Dijital PazarlamaSEM

Google ADS (Adwords) Kalite Puanı Nedir ve Nasıl Arttırılır?

Google ADS (Adwords) Kalite Puanı Nedir?

Google Ads(adwords) kalite puanı, PPC reklamcılıkta hedeflediğimiz anahtar kelimelerde gösterilecek reklamların konumunu belirleyen ana faktördür. Google ADS kalite puanları 1 ile 10 arasında değerlendirme yaparken, vereceğiniz teklif ile kalite puanınız çarpılarak reklam konumlarınızı belirler.

Yani sadece yüksek teklif vererek üst konumlarda yer alamazsınız. Google, nasıl organik sonuçlarda en iyi sonuçları vermek için mücadele ediyorsa aynı şekilde reklamcılık tarafında da bu kurallara uygun kriterler getiriyor.

Bu yazımızda Google kalite puanlarımızı nasıl yükselteceğimizi ve Google reklamlarında en düşük maliyetle en üst sayfalarda nasıl çıkabileceğimizi anlatacağız.

Google ADS (Adwords) Kalite Puanını Etkileyen Faktörler

Kalite puanlarımızı yüksek tutmak için aşağıda bulunan faktörleri uygulamamız gerekmektedir.

  1. Reklamlara Beklenen Tıklama Oranı (TO)
  2. Reklam Alaka Düzeyi
  3. Açılış Sayfasının Deneyimi
  4. Reklam Uzantılarının Kullanılması
  5. Site Hızı

Reklamlara Beklenen Tıklama Oranı (TO)

Beklenen tıklama oranı ise, Google’ın belli kriterleri göz önüne alarak tahmini olarak öngördüğü, bize ışık tutabilecek ve başlangıçta kampanyamızın optimizasyonunu daha iyi yapabilmemizi sağlayacak bir özelliktir. Yani reklamınızın konumundan, uzantılardan ve reklamlarınızın görünürlüğünü etkileyebilecek diğer reklam biçimlerinden bağımsız olarak, reklamlarınız söz konusu anahtar kelime için gösterildiğinde tıklama olasılığını ölçen bir anahtar kelime durumudur.

Reklam Alaka Düzeyi

Kalite puanımızı etkileyen bir diğer konu ise reklam alaka düzeyidir. Her kullanıcı gördüğü herhangi bir görsele veya yazıya tıkladığı zaman gideceği olan sitenin tıkladığı reklamla alakalı olmasını ister. Bu sebepten dolayı reklamlarımızı hazırlarken reklam metinlerimizi reklam görsellerimizi açılış sayfasıyla aynı olmasına önem göstermeliyiz. Örneğin sandalet reklamı oluşturup kullanıcıları spor ayakkabı sayfasına göndermek doğru olmaz. Hem kullanıcı deneyimimizi oldukça düşürebilir hem de Google’da güvenilir olamayız. Bu yüzden reklamlarımızla alakalı olacak şekilde kullanıcıları web sitemize yönlendirmemiz gerekmektedir. Reklam oluştururken URL yolu gösterebilir bu şekilde kullanıcı reklama tıklamadan önce nereye gideceğini görür ve ona göre hareket edebilir.

Açılış Sayfası Deneyimi

Kullanıcı dostu ve Google’ın dostu olmayı kim istemez. Bu yüzden açılış sayfası deneyimin puanını oldukça yukarı taşımamız gerekmektedir. Açılış sayfamızın hem hızlı olması hemde mobil uyumlu olması gerekmektedir. Kullanıcılarımızın %80’inden fazlası mobil olduğundan dolayı kesinlikle mobil tasarıma önem vermeliyiz. CSS kaymaları, tıklanabilir alanların birbirine yakın olmamasına dikkat edin. Ayrıca kullanıcı deneyimini iyileştirmek için hotjar ve yandex metrica gibi araçlardan yararlanabilirsiniz.


Mobil Uyumluluk Testi İçin: https://search.google.com/test/mobile-friendly

Yandex Metrica Kurulumu İçin:  https://blog.112dijital.com/yeni-baslayanlar-icin-yandex-metrica-kurulumu/

Reklam Uzantıların Kullanılması

Reklam uzantıları nelerdir;

  • Site Bağlantısı Uzantısı
  • Açıklama Metni Uzantısı
  • Ek Açıklamalı Snippet Uzantısı
  • Telefon Uzantısı
  • Mesaj Uzantısı
  • Yer Uzantısı
  • Satış Ortağı Yer Uzantısı
  • Fiyat Uzantısı (Türkiye’de Kullanılmıyor)
  • Uygulama Uzantısı
  • İnceleme Uzantısı
  • Promosyon Uzantısı

Reklam uzantılarını kullanmak birçok açıdan bizler için faydalı olacaktır. Örneğin lokanta sahibi iseniz ve kullanıcılara Google reklamlarla ulaşmak istiyorsunuz. Sadece arama ağı reklamları çıkmak yeterli olmayacaktır. Telefon uzantısı, yer uzantısı,promosyon uzantıları eklemeniz sizin için daha faydalı olacaktır. Reklam uzantıları kullanarak potansiyel müşterileri bu sayede daha fazla bilgilendirmiş olacaksınız.

Örneğin rakiplerinizden farklı yaptığınız hizmetleri ve fırsatları açıklama metinleriyle vurgulayabilirsiniz. “30 Dakikada Teslim!” , “Sahilin En Güzel Lokantası” , “Güler Yüzlü Garsonlar” gibi açıklama metinleri yazabilirsiniz. 

Reklam uzantılarını kullanması durumunda Tıklama oranlarımız daha yükselecektir ve reklam alaka düzeyimiz iyileşecek; kalite puanlarımız da doğal olarak artış gösterecektir.

 

Reklam uzantıları için ekstra ücret ödemezsiniz.

Site Hızı

Site hızımız kalite puanı açısından oldukça önem arz etmektedir. Bundan dolayı site hızımızı dikkate almak durumundayız. Kullanıcılar girdikleri web sitesinin hızlı olması ister. Bizlerde kullanıcılara bu deneyimi yaşatmak zorundayız. Ziyaretçiler Google verilerine göre 3 saniye üzeri açılan siteleri terk etmektedirler. Sitemizin hızını test edip site hızı çalışmalar yapmalıyız. Kullanıcı deneyimi ne kadar iyi olursa getireceği dönüşümler de o kadar iyi olacaktır. Site hızımı ölçmek için Google araçlarından yararlanabilmemiz mümkün.

  • Test My Site
  • Pagespeed

Test My Site

Google’ın aracı olan Test My site Mobilde ki ana sayfa hızımızı ölçümlemeye yaramaktadır. Google Test My Site https://www.thinkwithgoogle.com/intl/tr-tr/feature/testmysite aracına linkten ulaşabilirsiniz ve sitenizin mobildeki hızını ölçebilirsiniz.

PageSpeed

Yine Google’ın aracı olan pagespeed web sitenizin hem mobilde hem de masaüstünde ki hızını ölçmeye yarar. Ayrıca bizlere öneriler vererek nasıl sitemizi hızlandırabiliriz gibi bilgiler vermektedir. Bu sayede sitede ne yapmamız gerektiğini anlayabiliriz. Gereksiz Css kodlarını sıkıştırabilir, fazla yer kaplayan görsellerimizi tinypng’den geçirip boyutunu düşürebiliriz. Bu sayede sitemizi hızlandırmış olacağız ve kalite puanlarımızı aynı zamanda iyileştirmiş olacağız.

Google PageSpeed Hakkında daha detaylı içeriğimizi inceleyin: https://blog.112dijital.com/google-pagespeed-yenilendi/

Kalite puanlarımızı yükseltmek için sizlere önerdiğimiz 5 faktörü doğru şekilde uygulamamız gerekmektedir. Bu sayede site hızımız artacak kullanıcı ve arama motoru dostu olacağız. Kullanıcı deneyimini en üst seviyelere çıkartacağız. Bu çalışmalar sonucunda kalite puanlarımız artacak ve CPC(Tıklama Başına Maliyet) düşüşe geçtiğini göreceksiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu