E-Ticaret

E-ticaret Stratejinizin Durumunu Bulmanızı Sağlayacak 7 Gösterge

E-Ticaret Stratejinizde Hangi Aşamadanız ?

Yeni yıl geldi ve e-ticaret stratejileri yeniden gözden geçirilme aşamasında. Perakende sektöründe her geçen gün biraz daha zorlu bir biçimde ilerlemektedir. Geçtiğimiz yıllara ait raporlar bunu desteklemektedir. Müşteriler artık daha fazla araştırma yapmaktadır. Onlara sunulan ürünlerin onları teşvik edici nitelikte olması artık şarttır. Markanızı ön plana çıkartmak için farklı cihazlar ve araçlar kullanmanız gerekmektedir. Tüm bu koşuşturmalara insanın enerjisi yetmemekte ve kısa sürede bir bitkinlik oluşmaktadır.

Her ne kadar bu yıl sizin için çok başarılı geçmiş olsa bile işletmeniz değişim göstermekte olabilir. İşletmeniz değişim göstermese bile organizasyonunuz içerisinde e-ticaretin rolü değişim göstermeye başlamış olabilir. Yaşanabilecek olası düşüşlere bir yanıt vermek için çaba gösterirken ayağınızın altındaki kumlar kaymaya başlayabilir. Yapmanız gerekeni yapıyor olabilirsiniz ve geldiğiniz noktaya ulaşmak için çok çaba sarf ediyor olabilirsiniz. Artık yeni yıla çok az bir süre kaldı ve bu yıl yapmış olduğunuz hatalardan uzaklaşmanız gerektiğini kabul etmelisiniz. Yeni yıla yenilenmiş bir biçimde en uygun stratejiyle girmelisiniz. Eğer e-ticaret işletmeniz aşağıdaki belirtilerden herhangi birisine sahipse artık stratejinizi değiştirme vakti gelmiş demektir:

Rekabet ortamınız değişmiş olabilir.

Durgunluk veya düşüş e-ticaret anlamında size yenilikçi fikirlerle uğraşma fırsatı sunar. Ancak bunlar aynı zamanda pek çok perakendeci için devir etme veya konsolide etme gibi evrelere giriş anlamına gelmektedir. Büyük olanların bazıları daha büyük hale gelmiş ve yeni kategorilere hitap etmeye başlamış olabilir. Kiminle veya kimlerle rekabet ettiğinizi bilebilmek için rekabet listenizi güncellemeniz gerekmektedir.

Ekibinizi küçültmüş olabilirsiniz.

Bu yıl içerisinde ekibinizi yıpranma ve işten çıkarmalardan ötürü birazcık budamış olabilirsiniz. Bu tip durumlarda genel olarak ekip küçülürken yapılması gereken iş sayısı aynı kalır veya daha fazla artış gösterir. Önceliklerinizi, rollerinizi ve süreçlerinizi tekrar gözden geçirmediyseniz artık bunu gerçekleştirmelisiniz. Yeni kaynak yapısı oluşturmalı ve verimli bir biçimde işleyiş göstermenin yeni yollarını keşfetmeye çalışmalısınız.

Sitenin yeniden tasarlanma gerekliliğini ertelemiş olabilirsiniz.

E-ticaret siteleri hızlı bir biçimde artış göstermektedir. Birçok perakendeci sitelerini güncellemeye çalışmaktadır. Sonuç olarak e-ticaret sektörü gittikçe daha kalabalık ve karmaşık hale gelmektedir. Firmanızı daha yenilikçi hale dönüştürmeli ve müşterilerin beklentilerini karşılamalısınız. Müşterilerin sitede elde edecekleri deneyimi eşsiz bir hale dönüştürmelisiniz.

Çoklu kanal girişimleri artış göstererek daha önemli hale gelmiş olabilir.

Bu yıl içerisinde hem çevrimdışı hem çevrimiçi satış yapma konusunda uğraşlar göstermiş olabilirsiniz. Artık organizasyon içerisinde çevrimiçi kanalın amaçlarını gözden geçirmeye çalışmalı ve geliştirmelisiniz. Çevrimiçi kanalın amacı doğrudan satışlar elde etmek olabileceği gibi kanallar arası entegre bir deneyim sunmak da olabilir. Bunu açık bir biçimde belirlemeli ve başarılı olmak için çaba göstermelisiniz.

Mobil artık bir opsiyon değil varsayılan özelliktir.

Bir mobil ticaret sitesi, uygulaması veya mobil pazarlama girişimi başlatmış durumdaysanız işletmeniz içerisinde mobilin stratejin rolünü açık bir biçimde belirlemelisiniz. Mobil için gerekli kaynaklara yatırım yapmalı ve göz alıcı dijital dokunuşları gerçekleştirmeye çalışmalısınız. Firmanızın mobile hazır hale gelebilmesi için ihtiyaçların öncelikler göz önünde bulundurularak belirlenmesi gerekmektedir.

Pazarlamanın merkezinde artık sosyal pazarlama ve sosyal ticaret yer almaktadır.

Artık büyük bir başarı hikayesi gibi anlatmaya gerek yok. Sosyal pazarlama ticaretin merkezinde yer almaktadır. Müşterileriniz ile kuracağınız diyaloglar artık daha ileri seviyede olacaktır. Müşterileri dinlemek için yeterli kaynağınızın olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sosyal anlamda sizi başarıya ulaştıracak tüm verileri baştan sona gözden geçirmeli ve diyaloglarınızı çok daha güçlü hale dönüştürmelisiniz.

Globalleşme zamanı gelmiş olabilir.

Yerel anlamda çok başarı bir şirket olabilirsiniz ama dünya sadece bulunduğunuz konumdan ibaret değildir. Global alana açılmak istiyorsanız karşınıza birbirinden farklı zorluklar çıkacaktır. Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için bir yol haritasına sahip olup olmadığınızı gözden geçirmelisiniz. Yeni pazarlarda neler yapacağınızı ve elinizdeki stratejilerin bu pazarlarda etkin olup olmayacağını düşünmeye başlamalısınız.

E-ticaret işletmeniz gün geçtikçe daha büyük ve kapsamlı bir hale dönüşebilir. Organizasyonunuz için elde etmek istediğiniz her ne ise e-ticaret işletmeniz bunları sunabilecek seviyeye gelmiş olabilir. Ancak bugüne kadar başarılı olmuş olan e-ticaret girişiminizin yeni yılda da başarılı olabilmesi için güçlü dokunuşlarla ayakta tutmalısınız. E-ticaret alanında her şey hızlı bir biçimde değişim göstermektedir. Ekibinizde yer alan herkes bunun bilincinde olmalıdır. Gerçekçi yaklaşımlarla kaynaklarınızı gözden geçirip karşılaşacağınız zorlukların üstesinden gelebilmeniz için daha iyi, daha odaklanılmış ve daha yenilikçi bir stratejik plan oluşturmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu