilgilerin otomatik olarak doldurulmuş olarak gelmesini sağlayın. Hatta farklı ödeme sistemleri entegre ederek, müşterinin kart bilgisi bile girmeden alışveriş yapabilmelerini sağlayın. Örneğin; Payu, Iyzico, Paypal gibi.

İşleri Kolaylaştırın

Arama, mail gönderme, uygulamalar arası geçiş yapma işlemleri için müşterinize yardımcı olun. Örneğin müşteriniz sizi aramak istiyorsa, numara çevirtmek yerine, doğrudan arama yapabileceği arama butonları koyun.

Bilgi Girişleri

Müşterilerinize kullanışlı formlar sunarak, kolay ve hızlı dönüşüm imkanları yaratın.

Kısayollar kullanın

Müşterileriniz formları doldururken “Enter” butonuna tıkladığında sonraki form alanına geçebilsin. Ne kadar az tık-dokunma, o kadar iyi.

En Basit Giriş Alanlarını Kullanın

Her adım için en uygun form alanlarını kullanın. Otomatik tamamlamanın, arayarak seçim yapmanın mümkün olduğu form alanları ziyaretçinin işini çok kolaylaştırır.

Tarih Seçimleri İçin Görsel Tarih Seçiciler Sunun

Başlangıç ve bitiş gibi tarih etiketlerini çok açık şekilde gösterin. Ziyaretçiniz takvim uygulamalarına gidip, tarih aralıklarını bulmak zorunda kalmamalı.

Form Hatalarını Gerçek Zamanlı Doğrulamalar Kullanarak Azaltın

Ziyaretçiniz e-posta adresini girerken hata yapabilir, yada şifre ve şifre doğrulama alanlarının aynı olması gerektiğini bildiği halde bir tuşa eksik basabilir. Bunu formu gönderdikten sonra değil, göndermeden önce gerçek zamanlı doğrulamalarla kontrol edin.

Kullanılabilirlik ve Düzen

Mobil kullanıcılarınızı deneyimlerini güzelleştirecek küçük hamlelerle şımartın.

Sitenizin Tamamını Mobil İçin Optimize Edin

Ziyaretçilerinizin kullandığı cihaz ve ekran ne olursa olsun, buna göre şekillenen responsive tasarımlar kullanın. Ziyaretçiniz tüm platform ve cihazlarda aynı internet sitesini görebilsin.

Ziyaretçileriniz Yakınlaştırma Yapmak Zorunda Kalmasın

Mobilde ziyaretçiler yatay değil dikey olarak gezinmeye alışkınlar. Geniş ve sabit boyutlu görüntülerden kaçının. CSS media sorguları kullanarak, farklı cihazlarda farklı ekranlar için görüntüyü ayarlayın. Sadece belli ekran boyutlarında doğru görüntü veren tasarımlar kullanmayın. Google Mobil Kullanılabilirlik testinde yatayda kaydırma yapılabilen siteler sınıfta kalmaktadır, bu da arama sonuçlarında düşmelerine sebep olmaktadır.

Ürün Görselleri Büyütülebilsin

E-Ticaret ziyaretçileri ilgilendikleri ürünlerin detaylı ve farklı açılardan fotoğraflarını görmek isterler. İki parmak hareketiyle yakınlaştırma yerine, üzerine tıklandığında genişleyen fotoğraflar görüntüleme seçeneği sunun.

 

Ziyaretçilerinizi Tek Bir Sekme İçerisinde Tutun

Call-To-Action butonlarınız yada linkleriniz, ziyaretçiye yeni sekmeler açmak zorunda bırakmasın. Tüm işlemler aynı ekran içerisinde tamamlanabilsin. Ziyaretçiyi site dışına gönderecek tüm bağlantılardan önceden haberdar edin.

Ziyaretçileri Masaüstü Versiyona Yönlendirmeyin

“Masaüstü Görünüm”, “Tüm Site” gibi bağlantılarla, ziyaretçiyi sitenin masaüstü versiyonuna yönlendirmeye yarayan bağlantıları kullanan siteler, mobil sitenin düzgün çalışmadığı gibi yorumlamalara neden olabilirler. Mobil siteyi, masaüstü sitede yapılabilecek herşeyi yapabilecekleri şekilde tasarlayın.

Kullanıcının Konumunu İstediğinizde Bunu Neden İstediğinizi Açık Olarak Belirtin

Ziyaretçiler konumlarını neden istedikleriniz konusunda her zaman şüphede kalırlar. Örneğin otel rezervasyonu yapan müşteriler, rezervasyon yaptıkları sitenin konumlarını alarak şu an bulundukları yere özel otel kampanyaları görmek istemezler. Önemli olan gidecekleri yerdeki otellerin rezervasyon imkanlarıdır. Bu nedenle lokasyon gereken işlerde lokasyon formunu varsayılan olarak boş bırakın. Bu formların yanına “Konumumu Bul” seçeneği ekleyebilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu