Dijital Pazarlama

İçerik Stratejisi Nasıl Oluşturulur? Nasıl Oluşturulmaz?

İçerik stratejisi oluştururken genel itibariyle; trendler, sezonluk aramalar ve devamlı aramalar olarak 3 farklı kriter üzerinden ilerliyoruz. Bu 3 kriter üzerinden ilerlerken yapılan içerik stratejisi birbirinden farklılık gösteriyor. Genel hatları ile içerik stratejisini nasıl oluşturmalıyız ve 3 ayrı kriterden nasıl faydalanabiliriz?

Temel adımlarımız, araştırma / analiz, oluşturma ve kontrol olacak.

İçerik Stratejisi Oluşturma

Araştırma ve Analiz

Araştırma aşaması da 4 aşamalı olarak ilerliyor, hedef kitle analizi, içerik araştırması, anahtar kelime araştırması ve rakip analizi oluyor.

Hedef Kitle Analizi

İçerik stratejisi oluştururken yapılan hedef kitle analizi Google ADS ve sosyal medya reklamlarında yapılan hedef kitle analizi ile %90 aynıdır. Hedef kitlenizin ilgi alanlarını keşfederek, içerik üretmelisiniz.

Örneğin giyim üzerine bir e-ticaret sitesinin içerik stratejisini oluşturuyorsanız, “yazlık kombinler, kışlık kombinler, sevgililer gününde ne giyilir?” gibi konular tam olarak hedef kitlenizin ilgi alanına uygun olacaktır.

Hedef kitleniz ne okuyor? Hangi sitelerden bilgi alıyor? gibi soruları da cevaplayarak içeriklerinizi bulma konusunda sıkıntı yaşamazsınız.   

İçerik Araştırması

Hedef kitle analizini başarılı bir şekilde yaptıysanız, içerik araştırması için elinizde birçok web sitesi ve konu bulunuyor demektir. Temel konuları biliyor ve içerik kategorilerinizi belirlediyseniz artık içerik araştırmasına gidebilirsiniz.

İçerik araştırması yaparken, büyük otoriteye sahip sitelerde hedef kitlenizin okuduğu içerikl türlerini tercih edebilirsiniz.

Not: Yalnızca konu seçimi için değil biçim seçimi için de içerik araştırması elzemdir. Hedef kitleniz kısa içeriklerden hoşlanıyor ise ise siz de kısa içerikler oluşturmalısınız. Eğer uzun, bilgi verici ve videolu içeriklerden hoşlanan bir hedef kitleniz var ise içerik araştırmanızı da bu yönde yapmalısınız.

Anahtar Kelime Araştırması

Üreteceğiniz içeriğin konusunu bulduysanız anahtar kelime araştırmasına geçebilirsiniz. Araştırma yaparken mutlaka Ubersuggest ya da Keyword Planner gibi araçlar kullanmanızı öneriyoruz. İçeriğinizde geçecek LSI kelimeleri de keşfederek yazacağınız içeriği genişletebilirsiniz.

Öneri: Google’ın ilgili aramalar bölümüne bir göz atmalısınız!

Rakip Analizi

Sizin üreteceğiniz içerikleri üreten blog sayfaları veya markaları mutlaka incelemelisiniz. Sonuçta rekabet, kaliteyi doğurur. Rekabet edecek düzeyde kaliteli içerikler oluşturarak onların önüne çıkmayı hedefleyin.

Trendler

Genel olarak haber sitelerinin tercih ettiği bu strateji günlük trend olan konular üzerinden içerikler üreterek günlük trafik sağlar. Uzun vadeli bir çalışma değildir. Google News kaydı olan web sitelerinin trafiğinin %80’i bu şekilde sağlanmaktadır.

Tabi trendlere uygun içerikleri e-ticaret markalar da üretebilir. Sosyal medyada akım sayılabilecek haline gelen bazı Tictoc videolarına benzer video içerikler üreterek sosyal medyada hedef kitlenizin size olan ilgisini arttırabilirsiniz. Bu tarz trendleri yakalayabilmek için sosyal medya uzmanı bulundurmanız da şart tabii ki.

Sezonluk Aramalar

Sezonluk aramalar, mevsimler, siyasi seçimler, büyük olaylar ya da indirim dönemleri birçok farklı konuları içerir. Belli bir dönem yükselişe geçer ve sonrasında tekrar duraksar. Sezonluk olarak aranma hacmine sahip olan içerikleri keşfetmek için Google Trends aracını kullanabilirsiniz.

Devamlı Aramalar

Yılın her günü aranan kelimeler ve konulara yönelik yapılan çalışmalar en önemlisidir. 365 gün boyunca neredeyse her gün aranan ve sektörünüz ile tam alakalı konuları keşfederek en kaliteli içeriklerinizi bu yönde oluşturmalısınız.

İçerik Stratejisi Oluştururken En Sık Yapılan 5 Hata

Bir firmanın, markanın ya da blog sayfasının içerik stratejisine ihtiyacı mutlaka vardır. Düzenli içerik üretmek hem Google tarafından hem de kullanıcılarınız tarafından sevilmenizi sağlar. Peki kaş yapayım derken göz çıkaran içerik stratejilerine ne zaman son vereceğiz? O zaman içerik stratejisi oluştururken en sık yapılan hataları görelim;

1- Sıradan İçerikler Üretmek

Sektörünüze ait sıradan, markanıza ve okuyana değer katmayacak içerikler üretmek en sık yapılan hatadır. Çoğu firma içerik üretirken bu hatayı yapar ve bir yerden sonra içerik pazarlama konusunda yanılgıya düşer. Doğrudan reklam vermenin daha avantajlı olduğunu düşünür. Halbuki ilgi çekici ve marjinal bir içerik ile bir aylık reklam bütçesinin getirmediği avantajı sağlayabilirsiniz.

Öneri: Farklı olun, fark yaratan içerikler üretin!

2- SEO Odaklı İçerikler Üretmek

Sadece Google’ı düşünerek yazılan yazılar, kahve tepsisini taşırken sürekli kahve tepsisine bakmak gibi bir şey, halbuki SEO odaklı yazmak için içerik yazarınızı bunaltmazsanız daha faydalı içerikler üreterek başarılı olabilirsiniz. Aşırı kelime yoğunluğu ve LSI tekniğine uyacak diyerek anlamsız başlıklarla dolu yazıları kullanıcılar beğenmiyor, bilginize!

Öneri: Özgün olun ve içerik üretirken özgür olun!

3- Düşük Kaliteli İçerik Üretmek

Konusunda uzman olmayan birine yazdırılan kısa ve kalitesiz içerikler uzun vadede kesinlikle başarılı olmaz. Bu sebeple içerik yazarının konuya hakim olması bu konuda büyük farklılık yaratıyor.

Örneğin bir estetik uzmanının kendi hazırladığı uzun ve detaylı “Burun Estetiği” içeriğini kral SEO uzmanı gelse sıralamasından edemez.

Aynı zamanda uzman kişi tarafından yazılan içerik, okuyucu tarafından da artı bir değer kazanıyor.

4- Hedef Kitle Analizi Yapılmayan İçerikler Üretmek

İçerik üretirken en çok dikkat edilmesi gereken unsurlardan bir tanesi de budur. Hedef kitle analizi yapılmadan içerik üretirseniz web sitenize doğru kitleyi getiremezsiniz. Bu da yanlış pazarlama stratejisi demektir. Nasıl ki Google ADS’te reklam verirken hedef kitle belirliyorsanız, aynı hedef kitlenin ilgileneceği içerikler üretmelisiniz.

5- Üretilen İçeriğin KPI’larını Takip Etmemek!

Pek çok içerik üreticisinin dikkat ettiği konu, yeni içerik üretmektir. Halbuki daha önceden üretilen ve beklenen performansı karşılamayan içeriklerin de doğru KPI’larla kontrol edilip, hedefine ulaştırması sağlanmalı.

Hatta mümkün ise yapılan güncellemenin ardından içerikler reklam ile desteklenmeli. İyileştirilen içerikler üzerinden reklam vererek, sitenizdeki okuyucuları analiz edebilirsiniz. Böylelikle doğru bir iyileştirme mi yapıldı yoksa boşa mı çabaladık sorusunun cevabını net bir şekilde alabilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu