Dijital PazarlamaE-TicaretSEO

Amazon’un SEO ve SEA Bağı Nasıl İşler?

Amazon Optimizasyonlarının İşleyiş Şekli!

Yıllar geçtikçe, Amazon 1. Satış platformu ve ürün arama motoru haline geldi. Almanya’da 1. sırada olan Amazon artık Türkiye’de de en başarılı e-ticaret siteleri arasında yerini alacaktır. Bu nedenle, tüccarların Amazon’da çevrimiçi olarak bulunması şart.

 

 

Amazon SEO ile Satışlarınızı Arttırın!

Amazon SEO aynı zamanda arama motoru optimizasyonu demektir, burada Amazon kuralları (Google kuralları değil) önemlidir. Ancak bir özellikleri ortaktır, Amazon SEO’da bir sıralamayı iyileştirmek için tüm önlemleri içerir.

 

Her ürün sorgusunun arka planında Amazon arama motoru A9 bulunmaktadır. Bu, bir arama sorgusu girildikten sonra ürün sonuçları dizisi vermektedir. Amazonu bu durumda ilgilendiren en iyi cevap değil, mümkün olduğunca çok satış yapmaktır! Ürün sonuçları, en yüksek satış olasılığına sahip olan ürünün en üstte yer almasıyla listelenir. Bu amaç Amazon için kendisi alıcı veya satıcı olduğu için özellikle mantıklıdır. Bu bakımdan Amazon her satışta kazanıyor. Buna göre satın alma olasılığı sıralama için çok önemlidir. Amazon’daki sıralama faktörleri iki boyuta ayrılmıştır: alaka ve performans faktörü.

 

Amazon Performans Faktörü nedir?

Bir ürünün performansı esas olarak ürünün fiyatına dayanır. Ürün fiyatı rekabet ile aynı aralıkta ise satış şansını arttırır. Sonuç olarak, rekabetçi fiyatlandırma nakliye ve ek maliyetlerin dahil edilmesini gerektirir. Bu nedenle, gönderim bedeli olmayan ürünler, gönderim bedeli olan ürünlerden daha yüksek sıralamaya eğilimlidir.

Performans için bir başka önemli nokta, teslimat süresidir. Uzun bir teslimat süresi görüntüleniyorsa veya ürün stokta yoksa birçok potansiyel alıcı ürünü satın almaz.

Bir tüccar sorunsuz teslimatı garanti edemiyorsa Amazon, ücreti karşılığında kendi lojistik hizmetini sunuyor ve FBA servisini kullananları daha iyi sıralamalarla ödüllendiriyor.

Performansa katılan bir diğer faktör de, olumlu ürün veya tedarikçi puanları açısından müşteri ve bayi arasındaki ilişkidir. Bu yüzden, müşterilerden çok iyi yorumlar almayı hedeflerseniz en çok satanlar derecesine girebilirsiniz. Müşterilerin yorumları belirli bir ürünün sıklıkla satın alındığını ve kaliteli olduğunu belirtir. Ayrıca, ürününüze özel “en çok satanlar” rozeti alabilirsiniz. Amazonda satışlarınızı bu şekilde arttırmış olursunuz.

 

Amazon Alaka Faktörü Nedir?

Bu faktörde, aşağıdaki soruya verilen cevap ön plandadır:
“Müşteri hangi ürünleri bulmak istiyor?”
Bu soruyu mümkün olan en iyi şekilde cevaplamak için Amazon aşağıdaki notları dikkate alır:

    • Başlık
    • Anahtar Kelimeler
    • Görseller
    • Ürün Açıklaması

Arama alaka düzeyinin ağırlığı, başlık ile başlar ve ürün açıklamasında durur. Bununla birlikte, ürün profili özenle korunmalı ve yüksek kaliteli ürün verileri içermelidir.

Alaka düzeyini artırmak için anahtar kelime araştırması yapmak mantıklıdır. Aramanın sonunda, öncelik sırasına göre sıralanması gereken bir arama terimleri listesi vardır. Bu dizilere göre, anahtar kelimeleri ürün profilinde oluşturmalısınız. En önemli anahtar kelime, başlıkta ilk kelime olarak belirtilir.

Ancak içeriğin sadece Amazon sıralamasında büyük bir rol oynamadığı gibi, fotoğraflar da iyi bir konumlandırmaya katkıda bulunuyor. Buradaki kural, ürün başına en az 4 yüksek çözünürlüklü görüntünün muhafaza edilmesi gerektiğidir. Amazon’un büyük görüntüler için otomatik yakınlaştırma işlevini açtığını bilmekte güzel. Bu size daha olumlu bir kullanıcı deneyimi sunar.

Son olarak, Amazon Satıcı Merkezlerinde anahtar kelimeleri depolamak için seçeneğiniz vardır. Bunlar müşteriler tarafından görülmez, ancak Amazon’un arama algoritmasında bir rol oynarlar.

 

Amazon SEA ile reklam verin

Google gibi, Amazon da reklam yayınlama yeteneğine sahiptir. Amazon SEA veya Amazon Ad ücretlidir. Amazon’da üç format vardır:

1) Sponsorlu Ürünler (Sponsored Products (SP))

Bu tür reklam biçimi, organik arama sonuçlarına göre çok göze batmayan ve ayırt edilmeyenlerdir. Bu biçim çok belirsiz olduğundan, müşterilerin TO değeri çok yüksektir. Bu Reklam bir görselden ve kısa bir metin pasajından oluşur. SP’ler organik ürün sonuçlarının üstünde veya altında bulunabilir. Ne zaman kullanılacağı anahtar kelimelere bağlıdır. Satıcı, Amazon Center’daki anahtar kelimeyi ve tıklama için ödemek istediği fiyatı belirler. SP formatı, organik olarak hala sıralamanın arasında bulunan ve ileriye doğru bir “itme” ye ihtiyaç duyan ürünler için özellikle uygundur.  

 

2) Ürün Görüntülü Reklamları (Product Display Ads (PDA))

Ürün görüntülü reklamlarında (PDA), ilgi alanlarına veya ürünlere göre reklam belirlenir. PDA’lar farklı alanlarda konumlandırılabilir.  Genellikle PDA’larin ekranın sağ kenarında bir detay sayfasında görebilirsiniz. PDA‘lar sayesinde, belirli bir arama amacına sahip olmayan müşterilere ulaşılabilir. Normal kullanıcı davranışlarından alınır ve satın almaya yönlendirir.

 

3) Başlık Arama Reklamları (Headline Search Ads (HSA))

Başlık Arama Reklamlarında müşteri açıkça reklamla ilgili olduğunu anlar. Sayfanın tüm genişliği boyunca en üstte çalışan banner’lar halinde HSA’yı görüyorsunuz. Bununla birlikte, başlık arama reklamlarını yalnızca üreticiler rezerve ettirebilir. Reklam veren, banner’ın Amazon evreninde hangi açılış sayfasını bağlayacağına serbestçe karar verebilir. Ürün sayfası veya genel bakış sayfası, olabilecek seçenekler tamamen tedarikçiye bağlıdır.
Çoğu zaman, üreticiler satışları artırmak için HSA’yı kullanıyor. Ek olarak, logo ekleme yeteneği marka bilinirliğini artıracaktır.

 

Daha Önemli Olan Hangisidir?  SEO mu SEA mı?

İkisi arasında seçim yapmak oldukça zordur. En iyi Amazon stratejisi her iki öğeden oluşur. Amazon SEO, iyi bir organik sıralama almak ve temelleri atmak için kullanılır. Bu, Amazon SEA ile birlikte görünürlük ve dönüşümleri artırmaya da yardımcı olur. Günün sonunda hedefe tam olarak ulaşmış oluruz ; Daha fazla satış!

 

Sonuç:

İyi bir sıralama ve iyi satış rakamları için, hem Amazon SEO hem de SEA’nın bir sinerjisi gereklidir. İkisinin birlikte iyi bir performans göstermeleri ve rakiplerle rekabet edebilmeleri için Amazon hesabında düzenli ayarlamalar ve kontroller yapılmalıdır. Çünkü rekabet uyumaz ve Amazon optimizasyonu kuralına göre oynayan kazanır!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu