Dijital PazarlamaE-TicaretGrafik Tasarım

E-Ticaret Sitesinin Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

E-ticaret Web Sitesinin Tasarımı Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir? Nasıl Yapılır?

E-Ticaret’te Arayüz Tasarımının Önemi Nedir?

Ticaretin elektronik versiyonu olarak kabul ettiğimiz E-ticarette rakiplerinizden bir adım önde olmak elbette ki nihai hedefimiz. Peki bunun için nasıl bir yol izleyeceğiz?

Öncelikle bir alışveriş merkezinde olduğumuzu hayal edelim. Birçok mağazanın önünden geçiyoruz. Markaların her biri birbirinden farklı cıvıl cıvıl vitrinler, vitrin camına yapıştırılmış boy boy indirimler ile dikkatimizi çekmek için bütün hünerlerini sergiliyorlar. Buraya kadar her şey güzel. Şimdi fiziksel mağazamızdan uzaklaşıp E-ticaret sitemize geçelim. Alışveriş merkezi artık çok daha büyük. Tek bir kelime ile arayacağınız ürün ve seçeneklerle dolu sonsuz bir evren. Bu da demek oluyor ki kullanıcı sitenizi ziyaret ettiği andan itibaren bir yarıştasınız. Potansiyel müşteriniz tek bir tık ile mağazanızı terk edebilir, rakip firmanın vitrininde geziniyor olabilir. İşte bu süreçte vitrininiz olan sitenizin; sade, anlaşılır, güvenilir, özgün ve yaratıcı tasarımı ile farkını ortaya koymak durumundadır.

İlk olarak E-ticaret sitenizin hedef kitlesi kimdir, nelerden hoşlanır onu tespit etmek gerekir. Hedef kitle ve içeriğe uygun tasarım, rakip firmalar arasında cazip konuma gelmenizi sağlayacaktır.

Yapılan bir araştırmaya göre kullanıcıyı sitede kalmaya ikna etmek için 2.4 saniye gibi bir zamanınız var. Bu bağlamda düşünecek olursak sitede kullandığımız gerek renklere gerek fontlara kısacası E-ticaret sitemizin tasarımını oluşturan bütün ögelere çok büyük rol düşüyor.

En Uygun Font Nasıl Seçilir?

Metin, E-ticarette iletişim için en önemli noktalardan biridir ve markanızın imajı açısından doğru font seçimi en önemli kriterlerdendir. Seçtiğiniz font tasarımınızın neredeyse %95’ini oluşturur. Bu nedenle yazı stilinizin kendi içerisindeki tutarlılığı yani biçimi, karakter boyutu, satır aralığı, firmanızın güvenirliğini dahi büyük ölçüde etkileyecektir.

Okunması güç kötü bir font kullanımı müşteri açısından dikkat dağıtıcı olabilir. Bu da müşterinin siteden ayrılmasına neden olabilir.

“Karmaşık, süslü veya belirsiz tasarım, kendini imha edecek bir mekanizma içerir.”

Paul RAND

“Çünkü temiz bir tipografi içeriği onurlandırır.”

İkon Nedir? Tasarımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

İkon kullanımı tasarımı dikkat çekici ve görsel açıdan estetik bir hale getirmektedir. Tasarımda anlamını kalıcı hale getirmek istediğiniz noktalarda ikon kullanmak, kullanıcının sitenizde gezinirken ferah bir görsellik ile buluşmasını sağlayacaktır.

Kullandığınız görselin sözel olarak uyumsuzluğu kullanıcı açısından olumsuz bir etki bırakacak ve anlam bütünlüğünün yok olmasına neden olacaktır. Bu nedenle yerli yersiz ve yanlış ikon kullanımı da kafa karışıklığına yol açarak kullanıcının siteden ayrılmasına sebep olacaktır.

“Bir logo, niteliğini anlamından değil, anlamını temsil ettiği şeyin niteliğinden alır.”

Paul RAND

Mobil uyumluluk Nedir?

E-ticarette mobil internet kullanımının artmasıyla birlikte mobil uyumluluk olmazsa olmaz bir nitelik kazanmıştır. Hatta sitenize gelen trafiğin büyük bir kısmının mobil cihazlar üzerinden olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle e-ticaret sitenizin tüm cihazlar ile uyumlu olması web sitenizin prestijini ve vizyonunu sergilemiş olacaktır.

E-ticaret siteniz her platformda kusursuz bir şekilde uyumlu açılmıyorsa potansiyel müşterinizin sitenizi terk etmesi kaçınılmazdır.

Yönlendirmeler Nasıl Yapılmalıdır?

Tasarımınız kolay ve anlaşılabilir olmalı, bir bütün oluşturmalı ve gereksiz ayrıntılardan arınmış olmalıdır. Kullanıcının kendini bir labirentte kaybolmuş gibi hissetmemesi için yönlendirmeleriniz olabildiğince basit ve anlaşılabilir olması gerekmektedir. Böylece kullanıcı kendini rahat hissedecek ve aradığı ürün veya hizmete ulaşmak için gereksiz çaba sarf etmekten kurtulacaktır.

Özellikle ödeme sayfasında, kullanıcının işlemini kolayca tamamlaması açısından büyük öneme sahip olan yönlendirmeler sizi rakiplerinizden ayıran olumlu bir çizgi olacaktır.

“Basitleştirin. İyi bir tasarımın gücü basitliğindedir.”

Barbara KUHR

Sitede Renk Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Renkler profesyonel bir e-ticaret tasarımının en önemli unsurlarındandır. Duyguları uyandırmada önemli bir yere sahip olması nedeniyle renk seçiminin, hedef kitlenin tercihine ve vermek istediğiniz mesaja göre belirlenmesi gerekir.

Tasarımda hayati rol oynayan renk seçiminde hedef kitle ve sektör ile uyumluluk rakip markalar arasında adeta parlamanızı sağlayacaktır. Renk seçiminiz markanızın bilinirliğini arttırıp, akılda kalıcı olmasını sağlayacaktır.

Doğru renk seçimi tasarımızın büyük bir bölümünü oluşturarak, markanızın kalitesini arttırabileceği gibi yanlış renk seçimi ile olumsuz tepkiler almanız kaçınılmaz olacaktır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu