SEO

SEO İçerik Yönetimi: Görünürlüğünüzü Nasıl Artırabilirsiniz?

Önemsiz Sayfalardan Kurtulun!

 

”Fazlası her zaman daha iyidir.” terimi uzun süre içerik alanında geçerli olmaktan çıkmıştır. Aksine, SEO uzmanları, ince veya yinelenen içerik sayfalarını dizinden kaldırmayı önerir. Ne yazık ki, pek çok şirket bu adımı atmıyor. Örnek olarak Pinterest’in başarı hikâyesini almalısınız.

2015 yılında, Pinterest.com da indeks alan yaklaşık 3 milyar sayfa vardı. İçerik alanında önemli temizlik çalışmaları yapıldıktan sonra, endekslenebilir sayfalar Nisan 2017’ye kadar 77 milyonun altına düştü. Bu da 518% oranında artan görünürlüğe yansımıştır.

Bu İçerik Stratejisi Kim İçin Uygundur?

Önemsiz sayfaların bu şekilde silinmesi, özellikle içeriğin kontrol edilemediği geniş web sitelerine yardımcı olur. İçeriğin azaltılması SEO potansiyeline bir şans verir ve önemli sayfaların arama sonuçlarında yer almasına yardımcı olur. Küçük web sitelerinde, tüm sayfalar analiz edilmeli ve kontrol edilmelidir, önemli olup olmadığı ve değer sağlayıp sağlamadığına dair karar verilmelidir. Örneğin ilk temas noktası mesajların ve kayıtların güncel olduğu bloglar veya basın portallarıdır. Genel olarak, içerik yönetim sürecindeki kendi içeriğinizin alaka düzeyi ve güncelliğine her zaman göz atmanız önemlidir. Böylece erken SEO önemlerini tanıyabilir ve gerçekleştirebilirsiniz.

İçerik Azaltmada Nasıl İlerleyebilirsiniz?

İçerik yönetimi sürecinde klasik olarak 4 aşama vardır. Bunların arasında en önemli başarı faktörlerinden biri kullanıcı niyetidir. Kullanıcı niyeti, başarılı olmak için, kendinize her zaman soru sormanız gerektiğidir:

  • Bir kullanıcı hangi amaçla Google’da bir şey arar?
  • Kullanıcılarımı nasıl tatmin edebilirim?
  • Web sitemi olumsuz sinyallerden nasıl kurtarabilirim?

Bu soruları cevaplamak için SEO içerik yönetiminin bu dört aşamasını takip etmenizi tavsiye ederiz.

  1. Aşama: Taramayı ve İndekslemeyi Yönetin

İlk aşama, web sitesinin “içerik cesetlerini” kaldırmayı içerir. Böylelikle, ince ve yinelenen içerik sayfalarını silerek veya Noindex olarak belirleyerek temizleyebilirsiniz. Dolayısıyla, tarayıcı bütçesinin, Google’ın kaynak nedenleriyle yalnızca her bir sayfaya belirli bir bütçe sınırlamasına izin vermesinin bir sonucu olarak daha etkin bir şekilde kullanılabilmesi sağlanmıştır.

Değeri olmayan, önemsiz sayfaları nasıl tanıyorsunuz? Bu konuda Google Analyticsi kullanabilirsiniz. Burada, belirli bir süre içinde trafik sağlamayan siteleri arayabilirsiniz. Öte yandan, Google Search Console’da da bu işlemi yapabilir, yinelenen içeriğin olup olmadığını ve nerede olduğunu görebilirsiniz. Birden çok sıralı URL’leri olan anahtar kelimeleri arayın. İçerik temizlemenin en uygun sonucu, değerli içeriklerdir. Bunlar, kullanıcı ve tarayıcıların alt sayfalara kolayca ulaşabilecekleri şekilde bağlanmalıdır.

2.Aşama: İçerik alaka düzeyinin araştırılması

Bu aşamada, mevcut içeriği uygunluk açısından kontrol edersiniz. Bunun için anahtar kelime sıralamasının olduğu durumunu belirler ve ondan istenen olması gereken durumu geliştirilir. Bu durumda aşağıdaki soruları cevaplamak önemlidir:

  • Hangi anahtar Kelime A sayfasına bağlıdır?
  • A sayfası hangi anahtar kelime ile sıralanmalıdır?
  • Neden B sayfasında B yerine A anahtar kelimesi vardır?

Genellikle olduğu ve olması gerekenin birbirinden çok uzak olduğu belirlenir ve her sayfanın alaka düzeyini bilmek şarttır.

  1. Aşama: Mevcut İçeriği Optimize Etme

Bir sayfanın olduğu ve olması gerekeni eşleşmezse, sayfa güncelleme ve optimizasyon sürecine girer. Bu süreçte, sadece içeriği optimize etmekle kalmaz, aynı zamanda bağlantıları da düzenlersiniz. Yanlış bir anahtar kelime için bir sayfa artıyorsa, içeriği doğru anahtar kelime sıralamasını alma şansına sahip olacak şekilde iyileştirmeniz gerekir. Ayrıca, iç bağlantıda bağlantı metinlerini tekrar kontrol etmelisiniz. En iyi durumda, aynı çapa metinleri aynı sayfaya bağlanır. Farklı Çapa metinleri yalnızca kullanıcıyı değil, aynı zamanda Google’ı da şaşkına çevirir. Aynı bağlantı metinleri farklı alt sayfalara işaret ediyorsa, bu sayfalardan hangisinin ilgili anahtar kelime için en önemli olduğu açık değildir.

Bu aşamanın sonunda amaç, web sitelerinin olması gereken konseptine olabildiğince yakın olmalıdır.

  1. Aşama: Yeni içerik oluştur

Yeni içerik oluşturma aşaması dört aşamanın en basitidir. Burada, mevcut içeriğe sahip olmayan belirli anahtar kelimeler için yeni içerik oluşturmak gerekiyor. İçerik üretiminde, kullanıcı niyeti her zaman odak noktası olmalıdır. Bir ürün veya mağaza sayfasına açılış sayfası olarak ihtiyacınız olan işlemsel anahtar kelimelerdir. Resmi olmayan anahtar kelimeler için, sözlükler veya bloglar daha iyi bir seçenektir.

İçerik Optimizasyon Sürecinde Başka Nelere Dikkat Edilmelidir?

Özellikle içeriğin azaltıldığı ilk aşamada, sıralamayı kaybetmemeye dikkat etmek önemlidir. İçerik optimizasyonu ve tasarım aşamasında, anahtar kelimeleri günlük olarak kontrol etmek önemlidir. Bu amaçla, SEO araçları, anahtar kelimelerin günlük olarak depolandığı ve tarandığı yerlerde kullanılabilir. İlgili sayfa karşılık gelen anahtar kelimeyle eşleşiyorsa hedefe ulaşılır.

Sonuç:

İçeriği temizleme ve optimize etme, bir web sitesini daha görünür hale getirebilir. Peki bunun nedeni nedir? Google, kullanıcılara değerli ve faydalı içerikler sunan web sitelerini ödüllendirir. Ne yazık ki, çoğu zaman önemsiz ve kötü bağlantılı siteler önemli web sitelerini “gizliyor” bu yüzden ne Google ne de kullanıcı aynı şeyi bulamıyor. İçeriği optimize edilmiş ve iyi bağlanmış içerikle birlikte temizlemek, bir web sitesini görünürlük açısından yüksek güvenirlikli sağlam içerikleri olan bir site  haline getirebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu