Dijital Pazarlama

Featured Snippet ile Sıfırıncı Sıraya Yerleşin!

Google, neredeyse her duyurusunda kullanıcılara kaliteli web deneyimi sunmanın altını çiziyor. Kullanıcıların, aradığı sorguları kısa sürede ve kaliteli bilgilerle bulmasını amaçlayan Google, Featured Snippet’lerle bunu başarmış durumda. Web site sahipleri, Featured Snippet sayesinde görünürlüğünü ve trafiğini arttırabiliyor.

Gelin, Featured Snippet’leri nasıl kullanabileceğinize göz atalım!

Featured Snippet Nedir?

Featured-snippet-nedir-turleri-nelerdir

Featured Snippet, kullanıcıların herhangi bir sorgusunda en üst sırada yer alan paragraf, liste ve tabloların tamamını ifade eder. Sıfırıncı sıra veya Position zero olarak da bilinen Featured Snippet, diğer arama sonuçlarından daha farklı bir görünüme sahiptir. Bu da web sitelerin görünürlüğünü, tıklama oranını ve bilinirliğini doğrudan etkileyecektir.

Arama sorgularının %21’i Featured Snippet içerirken her geçen gün bu oran artıyor. Peki, bu durumu nasıl lehinize çevirebilirsiniz? Web sitenizin standart bir ilerlemeye sahip olduğunu düşünelim, dolayısıyla birinci sıraya yerleşmek için yoğun bir çaba göstermeli ve bütçe ayırmalısınız. Google Featured Snippet ise sadece doğru teknikleri kullanarak sıfırıncı sırada yer almanızı sağlayan özel bir optimizasyondur.

Featured Snippet Türleri Nelerdir?

Featured Snippet türleri metin, tablo, video, sıralama ve listelerdir. Her bir Featured Snippet türü, farklı arama sorgularında ön plana çıkmanızı sağlar. Örneğin, ‘nedir, nerede, nasıl’ vb. soru kelimelerini içeren aramalarda genellikle metin snippetleri ön plana çıkacaktır. Aynı zamanda sıralama snippet’leri adım adım yapılması gereken tarifleri (yemek, onarım vb.) içerir.

SemRush tarafından yapılan bir araştırmaya göre; Featured Snippet’lerin %70’i paragraf, %19,1’i listeler, %6,3’ü tablolar ve %4,6’sı videolardır. Metin snippet’leri ortalama 40 kelime içerirken listeler ortalama 6 maddeye sahiptir.

Peki, sitenizi öne çıkan Snippet olarak eklemeniz mümkün mü? Hayır, Google, kullanıcıların yaptığı aramalar doğrultusunda sitenizden bu bilgileri alacak ve sıfırıncı sıraya yerleştirecektir. Burada, sizin yapmanız gereken sıfırıncı sıraya yerleşmek için kullanıcılara aradığı bilgiyi vermektir.

Featured Snippet Nasıl Yapılır?

Featured Snippet, kullanıcılara bilgi veren her içerik türüyle yapılabilir. Örneğin, Youtube videoları da özellik listeleri de sıfırıncı sırada yer alabiliyor. Google, Featured Snippet yapmak için doğrudan bir yönerge açıklamasa da SEO uzmanları ve web geliştiriciler bu konuda oldukça iyi bir çalışmaya sahip. Aşağıdaki çalışmaları, sitenizde uygulayarak sıfırıncı sırada yer alabilirsiniz.

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime Kullanın!

Yüksek arama hacmine sahip tek kelimeli anahtar kelimelerin öne çıkan snippet’lerde yer alma oranı %4 iken, 5 ve daha fazla kelimelerden oluşan anahtar kelimeler öne çıkan snippet’lerde yer alma şansını %19 daha fazla arttırıyor. Kısacası, Featured Snippet’te yer almak için içeriklerinizde uzun kuyruklu anahtar kelimelere yer vermelisiniz. Bu sayede web sitenizin görünürlüğü artış gösterirken organik ziyaretçileriniz de çoğalacaktır.

Kullanıcılar, spesifik bir konuda doğrudan bilgi almak istediklerinde ya da doğrudan belli özelliklere sahip olan ürünleri aradıklarında uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanır. Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin, arama hacmi daha düşük olsa da dönüşüm oranları her zaman daha yüksektir.

Sitenizi veya içeriklerinizi zenginleştirmenin diğer bir yolu da ‘sıklıkla sorulan sorular’ sayfası oluşturmanızdır. Ancak siteniz, bu sayfa için uygun değilse, içeriklerinize FAQ kısmını ekleyebilirsiniz.

İçerik Kalitesi ve Uzunluğu

Daha önce Featured Snippet’lerde yer almak için liste, paragraf, sıralama veya tabloları kullanabileceğinizi söylemiştik. Bu içerik biçimlerini, sitenizin ve içeriklerinizin yapısına göre kullanabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken konu, paragrafların her zaman daha fazla sıfırıncı noktada yer almasıdır.

Araştırmalara göre Featured Snippet metinleri ortalama 40 kelime içerir. Ancak 40 kelimelik içerik/ler yazmak, siteniz için yapabileceğiniz en kötü stratejilerden biridir. Peki, ne yapmalısınız? Paragraflarınızı çok uzun tutmayarak ve kullanıcı arama niyeti doğrultusunda özel bir paragraf yerleştirmek en iyi stratejiyi oluşturmanızı sağlayacaktır.

Uzun ve kaliteli içerik yazmanın diğer bir artısı da organik trafik sağlamasıdır. Featured Snippet’te içeriğinizi gören bir kullanıcı, daha fazla bilgi edinmek için sitenizi tıklayacaktır. Bu durum, maddeleme ve sıralama tarzındaki içerikler için de geçerlidir. Listeleme snippet’lerinde ortalama 6 madde yer alır. Ancak siz içeriklerinizde 6’dan daha fazla madde, liste veya sıralama kullanmalısınız. Bu sayede, konu hakkında detaylı bilgi edinmek isteyen kullanıcılar sitenizi tıklamak için daha hevesli olacaktır.

SEO uyumlu içerik yazımı ile ilgili detayları keşfedin!

Mobil Uyumluluk

Daha önce siteniz için SEO çalışmalarıyla ilgilendiyseniz, mutlaka mobil uyumluluğun önemi hakkında bilgi edinmişsinizdir. Mobil uyumlu bir web sitesi, mobil kullanıcıların sitenizi daha fazla ziyaret etmesini sağlarken Google sıralamanızda artı bir puan olarak kabul edilir. Sitenizin, SERP’te ilk onda yer alması Featured Snippet’lerde çıkma ihtimalini arttırır. Featured Snippet’ler, mobil cihaz ekranlarının %50’sini kaplar, bu da marka ve sitenizin bilinirliğini doğrudan arttıran önemli bir faktördür.

Featured Snippet ve mobil uyumluluğun diğer bir ilişkisi de sesli aramalarda sitenizin ön plana çıkmasıdır. Mobil kullanıcılar, Google’ı büyük oranla sesli arama yaparak kullanıyor. Google ise, Featured Snippet’lerde yer alan bilgileri kullanıcılara sunarak kaliteli bir web deneyimi yaşatıyor. Sitenizin Featured Snippet’lerde yer alması ve mobil uyumluluğun bulunması sesli aramalar için önemli bir avantaj sağlar.

Featured Snippets Oluşturmak İçin Bilinmesi Gerekenler

Featured-Snippet-olusturmak

Featured Snippet oluşturmak için Google’da ilk sayfada yer almanız gerekiyor. Ahrefs tarafından yapılan bir araştırmaya göre Featured Snippet’lerin %99’u ilk sayfadan alınmaktadır. Google, ilk sayfada yer alan sitelere, genellikle daha fazla güvenir ve kullanıcıların ihtiyacını en iyi şekilde karşılayacağını düşünür. Ancak, ilk sayfada yer almak Featured Snippet için yeterli değil.

Featured Snippet oluşturmak için şu konulara dikkat edin:

  • İçeriklerinizde ‘nedir, nasıl yapılır, ne zaman, niçin, nasıl’ vb. soru kelimeleri kullanın,
  • Alt başlıklarda anahtar kelimeleri ve soru kelimelerine yer verin,
  • Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri ve kullanıcıların merak ettiği soruları bulmak için Google arama sonuç sayfasında yer alan ‘kullanıcılar bunları da sordu’ kısmını inceleyin,
  • Sitenizin Featured Snippet’te olan sonuçları görmek için SemRush veya Ahrefs gibi SEO araçlarını kullanabilirsiniz,
  • 4:3 en boy oranına sahip yatay görsellerle içeriğinizi optimize edin ve en az 10 farklı görsel kullanmaya çalışın,
  • HTML etiketlerini </ul>, <ul> </ol>, <ol> içeriğinize uygun olarak kullanın.

Google öne çıkan snippet’leri engellemek için detayları öğrenin!

Featured Snippet Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Featured Snippet, organik trafiği ve görünürlüğü arttırmak gibi avantajlara sahiptir, ancak bu ‘avantajlar’ birçok SEO uzmanı ve web site sahiplerine göre bir dezavantajdır. Peki, neden? Kullanıcılar, Google aramaları doğrultusunda doğrudan bir kutucuk görür ve aradığı sorunun cevabını alarak içeriğe tıklamaz. Bu web site sahiplerinin, en büyük endişeleri arasında yer alır. Yapılan bir araştırmaya göre, SERP’te Featured Snippet yer almıyorsa kullanıcılar %29 oranında ilk sayfayı tıklıyor. Ancak arama sorgusunda sıfırıncı sıra varsa, birinci sıra %18 tıklama alıyor. Bu da kullanıcıların genellikle Featured Snippet’leri tıkladığını göstermektedir.

Featured Snippet nasıl yapılır?

Featured Snippet, kullanıcılara kaliteli ve güvenilir bir web deneyimi yaşatarak yapılıyor. Bilgi veren içerikler hazırlamak, görsel ve video kullanmak; alt başlık, madde, liste vb. kullanmak ve kaliteli backlinkler almak Featured Snippet oluşturmanızı sağlar.

Featured Snippet avantajı nedir?

Featured Snippet, kullanıcıların web sitenizi ve içeriklerinizi en üst sırada yani sıfırıncı sırada görmelerini sağlar. Bu sayede içerikleriniz daha fazla tıklama alırken web site güvenirliği de olumlu yönde etkilenir.

Google Featured Snippet nedir?

Google Featured Snippet, arama ağı sonuç sıralamasında en üstte özel bir kutucukla belirtilen görünümü ifade eder. Bu özel kutucuk ve özel sıra, kullanıcılara en doğru ve kaliteli bilgiyi veren web siteler arasından seçilir. Seçim, Google tarafından yapılır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu